Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

13. 03. 2009.

Krumpir punjen kiselim zeljem


8 srednje velikih krumpira
200 g kiselog zelja (kupusa), sitno naribanog
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
2-3 žlice kiselog vrhnja
sol, papar
nasjeckano začinsko bilje
100 g tvrdog sira

(250 ml pasirane rajčice
nasjeckano začinsko bilje po želji)


Krumpir operite i kuhajte ga u kori, oko 20 min.; ali ne mora potpuno omekšati.

Krumpire ocijedite, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da se ohlade. Mlake krumpire ogulite i prepolovite po dužini. Čajnom žlicom ih pažljivo izdubite.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte. U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu popržite luk. Dodajte ocijeđeno zelje i dinstajte ga na laganoj vatri 15ak min., po potrebi podlijte vodom. Pred kraj umiješajte suho ili svježe začinsko bilje.
Maknite s vatre i dodajte kiselo vrhnje. Ono što ste izdubili iz krumpira, zdrobite i pomiješajte sa zeljem i sve pikantno začinite.

Pripremljene krumpire napunite nadjevom i odozgo posipajte naribanim sirom po želji.


U originalnom receptu krumpiri se peku bez umaka. Po uzoru na recept
Krumpir punjen špinatom/blitvom ja volim oko njih staviti umak.

Ako ne želite umak, posudu za pečenje namastite i u nju složite napunjene krumpire. Ili možete posudu obložiti papirom za pečenje – ako recimo naribani sir padne s krumpira neće se zapeći za posudu pa ju nećete poslije morati ribati; papir ćete jednostavno baciti.

Ako krumpire želite peći u umaku, pomiješajte pire od rajčice sa 100-200 ml vode i dodajte nasjeckano začinsko bilje po želji, pa ulijte u namaštenu posudu za pečenje i u to složite krumpire.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min. tj. da se lijepo zapeče.


Pečene krumpire izvadite iz posude.


Umak na dnu posude začinite šećerom, solju, paprom, čilijem… i poslužite ga uz krumpire.


Ako želite bogatiju verziju možete mu dodati i kiselo vrhnje.
A ako želite još bogatiju verziju, možete na masnoći popržiti malo crvenog i bijelog luka pa u to dodati ovaj umak i sve kratko prokuhati, na kraju opet možete umiješati kiselo vrhnje i po potrebi umak zgusnuti pomoću brašna i pikantno ga začiniti.


*Recept se temelji na receptu sa stranice http://www.chefkoch.de/rezepte/513771147100118/Gefuellte-Kartoffeln-mit-Sauerkraut.html.


Nema komentara:

Objavi komentar