Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

04. 06. 2010.

Popečci od (kiselog) kupusa i piva

U originalnom receptu sa stranice Kochmix, popečci se rade od svježeg kupusa, ali stvar funkcionira i s kiselim kupusom (isprobala sam već više puta i jednu i drugu varijantu).


Ja svježi ili kiseli kupus (zelje) dinstam na crvenom luku i češnjaku, ali u originalu luk se ne upotrebljava pa ga možete izbaciti, tj. kupus možete dinstati samo na malo zagrijanog ulja i podlijevati ga vodom.

Nisam ljubitelj ni kiselog ni svježeg kupusa, ali kiseli kupus volim začiniti npr. mljevenom slatkom paprikom i peršinovim lišćem – i to možete izbaciti, ili možete dodati neke svoje začine…


U originalu u smjesu se dodaje i 100 g nasjeckane šunke, ali ja radim vegetarijansku verziju :)


Smjesa od piva konzistencijom podsjeća na smjesu za palačinke, točnije na blago zgusnutu verziju smjese za palačinke s kojom se inače rade tzv. jabuke ili krumpir u «šlafroku» (naravno, ne samo jabuke i krumpir,…mogu se upotrijebiti i cikla, mrkva, korabica…). Ova varijanta s pivom jako dobro se slaže sa svježim ili kiselim kupusom.


Popečke možete poslužiti kao prilog mesnom jelu, ili kao glavno jelo…



Na fotki je varijanta s kiselim kupusom.

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci

500 g svježeg ili kiselog kupusa

1 crvenu luk

2 češnja češnjaka

1 čajna žlica kumina

(slatka mljevena crvena paprika, 2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća)

4 jaja

250 g brašna

250 ml svijetlog piva

2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca (ili nekog drugog začinskog bilja)

sol, papar

+

masnoća za prženje



Svježi ili kiseli kupus očistite i sitno naribajte/narežite.


Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte pa ih popržite na 1 žlici zagrijanog ulja. Dodajte pripremljeni kupus, kumin i malo soli pa sve pržite na niskoj temperaturi da kupus omekša (15ak min., ovisno o tome koliko sitno je nariban). Po potrebi kupus podlijte vodom, možete dodati i kocku za juhu ili Vegetu.

Pred kraj dodajte crvenu papriku i peršinovo lišće.


Izdinstani kupus začinite solju i paprom pa ostavite da se ohladi.


U veću posudu prosijajte brašno pa dodajte umućena jaja, pivo, sol, papar i vlasac te miješajte pjenjačom da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostavite da odstoji pola sata.


Ovaj put nisam imala vlasca pa sam u smjesu umiješala narezano lišće mladog luka.

Smjesi možete dodati i malo mljevene crvene paprike (ja ju dodajem u dinstano zelje, pa ju ne dodajem u samu smjesu).


Zatim smjesi dodajte ohlađeni (mlaki) kupus i dobro promiješajte.


U dubljoj posudi zagrijte veću količinu masnoće za prženje (da popečci mogu plivati u masnoći).


Žlicom grabite smjesu od kupusa i spuštajte ju u masnoću oblikujući okruglaste 1-1,5 cm debele popečke (spljoštite ih žlicom). Pržite ih na laganoj vatri (da ne dobiju prebrzo boju izvana, tj. da u sredini ne ostanu sirovi), kad se zarumene s donje strane, okrenite ih i pržite da i s druge strane dobiju boju.


Vadite ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće.


Poslužite odmah (stajanjem će omekšati).


Ja obično napravim oko 16 (velikih) popečaka, ako imate strpljenja, možete napravite više manjih popečaka.





2 komentara: