Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

13. 03. 2009.

Krumpir punjen špinatom/blitvom




2 – 3velika krumpira
300 g (zamrznutih) listova špinata ili blitve
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
pola čašice kiselog vrhnja ili Crème fraîche
100 – 150 g Fete, ali može i neki (polu)tvrdi sira po izboru
sol, papar, čili
+
250 ml pasirane rajčice
nasjeckano začinsko bilje (po želji)


Krumpir operite, nemojte ga guliti i stavite ga u lonac s hladnom vodom. Kad zakuha, kuhajte ga oko 20 min., ovisno o tome koliko je velik – ali ne treba se do kraja skuhati.

Krumpire ocijedite, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da se ohlade. Mlake krumpire ogulite i prepolovite po dužini. Čajnom žlicom ih pažljivo izdubite.

Možete upotrijebiti svježi ili smrznuti špinat u listovima ili listove blitve. Ne bih preporučila pasirani smrznuti špinat (u ledenom bloku) – kad se odledi, budući da je ispasiran, izgleda kao juha; čini mi se da ne bi bio pogodan za nadjevanje krumpira.

Ako koristite svježe listove špinata, operite ih i očistite.

Ako koristite blitvu, operite ju i trokutasto odrežite središnji bijeli dio i stabljiku. Bijeli dio blitve nasjeckajte na kockice. Ubacite ih u lonac s posoljenom kipućom vodom i prokuhajte ih 1-2 min. da omekšaju. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom i opet ih ocijedite.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.

U loncu zagrijte malo ulja i na njemu popržite luk. Dodajte svježe listove špinata ili blitve i na laganoj vatri ih sasvim kratko dinstajte da tekućina ispari i da povrće omekša.

Ako koristite smrznute listove špinata, dodajte ga poprženom luku i dinstajte na laganoj vatri da se odledi i da tekućina ispari.

Ako koristite blitvu, kad zeleni listovi omekšaju, dodajte bijeli dio blitve koji ste prethodno prokuhali i kratko zagrijte.

Maknite pripremljeno povrće s vatre i dodajte vrhnje. Ono što ste izdubili iz krumpira zdrobite i također umiješajte u nadjev i sve pikantno začinite.

Pripremljenom smjesom napunite polovice krumpira. Odozgo posipajte sirom. U originalnom receptu to su «Grčki punjeni krumpiri» i posipavaju se Fetom. Ja ovaj put nisam imala Fete, pa to nisu grčki krumpiri. Možete dodati bilo koji (polu)tvrdi sir, ali npr. i mozzarellu…

Krumpire možete peći u umaku ili bez umaka.

Ako ne želite umak, posudu za pečenje namastite i u nju složite napunjene krumpire. Ili možete posudu obložiti papirom za pečenje – ako recimo naribani sir padne s krumpira neće se zapeći za posudu pa ju nećete poslije morati ribati; papir ćete jednostavno baciti.

Ako krumpire želite peći u umaku, pomiješajte pire od rajčice sa 100-200 ml vode i dodajte nasjeckano začinsko bilje po želji, pa ulijte u namaštenu posudu za pečenje i u to složite krumpire.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20ak min. tj. da se lijepo zapeče.


Pečene krumpire izvadite iz posude.

Umak na dnu posude začinite šećerom, solju, paprom, čilijem… i poslužite ga uz krumpire.

Ako želite bogatiju verziju možete mu dodati i kiselo vrhnje.
A ako želite još bogatiju verziju, možete na masnoći popržiti malo crvenog i bijelog luka pa u to dodati ovaj umak i sve kratko prokuhati, na kraju opet možete umiješati kiselo vrhnje i po potrebi umak zgusnuti pomoću brašna i pikantno ga začiniti.
...

1 komentar:

  1. Jako fino, obožavm kombinaciju blitve ili špinata s feta sirom. :)

    OdgovoriIzbriši