Sastojci
8-10 kupovnih kora za savijače
Nadjev
1 kg rabarbare
60 ml bijelog vina ili vode
40 g šećera
kora pola limuna (ne naribana, nego u većim komadima)
sok pola limuna
nekoliko klinčića
komadić cimeta
+
130 g krušnih mrvica
oko 80 g šećera
(80 g grožđica)
+
kiselo vrhnje za premazivanje
Stabljike rabarbare operite (možete ih oguliti) i narežite na 3 cm duge komade.
U lonac stavite vino ili vodu, limunovu koru i sok, klinčić, cimet i narezanu rabarbaru. Stavite na štednjak da zakuha, čim zakuha, maknite s vatre.
Procijedite kroz cjedilo i maknite klinčiće, cimet i limunovu koru.
Ostavite rabarbaru da se ohladi.
U originalnom receptu za kuhanje rabarbare koristi se bijelo vino, ali ja radim «bezalkoholnu» verziju pa upotrebljavam vodu.
Krušne mrvice možete popržiti u suhoj tavi, ali nije obavezno.
Uzmite jednu koru i tanko ju premažite uljem pa na nju stavite drugu koru. Koru posipajte s malo mrvica, dodajte dio rabarbare, posipajte s malo šećera i grožđica (grožđice ne morate upotrijebiti).
Meni je rabarbara kisela pa stavljam više šećera, nego se u receptu navodi (iako je u ovom slučaju nešto manje kisela, budući da je prvo "zakuhana" s ostalim sastojcima pa onda ocijeđena).
Narolajte savijaču i stavite ju u namašteni lim.
Na isti način napravite ostale savijače.
Pripremljene savijače premažite kiselim vrhnjem.
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Savijače ostavite da se ohlade pa ih poslužite osipane šećerom u prahu.
U originalnom receptu savijača se ne radi s kupovnim korama, nego domaćim. Ali ovo je moja ekspresna varijanta s kupovnim korama.
Ovisno o tome koliko nadjeva stavljate na kore, možete dobiti 4-5 savijača.
Ako želite napraviti vučeno tijesto, od 200 g glatkog brašna, prstohvata soli, 1 žlice ulja, 1 žlice octa, 1 žlice ruma i oko 125 ml mlake vode zamijesite glatko tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ju na nauljeni tanjur, tijesto odozgo premažite uljem i pokrijte folijom, ostavite da stoji oko 40 min.
Zatim tijesto stanjite valjkom na pobrašnjenoj podlozi, a onda ga razvucite rukama, da bude tanko kao papir. Odrežite zadebljane krajeve i ostavite tijesto da se malo posuši. Zatim ga premažite ili otopljenim ohlađenim maslacem ili uljem i onda ga nadjenite nadjevom. Savijaču narolajte i stavite dijagonalno u namašteni lim (u originalnom receptu radi se jedna velika savijača koja se po dijagonali stavlja u lim od pećnice jer je jako dugačka – preporučila bih da tijesto podijelite na dva tijela i napravite dvije savijače koje možete položiti u lim jednu do druge).
*Recept je iz časopisa: Dobar tek, poseban br. 5: Savijače i gibanice od vučenog tijesta.
Recepti s rabarbarom
Kolač od rabarbare i vanilije
Složenac od riže i rabarbare
definitivno moram probati, okus me bas zanima:)
OdgovoriIzbrišiProbaj, ako uspiješ nabaviti rabarbaru:) Ja sam uspjela kupiti veću količinu pa sam ju zamrznula - ali potrošila sam sve zalihe, a sad ju nigdje ne uspijevam kupiti.
OdgovoriIzbriši