Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

10. 03. 2009.

Složenac od krumpira i špinata/blitve s umakom


Sastojci
450 g špinata (svježeg ili smrznutog) ili blitve
750 g krumpira
2 mrkve
500 ml vode + kocka za juhu
2 crvena luka
2 češnja češnjaka
1 žlica ulja

Umak
40 g maslaca
40 g brašna
250 ml mlijeka
100 g naribanog tvrdog sira (Gauda…)
sol, papar
muškatni oraščić
+
50 g naribane Gaude za posipanje


Krumpir ogulite i narežite na okrugle ploške (debljine oko pola centimetra).
Mrkvu očistite i također narežite na okrugle ploške kao i krumpir.
I mrkvu i krumpir stavite u lonac u zalijte vodom pa dodajte razmrvljenu kocku. Stavite kuhati, kad zakuha, kuhajte 5 min.
Zatim ocijedite povrće i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhalo.

Ako koristite svježi špinat, očistite ga i operite. Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte. Zagrijte ulje i na njemu popržite luk, dodajte špinat, lagano ga kuhajte oko 3 min.
Ako koristite smrznuti špinat, možete ga smrznutog dodati u poprženi luk i lagano dinstati da se odeldi i da tekućina ispari.

Ako koristite blitvu, trokutasto odrežite središnji bijeli dio i stabljiku, operite i jedno i drugo. Taj bijeli dio nasjeckajte na tanke kockice. Zagrijte ulje i na njemu popržite luk, dodajte bijeli dio blitve, zalijte ga s malo vode, dinstajte da omekša, a pred kraj dodajte zeleni dio blitve i kuhajte oko 3 min.
(Bijeli dio blitve možete posebno skuhati: ubacite ga u lonac s kipućom vodom i kuhajte oko 3 min; ocijedite ga i dodajte poprženom luku. Prije će omekšati kad ga tako kuhate, ako ga dinstate treba mu više vremena da omekša.)


Za umak, u loncu rastopite maslac, dodajte brašno i popržite ga. Zalijte mlijekom i 250 ml tekućine u kojoj se kuhalo povrće.
Miješajte pjenjačom da se ne zgruda, kad zakuha, maknite s vatre i dodajte naribani sir. Pikantno začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Posudu za pečenje namastite. Na dno složite sloj krumpira s mrkvom, na to rasporedite malo špinata/blitve pa prelijte s malo umaka, redajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite slojem krumpira s mrkvom i prelijte ostatkom umaka. Odozgo posipajte naribanim sirom.
Svaki sloj krumpira i mrkve možete posoliti i popapriti, ako smatrate da nije dovoljno začinjeno.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata, tj. da se složenac odozgo zapeče.



*Recept je iz časopisa Lisa specijal 1/2006., 6. 3. 2006.
Recepti sa zelenim dijelom blitve ili špinatom...
...

4 komentara:

  1. volim ovakve stvarcice... prefino izgleda...

    OdgovoriIzbriši
  2. divno mi izgleda, ja bi svakako verziju s špinatom

    OdgovoriIzbriši
  3. Prefino, posto samo ja volim ovakva jela u familiji :) pravicu samo sebi u manjoj kolicini, odlicna ideja i super laki rucak!

    OdgovoriIzbriši
  4. maslinka - hvala! I ja jako volim ovakve stvarčice

    Nina - ja bih radije blitvu, ne volim baš ni blitvu ni špinat, ali ipak mi je blitva draža

    Tatjana/Babuci - i ja obično to pripremam u manjoj količini, samo za sebe:) ostalima to može poslužiti jedino kao nekakav "casual" prilog uz glavno mesno jelo

    OdgovoriIzbriši