Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

14. 04. 2009.

Lava kolač od rogača (bez jaja)

Još krajem ožujka 2-3 ljudi tražilo me recepte za biskvitne kolače bez jaja. Do sada sam takve recepte trpala u fascikle s namjerom da ih jednom isprobam. Tu i tamo sam nešto isprobala, ali većina recepata ostala je čučati u fasciklu. I sad sam se zapitala: "Pa što čekam s tim?". Neću živjeti vječno, trebala bih se pozabaviti isprobavanjem tih recepata. Ima među tim receptima onih jako zdravih, koji ne sadrže ni jaja, ni mliječne proizvode ni kakao… Ali ima i onih pitomijih, koji sadrže većinu sastojaka koju sadrže i «normalni» kolači.
U većinu onih jako zdravih kolača stavlja se rogač. Ne treba ga puno jer se ne koristi toliko zbog okusa, koliko zbog boje: u te kolače ne stavlja se kakao, nego se dodaju 1-2 žlice mljevenog rogača da bi kolač bio smeđe boje.
A i inače se u nekim "običnim" receptima za slastice navodi da rogač može poslužiti kao zdrava zamjena za kakao tj. čokoladu.

I tako, odlučila sam se konačno malo pozabaviti tim zdravim receptima koje marljivo čuvam. Zadnjih tjedana isprobavala sam neke recepte za zdrave bezjajne kolače pofarbane u smeđu boju pomoću rogača.
Nisu ti kolači nejestivi, ali definitivno se treba naviknuti na taj zdravi okus. Neki recepti su mi se svidjeli više, a neki manje. Neke imam u planu malo preraditi da bih ih prilagodila svojem viđenju kolača (koliko će to biti zdravo, kad ja završim s tim, o tome bi se dalo raspravljati).

Kad je Maja objavila temu za travanj, bilo mi je nevjerojatno kako je zadana tema dobro usklađena s mojim eksperimentalnim procesom pečenja zdravih kolača (koji sadrže rogač:)))))

Razmišljala sam koji od tih zdravih kolača da prijavim za «Ajme…» i na kraju sam se odlučila za ovaj u kojem rogač nema samo ulogu davanja boje smjesi, nego doprinosi i samom okusu kolača: Lava kolač s rogačem.
Inače nisam ljubitelj lava kolača. Nastojim biti otvorena prema takvim stvarima, ali takvi kolači definitivno nisu za mene.

Ovaj recept našla sam surfajući Internetom u potrazi za bezjajnim kolačima: http://vegetationramblings.blogspot.com/2007/10/ooey-gooey-carob-brownies-and-peanut.html. U originalnom receptu kolač se peče u limu. Ja ga nisam pokušala peći u limu jer mi se baš ne čini praktičan za rezanje i posluživanje, budući da je gnjecav (lavast).
Nemam kalupe za sufle, ne radim takve sufleaste stvari pa mi nikad nije imalo smisla da kupim kalupe. Šalice ispunjavaju svrhu: )

Ove šalice koje koristim kad su napunjene do samog vrha imaju zapremninu 200 ml. Trebale bi biti veće, ali u nedostatku drugih dobre su i ove.

U originalni recept ne stavlja se čokolade, nego nešto što bi se moglo nazvati čokolada od rogača. Rogač se koristi kao zamjena za kakao i onda se proizvodi nekakva zdrava rogač-čokolada (ja bih ju nazvala: rogalada:))))))))))))). Nisam gledala ima li u zagrebačkim trgovinama zdrave hrane takvih slatkiša od rogača.

Lava kolači koji se rade s jajima mi se uopće ne sviđaju. A ove bez jaja, donekle toleriram: ti kolači trebali bi biti "tekući" u sredini, ali meni se više sviđaju kad se peku malo duže, pa ne cure na sve strane.  Ali da bi opravdao naziv lava kolač, kolač mora biti gnjecav, odnosno tekuć pa sam eksperimentirala i s tim.


Dakle, ovo je moj doprinos blog-druženju , koje je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under. Domaćica za travanj 2009. je Maja s bloga La Dalmatia Gourmande, a za temu je odabrala rogač.





Biskvit
120 g brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
2 čajne žlice mljevenog rogača
na vrhu noža soli
2 čajne žlice biljnog ulja
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
3 žlice nasjeckane čokolade za kuhanje
180 ml mlijeka (zobeno, sojino, kravlje)

Umak
35 g mljevenog rogača
135 g smeđeg šećera
360 ml vode


Za biskvit, u posudi pomiješajte sve suhe sastojke te ulje i vanilijin ekstrakt. Dodajte mlijeko i izmiješajte u glatku smjesu.
Ne morate dodati sve mlijeko, u originalnom receptu piše da možete dodati oko 150 ml, pa onda dodajte ostatak "ako je potrebno" - ja uvijek dodam sve mlijeko.
Na kraju umiješajte i nasjeckanu čokoladu za kuhanje (ili, ako imate tzv. čokoladu od rogača).
Smjesu rasporedite u 8 namaštenih i pobrašnjenih šalica (zapremnine 200 ml). Šalice bi trebalo ovom smjesom napuniti otprilike do pola, smjesa će narasti za vrijeme pečenja.

Za umak, u posudi pomiješajte rogač sa šećerom. Zakuhajte vodu i njome prelijte suhe sastojke. Dobro promiješajte da se šećer rastopi.

Vruću smjesu nalijte na sirovu smjesu u šalicama, ali nemojte miješati.
Šalice bi sada trebale biti napunjene otprilike do 2/3 visine (ili malo više).
A ne bi bilo ni loše da šalice stavite na lim za pečenje (a ne samo na rešetku pećnice) i onda u pećnicu pa ako će smjesa za vrijeme pečenja toliko narasti da curi niz stijenke šalice, barem neće kapati po pećnici.

Šalice stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite 25 minuta. Ako pečete duže, smjesa neće biti jako gnjecava, a ako pečete kraće – za moj ukus je to previše gnjecavo.

U originalu se kolač poslužuje hladan, ali onda nije jako gnjecav (meni se to i sviđa pa ga poslužujem hladnog). Ali možete ga poslužiti i gnjecavo-toplog.
Po želji, posipajte ga šećerom u prahu.




1. 5. 2009. - DODATAK
Blog druženje "Ajme, koliko nas je" za travanj 2009., je završeno. Sve radove možete vidjeti na Majinom blogu .

Broj komentara: 9:

  1. bas mi se svidja kombinacija s rogacem, odlican je!

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš jako volim rogač, a i već neko vrijeme gledam ovakav tip kolača koji se peče u posudicama (koje ni ja nemam). Zanima kakve si šalice koristila? Ako su vatrostalne gdje ih ima za kupit?

    OdgovoriIzbriši
  3. Sweet Corner - hvala:)

    Andrea - koristila sam obične šalice, nisu vatrostalne. To su najobičnije keramičke šalice Made in China:) Ako su pune na vrh, zapremnina im je 200 ml, to su nešto kao šalice za čaj ili bijelu kavu. Ali već više od 10 godina traje taj neki trend da se crna kava poslužuje u ovakvim šalicama. Imam valjda 5-6 servisa s minijaturnim šalicama za crnu kavu kakve su se koristile prije 20ak godina, a dans više nitko to ne upotrebljava.
    Ove šalice kupila sam prije 6-7 godina za 50 kn.
    Nemam kalupe pa onda kad pečem ovako nešto koristim ove šalice i još jedene slične ovima s fotke. Takvim keramičkim šalicama ne bi trebalo biti ništa ako se nešto peče na 180 stupnjeva.
    Još mi se nije dogodilo da bi šalica pukla za vrijeme pečenja.

    OdgovoriIzbriši
  4. A ja ceo zivot zivim u strahu da bi mi soljice popucale :) Ima da isprobam prvom prilikom :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo mi djeluje zanimljivo.
    Već duže se spremam praviti kolač od rogača.
    Hvala za ovaj recept i savjet sa šalicama

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo se definitivno mora napraviti!

    OdgovoriIzbriši
  7. jako simpatično mi izgleda ovako u šalicama
    nikad nisam pomišljala da bih nešto ovako ispekla u bilo kakvim šalicama ali pošto mi se dopada mogla bih isprobati

    OdgovoriIzbriši
  8. Marija - i ja sam strahovala za šalice kad sam prije par godina prvi put tako nešto radila. Prvo sam pekla nekakav sufle u samo dvije šalice - kad nisu pukle odvažila sam se na daljnje eksperimente:) Ali nemam običaj raditi takve "sufleaste" stvari jer mi nije isplativo: u mojoj obitelji je običaj raditi kolač u limu "da se ima što narezati" :DDD

    vrtaljica, Vera, Nina - probajte pa javite kakvi su dojmovi:)

    OdgovoriIzbriši