Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

27. 11. 2009.

Domaći Munchmallow

Domaći Munchmallow bio je tema ovomjesečne blogerske igre koju je pokrenula mamajac s bloga Cooks and bakes.

Taj Munchmallow prvi put sam radila krajem kolovoza dok je u tijeku bilo glasanje za rujansku tema Kuvarijacija. Tada nisam imala pojma da je i taj recept u konkurenciji za temu Kuvarijacija jer ja uvijek nekako propustim termine za predlaganje i glasanje u tim igricama: imam ja to u blogrolu, imam i bannere/widgete na blogovima, ali ako to ne idem pogledati istog trena kad sam vidjela da je došlo vrijeme za prijedloge ili glasanje: jednostavno zaboravim na to.
Tek kad je netko u komentaru ispod mojeg posta Domaći Munchmallow by oklagija napomenuo da se nada da će taj recept biti tema Kuvarijacija, sjetila sam se otići pogledati prijedloge i naravno, glasala sam za Munchmallow: )
Munchmallow na kraju nije pobijedio, ali ja sam ga svejedno otada radila više puta: ))) Krajem listopada 2009., opet sam zakasnila na predlaganje recepata za Kuvarijacije, ali stigla sam na vrijeme za glasanje i bilo mi je drago kad sam vidjela da je i Munchmallow u konkurenciji, i naravno, glasala sam za njega; a ostatak znate: ))) (The rest is history: )))

Budući da sam ovaj recept isprobala već više puta, i uvjerila se u njegovu kvalitetu, ni ovaj put nije bilo nikakvih (neugodnih) iznenađenja. Svi koji su ih probali oduševljeni su ovim kolačićima.
Ja obično radim pola smjese jer nisam sigurna da bih imala dovoljno strpljenja za izradu cijele mjere. Strgana slastičarska šprica mi još uvijek zadaje probleme pa kolačići baš nisu lijepi, ali što je tu je.

Od pola smjese dobijem oko 60ak kolačića promjera 5 cm.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Keksići
1 žlica kakaa
oko 450 g brašna
100 g šećera
pola čajne žlice soli
¾ čajne žlice praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
na vrh noža cimeta
220 g margarina
3 jaja

Pjena
120 ml vode
4 pune žlice svijetlog sirupa ili meda
320 g šećera
2 žlice želatine u prahu (ukupno 40 g)
10 žlica hladne vode
4 bjelanjka
½ čajne žlice ekstrakta vanilije

Glazura (by Mignonne)
300 g mliječne čokolade
9 žlica ulja


Za keksiće, na vagu stavite kakao i dodajte toliko brašna da sve skupa teži 450 g. Zatim dodajte sve suhe sastojke i na komadiće narezani margarin pa mijesite rukama ili miksajte mikserom na najmanjoj brzini. Tada dodajte jaja i zamijesite tijesto.
Tijesto zamotajte u foliju/plastičnu vrečicu i stavite ga u hladnjak na najmanje 1 sat, najduže 3 dana.

Radnu površinu posipajte brašnom i razvaljate tijesto, po potrebi dodavajte brašno i tijesto razvaljajte sasvim tanko.
Okruglim kalupom izrežite krugove i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje.
Ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte, režite kalupom… postupak ponavljajte dok imate tijesta.

Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite 10ak min.
Pečene keksiće ostavite da se ohlade.


Za pjenu, u lonac stavite vodu, med i šećer pa zagrijavajte na najjačoj temperaturi miješajući da se šećer rastopi. Kad smjesa zakuha, ostavite da vrije oko 5 min. na laganoj vatri. Zatim smjesu maknite s vatre i dodajte želatinu koju ste prethodno prelijali vodom (10 žlica) i ostavili da nabubri. Promiješajte da se želatina rastopi i ostavite sve da se malo ohladi.

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrstu smjesu. Polako im dodavajte mlačni sirup, stalno miksajući. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i miksajte da dobijete smjesu gustu kao šlag.


Smjesom napunite slastičarsku špricu i istisnite ju na keksiće (najbolje je početi istiskivati smjesu na sredinu keksića da se pjena širi uokolo po keksiću).
Složene kolačiće ostavite barem 2 sata na sobnoj temperaturi da se stvrdnu.

Za glazuru, na laganoj vatri rastopite čokoladu s uljem.
Kolačiće prelijte glazurom, ili ih umačite u glazuru, ostavite ih da se glazura stvrdne.
Možda će vam biti potrebno više glazure.

Broj komentara: 18:

  1. Kakvi li su da nije "strgana slastičarska šprica"? Sjajno izgledaju. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod tebe sam ih prvi put i vidjela i odmah su mi se svidjeli! :)
    Nažalost nisam stigla sudjelovati jer sam ovaj mjesec između ostalog ostala i bez miksera. :(
    Tvoji su jako lijepi! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda da sam samo ja sam uspela da ukenjam u startu, pa sam odustala :(
    Tvoji su super, kao i ostalima!

    OdgovoriIzbriši
  4. bez obzira na probleme s spricom odlicno izgledaju.:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas su svima divno uspeli :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ma prekrasni su! Fantastični, uostalom iskustvo je tu!

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgledaju baš dobro. I ja sam radila pola mjere, mogu zamisliti kako bi se tek iznervirala da sam radila sve (meni je glazura pokvarila dojam).

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlicno su ti ispali!!! Bas mi je drago da ste zadovoljni recepticem, a jos vise me obradovala vest da su vise puta "gostovali" na vasem stolu :)))

    OdgovoriIzbriši
  9. ja se niti ne usudim upuštati u ovakve avanuture.. ako svi kažu da nije komplicirano, valjda nije, ali meni svi koje ste napravili izgledaju predivno i ne znam jel bi uspjela tako..

    čestitam.. super su :)

    OdgovoriIzbriši
  10. emo_serpica - hvala:) Ma šprica mi je strgana već par mjeseci, strgane su obje ručke pa ju nemam za što držati tj. moram ju cijelu držati s obje ruke i onda mi je teško istiskivati sadržaj iz nje, i to onda izgleda "čupavo". Stalno kupujem novu, ali još nisam našla onu koja bi odgovarala mojim predodžbama "savršene šprice":)))

    maslinka - hvala:)

    Andrea - hvala:)
    Užasno mi je kad mi crkne tako neki aparat koji mi treba. Sjećam se da sam jednom radila neki kolač i praktički sam ga završila, još je samo trebalo izmiksati šlag i namazati odozgo, a meni baš negdje na početku miksanja šlaga crko mamin mikser. Već sam se spremala baciti taj neizmiksani šlag, al´ moja mama je spasila situaciju: uzela je zdjelu s neizmiksanim šlagom i otišla k susjedi i kod nje je to nabrzinu izmiksala:)

    Sweet Corner - hvala:)

    Vera - hvala:)

    mamajac - hvala:) Probaj još koji put:)

    Tadeja - hvala:)

    snjezana - hvala:)

    Vali - hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ljilja - hvala:)

    Snježa - hvala:)

    cosmo - hvala:) I ja sam se pitala bih li imala strpljenja za izradu kolačića od ukupne količine smjese. Nisam imala problema s čokoladom, sve je teklo glatko:)

    Casa de Vainilla - hvala:)
    Tko ih je god probao kaže da su odlični:) Hvala što si podijelila recept s nama:)

    Aleksandra1234 - hvala:)

    MASATERA - hvala:)

    Shangri La Food - hvala:) Meni se ovo ne čini kao komplicirani recept, i kolačići su mi, srećom, uvijek uspjeli. Ali iz iskustva znam da u pripremi jela i kolača uvijek nešto može poći krivo, ja to onda obično objšnjavam frazom "imam loš dan". Probaj:)

    OdgovoriIzbriši