Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

28. 12. 2009.

Lambada (varijacija na temu)

Ovaj kolač temelji se na receptima za tzv. Lambadu i Jaffa kolač, a ova varijanta nastala je kao rezultat sastojaka koje sam imala doma i koje sam hitno htjela/morala potrošiti (npr. sirup od naranče kojem je istekao rok trajanja, zamrznuti iscijeđeni sok od naranče i zamrznuti sok iz tetrapaka koji se već nekoliko mjeseci duri u ledenici).
Naravno, ne morate zamrzavati sok prije nego idete raditi ovaj kolač, možete upotrijebiti i svježe, nesmrznute sastojke: DDD

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Biskvit
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa

Žele
800 ml vode
8 žlice šećera
4 praška za puding od vanilije
200 ml sirupa (soka za slaganje s vodom) od naranče
+
oko 400 g keksa s maslacem (Piknik, Leibnitz…)

Krema
350 ml negaziranog soka od naranče (iz tetrapaka)
iscijeđeni sok 1 naranče
3 žlice šećera
2 praška za puding od vanilije
100 ml sirupa (soka za slaganje s vodom) od naranče
+
120 g mekanog margarina/maslaca
šećer u prahu

Glazura
120 g čokolade za kuhanje
70 g margarina/maslaca
4 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu


Za biskvit, jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom i kakaom.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (34 cm x 22 cm, visine oko 7 cm).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen (zapiknite čačkalicu, ako je čačkalica čista i suha, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Za žele, u 200 ml vode razmutite prašak za puding i šećer. Zakuhajte preostalu vodu i skuhajte puding. Maknite s vatre pa odmah, brzo umiješjte sirup.
Hladni (eventualno mlaki) biskvit premažite vrućim želeom, odozgo odmah složite kekse i ostavite da se žele ohladi.

Za kremu, 150 ml negaziranog soka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding.
200 ml soka pomiješajte sa iscijeđenim narančinom sokom i sve zakuhajte pa u tome skuhajte puding. U vrući puding dobro umiješajte sirup od naranče i ostavite da se ohladi.
Margarin izmiksajte da bude kremast pa ga žlicu po žlicu dodavajte mlakom skuhanom pudingu i dobro izmiksajte. Po potrebi, možete dodati šećer u prahu.

Kremu razmažite po keksima (kad se žele na kojem su keksi stvrdnuo i ohladio).

Kolač stavite u hladnjak da se krema stvrdne.

Za glazuru, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, na listiće narezan maslac, ulje, vodu i šećer pa sve otopite na pari, na sasvim laganoj vatri da smjesa ne zakuha.
Kad je smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi, a onda ju prelijte po kremi.

Kolač stavite u hladnjak da se dobro rashladi.

2 komentara: