Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

17. 04. 2009.

Šestinski vez


500 kupovnih kora za savijaču
2 kg voća po želji

Smjesa za premazivanje
300 g šećera
200 g maslaca
200 ml jogurta
2 jaja
1 prašak za pecivo
malo cimeta

Preljev
nekoliko žlica kiselog vrhnja


Voće operite, očistite/ogulite i narežite na kockice, ploške…

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg.

Maslac rastopite i malo ohladite. Izmiješajte ga sa žumanjcima, šećerom, jogurtom, cimetom i praškom za pecivo. Zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Lim za pečenje namastite.

Jednu koru, pomoću kista, tanko premažite pripremljenom smjesom pa ju poklopite drugom korom. Tu drugu koru također tanko premažite smjesom i tako složene kore stavite u lim. Po premazanoj kori rasporedite oko šaku voća. Poželji, možete dodavati grožđice.

Ponovno uzmite dvije kore, namažite i jednu i drugu kako je opisano i stavite ih u lim pa na njih rasporedite šaku voća.

Redajte slojeve premazanih kora i voća. Završite s dvije premazane kore. Odozgo premažite smjesom (ako vam je što ostalo) pa premažite kiselim vrhnjem.

Pripremljeni kolač oštrim nožem narežite na kocke i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite da dobije lijepu boju.

Ohladite, narežite na kocke i poslužite.


*Recept je iz kuharice: Top 40 hrvatskih slastica; Šimonović, Semenčić; Kastav, Extrade 2005.


Broj komentara: 8:

  1. Odlično i baš mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  2. ja bih ovo u slast! obozavam savijace svih vrsta i boja, masne i nemasne:) odlicna je!

    OdgovoriIzbriši
  3. volim ovakve stvari, zdravo ili nezdravo svejedno, voljela bih se dakako hraniti zdravije ali volim neke tzv.nezdrave stvari tako da baš se i ne trudim

    OdgovoriIzbriši
  4. UUuuuuuu, ja volim baš sve ono što je nezdravo. Važno da je meni slatko. A ova pitica baš deluje da ja takva.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hihih ja nema ništa protiv masnog, za sve postoji pravo vrijeme i za zdravu hranu ali i za ovakve malo manje zdrave delicije! ;) Ovo mora bit odlično. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ko god da te je naljutio tim "predavanjima" o zdravo/nezdravo - ne upustaj se u bilo kakva dalja objasnjavanja sa takvima i cao :)

    Evo ja cu stati u odbranu ovog kolaca i reci da, prema mojim stavovima, i nije toliko nezdrav, bez obzira na kolicinu putera. Nezdravo je pojesti pola pleha odjednom, ali to je druga prica. Stavise, ako bi kore bile integralne a secer malo redukovan, ja bih ovaj kolac svrstala u izuzetno zdrave!

    BTW, da se sad ja ne upustam u dalje filozofiranje ;) - svidja mi se, narocito "voce po zelji" jer nekako po navici u pitama sa korama vidim samo jabuke i visnje, a ustvari moze svasta tu jos da se nadje...

    Ljubac,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  7. Pita izgleda odlično praviće se za neki dan i kod nas. Ova varijanta sa raznim voćem mi se svidela , samo da nisu uvek jabuke :)...

    Vidim rasprave o zdravo ne zdravom , kao što je Mamajac rekla neće se pojeti pola pleha kolača,
    i naravno svako količine se mogu redukovati ako nekom ne odgovara, u ostalom kome se ne svidja ne mora ga praviti... :)))
    Ja ću svakako probati....

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlična pravim često.

    OdgovoriIzbriši