Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

13. 04. 2009.

Torta od čokolade



Biskvit
7 jaja
250 g šećera (u prahu)
60 g maslaca
150 g brašna
50 g gustina
50 g kakaa
pola praška za pecivo

Preljev
2 žlice vode
2 žlice šećera
3 žlice ruma (ili nekog likera)

Krema
250 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
200 g čokolade za kuhanje
200 g mliječne čokolade
+
3 žlice ruma (ili nekog likera)

Glazura
150 g čokolade za kuhanje
60 g maslaca
1 čajna žlica ulja


Za biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka.

U velikoj posudi izmiksajte malo posoljene bjelanjke u čvrst snijeg. Postupno dodavajte 125 g šećera, stalno miksajući, da se šećer rastopi (možete upotrijebiti šećer u prahu, brže će se rastopiti:)

Žumanjke miksajte s ostatkom šećera, oko 3 minute. Dodajte listiće maslaca sobne temperature i dobro izmiksajte.

U jednoj posudi pomiješajte brašno s gustinom, kakaom i praškom. Postupno prosijajte tu mješavinu u smjesu od žumanjaka i lagano ju umiksajte u žumanjke naizmjence s izmiksanim bjelanjcima.

Kalup promjera 24 cm namastite i pobrašnite. U njega ulijte smjesu.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, pecite nešto više od pola sata. Pomoću čačkalice probajte je li biskvit pečen: zabodite čačkalicu u sredinu, ako je čačkalica suha i čista, biskvit je pečen.

Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Za preljev, u lončić stavite vodu i šećer pa zagrijavajte i miješajte da se šećer rastopi. Kad zakuha maknite s vatre i umiješajte rum.

Za kremu, u lonac stavite neizmikasano slatko vrhnje i zagrijte ga. Maknite ga s vatre i dodajte mu nasjeckanu čokoladu za kuhanje i mliječnu čokoladu. Miješajte nekolik minuta da se sva čokolada potpuno rastopi. Smjesu stavite u hladnjak na par sati, najbolje preko noći.

Sutradan miksajte smjesu par minuta da bude pjenasta i postupno joj dodavajte žlicu po žlicu ruma.

Biskvit prerežite dva puta vodoravno.
Jednu koru stavite na pladanj i natopite ju trećinom preljeva. Premažite ju dijelom kreme i poklopite drugom korom. Nju natopite trećinom preljeva i premažite dijelom kreme. Poklopite zadnjom korom i natopite ju ostatkom preljeva, odozgo tanko namažite kremom.

Za glazuru, na pari otopite nasjeckanu čokoladu zajedno s maslacem i uljem.
Tortu prelijte odozgo i sa strane.

Tortu ukrasite po želji i stavite u hladnjak da se rashladi.
Čokoladne strugotine možete napraviti tako da rastopite čokoladu za kuhanje s malo maslaca i ulja, vruću smjesu u sasvim tankom sloju namažete na pladanj ili lim za pečenje, i kad se čokolada dovoljno stvrdne slastičarskom spatulom (ili nožem) «stružite» strugotine.



Slični recepti

Broj komentara: 7:

  1. Čokoladna torta fantastično izgleda, posebno mi se dopadaju ukrasi na torti!

    OdgovoriIzbriši
  2. prekrasna je i predivno dekorirana!

    OdgovoriIzbriši
  3. Savršeno izgleda i siguna sam da je izvrsna!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako je bogata, kroz sliku vidim da je okus fenomenalan =)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je zbilja prekrasna bogata torta. Jako mi se sviđa. :)

    OdgovoriIzbriši