Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

15. 04. 2009.

Kolač od višanja i stracciatelle



Biskvit
75 g čokolade za kuhanje (85 % kakaa)
5 jaja
prstohvat soli
175 g šaćera
100 g brašna
75 g gustina
pola praška za pecivo
1 staklenka kompota od višanja

Krema
450 g jogurta od vanilije (npr. Vindija/Freska: Euforija jogurt)
250 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
1 paketić bijele želatine u prahu (10 g)
oko 150 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje


Za biskvit, čokoladu nasjeckajte na komadiće i otopite na pari.
Ili možete zagrijati pećnicu na otprilike 200 stupnjeva pa staviti nasjeckanu čokoladu na komad papira za pečenje i staviti to na rešetku u isključenu pećnicu i ostaviti par minuta da se čokolada rastopi.

Rastopljenu čokoladu ostavite da se malo ohladi, da bude mlaka.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Postupno dodavajte šećer i miksajte da se rastopi (najlakše je sa šećerom u prahu). Dodajte mlaku čokoladu i žumanjke, lagano promiješajte.
Pomiješajte brašno s gustinom i praškom pa ih lagano umiješajte u gornju smjesu.

Lim za pečenje (35 cm x 25 cm)obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite, ulijte smjesu.
Višnje ocijedite. Uvaljajte ih u brašno i rasporedite ih po biskvitnoj smjesi.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20ak minuta.

Pečeni biskvit istresite na površinu posipanu kristal šećerom, odlijepite papir za pečenje, ali ga ostavite na biskvitu dok se hladi.
Ohlađeni biskvit stavite u lim u kojem se pekao (ili oko njega stavite podesivi obruč).

Za kremu, čokoladu nasjeckajte.

Želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri.

Izmiksajte slatko vrhnje. Dodajte jogurt i sve dobro izmiksajte. Dodajte šećer u prahu i sve izmiksajte.

U originalnom receptu koristi se stracciatella jogurt (slatki mliječni jogurt s komadićima čokolade). Nisam tražila taj jogurt po Zg., nemam pojma ima li ga gdje. Umjesto tog jogurta upotrebljavam jogurt od vanilije.
Budući da je stracciatella jogurt sladak u originalnom receptu u kremu se ne stavlja šećer. Ali meni je ova moja varijanta kreme s jogurtom od vanilije nevjerojatno kisela i zato dodajem šećer. Nemam iskustva s jogurtom od vanilije, ali ovi koje kupujem u Zg. su užasno kiseli. Pa ako koristite jogurt od vanilije preporučam da dodate šećer, ne morate staviti 150 g, može i manje.


Želatinu rastopite lagano ju zagrijavajući, ali pazite da ne zakuha. Rastopljenu želatinu prvo pomiješajte s malo kreme, a onda dodajte i ostatak.
Na kraju u kremu umiješajte nasjeckanu čokoladu.

Kremu «valovito» razmažite po biskvitu i kolač stavite u hladnjak na nekoliko sati.

U originalnom receptu višnje se ne stavljaju u biskvitnu smjesu, nego se stave na ohlađeni biskvit i premažu kremom. Meni se to ne sviđa, jer kad kolač prenoći u hladnjaku, višnje zafarbaju kremu:( Zato ja biskvit pečem s višnjama, ali ne morate tako raditi, višnje možete jednostavno složiti na pečeni biskvit.


Recept se temelji na receptu sa stranice:http://www.brigitte.de/kochen/rezepte/rezeptanzeige/5721

Broj komentara: 5:

  1. wow, odlicno izgleda. ovo je nesto slicno kao moja stracciatellina, ali ne stavljam visnje, i biskvit je jednostavniji.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nazalost u Zagrebu nema puno vrsta jogurata koji se ponekad upotrebljavaju u receptima, pa tako ni stracatella... Ipak, vanilija je dostojna zamjena :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim da u mojoj kuhinji 2 zaslužuje Inspiration award koji sam joj dodijelila. Nagradu možeš preuzeti na mom blogu i prosljediti je dalje...

    OdgovoriIzbriši
  4. Sweet Corner - nisam probala raditi stracciatellinu, ali čula sam za to:)

    jubistacha - i meni se činolo da je najbolje upotrijebiti jogurt od vanilije. Puno hvala na nagradi:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je prekrasno, izgleda divno, a mogu samo zamislit kakav je okus. :)
    Cure meni se čini da sam viđala jogurt stracatella u po trgovinama, od nekog stranog proizvođača, čini mi se da je bio u žutim čašicama... baš ću provjerit... :)

    OdgovoriIzbriši