Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

07. 04. 2010.

Motana slana torta

Motane (klavir) torte uvijek su mi bile zanimljive. Moja mama radila je tzv. Klavir tortu s kremom od naranče: krema mi se nikad nije sviđala, ali uvijek mi se sviđalo kako torta izgleda.

Mala digresija: ne znam zašto takve torte zovu «klavir torta». Navodno bi okomite «pruge» od biskvita i kreme trebale podsjećati na tipke klavira, ali mene nikad neka «klavir torta» nije podsjetila na tipke klavira. Zato ja takvim tortama obično dajem opisne nazive: (s)motana/(na)rolana torta.

Najčešće radim neku varijaciju na temu Motane torte s višnjama (povremeno ubacim neku drugu kremu i voće), a radila sam i Marijinu Klavir tortu . Već dugo se spremam napraviti slanu motanu tortu, i evo, konačno je došla na red.
Ova torta nadjevena je tzv. Vegancuskom salatom, tj. «majonezom» od sojinog brašna uz dodatak mrkve, graška, krumpira i kiselih krastavaca (to bi trebalo podsjećati Francusku salatu, ali naravno da to nije isto što i prava Francuska salata).

U nadjev sam dodala želatinu jer, prema mojim iskustvima, bez želatine to ne bi bilo dovoljno čvrsto.

Naravno, ovakvu tortu možete raditi s kakvim god nadjevom želite, ali pazite da bude čvrst.
Znam da ima ljudi koji ne vole želatinu. Jedna moja poznanica ju nikad ne upotrebljava jer prema njezinom mišljenu «želatina svemu promijeni okus».

Ja sam već primijetila da (valjda) imam «zakržljale» okusne receptore pa se taj nedostatak kod mene manifestira tako da mi uvijek u svemu fali šećera; nadalje, nikad se nisam uvjerila ni u dogmu da prašak za pecivo i soda ostavljaju gorak okus u ustima; a isto tako, nikad nisam primijetila ni da je želatina nečemu promijenila okus. Zato ja «bezbrižno» u sve trpam puuuuuuuuuuno šećera, praška za pecivo, sode, a i želatinu koristim u velikim količinama (sigurno potrošim više od kilu želatine godišnje). Obožavam želatinu, to mi je omiljeni «dodatak» jelima/kolačima, uz pomoć želatine bi se čak i od obične vode mogla napraviti krema (dobro, ne baš krema; ali žele svakako: ))) kako bi se inače radila hladnetina? : )



Motana slana torta

Image and video hosting by TinyPic

Kora
(mjerna jedinica je čaša od jogurta)
3 jaja
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
2 i pol čaše brašna
1 prašak za pecivo
sol, papar

Nadjev
(Vegancuska salata, tj. salata s «majonezom» od sojinog brašna)
ukupno 700 g mrkve, graška i krumpira
2 kisela krastavca
+
4 žlice sojinog brašna (ne na vrh pune žlice, nego ravne)
oko 10 žlica hladne vode
oko 400 ml biljnog ulja
limunov sok ili ocat
1-2 čajne žlice senfa
sol, papar
+
20 g želatine


Za koru, jaja izmiksajte s jogurtom, uljem, brašnom, praškom za pecivo i prstohvatom soli.

Lim (40 cm x 32 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Smjesu razmažite po papiru i stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva, pecite 10ak min. Pečenu koru ostavite da se ohladi na papiru za pečenje.

Za nadjev, mrkvu i krumpir očistite i narežite na kocke, skuhajte ih zajedno s graškom u posoljenoj vodi pa sve ocijedite i ostavite da se ohladi.

Za majonezu od sojinog brašna, u lončić stavite brašno i polako dodavajte vodu miješajući pjenjačom da se smjesa ne zgruda. Uključite štednjak i na laganoj vatri zagrijavajte smjesu i onda ju sasvim kratko prokuhajte da se lagano zgusne, pritom ju stalno miješajte pjenjačom i pazite da ne zagori (budući da se radi o maloj količini smjese, proces nije dugotrajan).

Zgusnutu smjesu maknite s vatre i polagano, u mlazu, dodavajte ulje, stalno miješajući pjenjačom da dobijete glatku smjesu.
Začinite limunovim sokom ili octom, senfom, te solju i paprom – da bi smjesa okusom podsjećala na «majonezu».


Želatinu prelijte s 8 žlica hladne vode i ostavite da nabubri.

Nabubrenu želatinu otopite na laganoj vatri (pazite da ne zakuha!) i dodajte ju pripremljenoj «majonezi» pa dobro promiješajte.

Primiješajte i ohlađeno povrće i narezane kisele krastavce (može dodati i narezana kuhana jaja, komadiće šunke…) pa po potrebi začinite solju, paprom…

Smjesu odmah (prije nego se stvrdne!) ravnomjerno nanesite na ohlađenu koru.

Koru odmah narežite na jednake trake, ovisno o tome koliko visoku tortu želite (oko 5-6 cm). Počevši s kraće strane, jednu traku smotajte/narolajte kao puža (nemojte se truditi previše čvrstu ju savijati da ne bi pukla) i položite ju na sredinu pladnja, zatim oko nje nastavite motati preostale narezane trake s nadjevom.

Pripremljenu tortu stegnite podesivim (metalnim, plastičnim…) obručem, a ako ga nemate, stegnite ju trakom izrezanom od papira za pečenja, krajeve trake zalijepite salotepom (traku čvrsto omotajte da se torta ne širi!).

Ako vam je ostalo nadjeva možete ga rasporediti odozgo po torti i popuniti eventualne rupe među nadjevom/korama.

Image and video hosting by TinyPic

Tortu stavite u hladnjak da se nadjev stvrdne.


Kad se nadjev stvrdnuo, skinite obruč i ukrasite tortu po želji.

Ova torta odozgo je premazana tzv. labnehom (sirom od jogurta), ali možete ju premazati čime želite, i ukrasiti kako god želite.

Za labneh
1 l čvrstog jogurta
malo soli

Gusto cjedilo obložite gazom i u onda ulijte jogurt, posolite i dobro promiješajte. Krajeve gaze podignite i zavežite na vrhu.

Smjesu stavite u hladnjak da se ocijedi preko noći.

Sutradan, dobiveni «sir» po potrebi začinite solju, paprom pa ga koristite ga po želji.

Broj komentara: 10:

  1. ova torta je odlična ! volim te slane (s)motane i (na)rolane stvari, od dosta finih sastojaka koje ne bih pojedinačno pojela u obroku dobije se fini, dobar zalogaj. Super si napravila tortu i baš lijepo izgleda.
    Što se tiče želatine, ja je ne ljubim baš previše ali ne zbog toga što mjenja okus hrani, ja to nisam primjetila a nisam niti čula za to sve do sada. Već sam ja nešto sebi zacrtala da nije nikako zdrava, ne znam možda i nije tako nezdrava ali ja je nastojim izbjeći, a opet tamo gdje treba i gdje ide po receptu stavim je i ok. Istina je i da baš ne volim sa njom raditi, pa eto i razloga više da mi nije naomiljenija.
    Kako god, ovu tortu bilježim za isprobavanje ! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja nikad nisam radila ovakvu tortu, ni slanu ni slatku. moram ti priznati da me taj postupak zapravo malo plaši jer mi djeluje kao strašno kompliciran. Morat ću se jednom odvažiti i napraviti jer zbilja izvrsno izgleda. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ni ja nisam radila ovakve namotane torte iako imam nekoliko u planu za isprobavanje
    a što se tiče ovog nadjeva, vrlo interesantno, baš me interesira kakvog je okusa ta 'majoneza', ak nebudem radila cijelu tortu ali ovo ću sigurno probati

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična ideja i sjajno si ovo napravila! Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasno izgleda i super je ime, nikada za takve torte nisam čula!

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno si je napravila,tako je lepa i dekorativna,a verujem i preukusna!

    OdgovoriIzbriši
  7. Branka; hvala, drago mi je da ti se sviđa:) i ja baš volim slane torte. Želatinu obožavam. Iako sam vegetarijanka, želatina je nešto čega se nikad ne bih odrekla. Probala sam raditi s agar agarom, ali to je čisti užas.
    Nisam nikad imala problema sa želatinom, uvijek se sve stvrdnulo, nikad mi se ništa nije zgrudalo; budući da je sve uvijek bilo super, to je još jedan razlog više da mi se sviđa:)

    Jafi; hvala:)

    Andrea; Kao što sam rekla, meni se uvijek sviđalo kako izgleda mamina Klavir torta, iako mi se sam okus torte nije sviđao jer ne volim naranče. I baš volim raditi ovakve torte:)
    Nije to ništa komplicirano. Probaj:)

    Nina; probaj:) Možda ti se "majoneza" neće sviđati, nerealno bi bilo očekivati da se svima sve sviđa. Meni se nikako ne sviđa ona nekakva tzv. "majoneza" od ulja i mlijeka/jogurta, meni je to čisti užas, a ima ljudi koji ju obožavaju, vidim i da je na Coolinariki popularna.

    OdgovoriIzbriši
  8. Shangri La Food; hvala:D

    Alanvla: hvala:P

    Κάθαρσις; hvala:) Malo sam istraživala tu temu, i znam da na hrvatskom jeziku postoji tzv. Klavir kolač ili Klavir kocke, ali nisam našla puno različitih recepata za Klavir tortu, znam samo za onu Klavir tortu s narančana i Marijinu Klavir tortu koja je rađena po uzoru na spomenuti Klavir kolač.
    Imam nekih recepata za "motane torte", ali one u nazivu nemaju niti riječ "klavir", niti "motane/rolane"; ali baš mi se sviđaju:D

    Vera; hvala;) Meni je bila jako fina: takve slane stvarčice u našoj obitelji ionako jedem samo ja - ostali priznaju jedino slatke torte:D

    OdgovoriIzbriši