Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

18. 02. 2010.

Slani biskvit od bjelanjaka

Ne radim baš često slastice od kojih ostaju neupotrijebljeni bjelanjci, ali nekad je to nemoguće izbjeći. Moja mama je te bjelanjke vječito trpala u tzv. Bijeli biskvit kojem je obavezno dodavala nasjeckane orašaste plodove i grožđice. Budući da je moja netrpeljivost prema orašastim plodovima i grožđicama tijekom godina praktički prerasla u fobiju – meni se taj biskvit nikad nije sviđao; a ionako mi u tom, tj. na tom biskvitu definitivno fali i neka krema.

I ja sam radila takve bijele biskvite, ali nikad u smjesu nisam stavljala orašaste plodove, nego nasjeckanu čokoladu i suho voće (ali nikako grožđice) i uvijek sam biskvit kombinirala s nekom kremom: pa je to onda na kraju obično bila nekakva kremasta torta s biskvitom od bjelanjaka.

Ima i različitih varijacija na temu omjera sastojaka za taj biskvit. U nekim receptima stavlja se «jako puno» brašna, a u nekim «jako malo»: meni se definitivno sviđaju oni biskviti u koje ide velika količina brašna, ako se stavi malo brašna, meni to onda ima nekakav čudnjikavi okus.

U zadnje vrijeme baš i nisam radila te svoje kremaste torte s biskvitom od bjelanjaka, nego sam se prebacila na izradu nepečenih pjenastih/spužvastih kolačića (varijacije na temu domaćih krem banana, marshmallowsa…) koji se baziraju na bjelanjcima, šećeru, želatini i polusatnom miksanju. Prije nekog vremena unijela sam par takvih recepata i najavila sam da ću se i dalje baviti tom tematikom; i bavim se, samo, u zadnje vrijeme nisam baš bila aktivna na tom planu, iako na lageru imam jedan recept koji namjeravam unijeti, a imam i još jedan koji čeka da bude isproban u najbližoj budućnosti.
Baš sam neki dan razmišljala da konačno isprobam dotični recept (koji već duže vrijeme čeka isprobavanje), ali onda je prevladala znatiželja vezana uz nešto što me zaokuplja već par godina.
Jednom kad sam radila neki kremasti kolač s biskvitom od bjelanjaka, zapitala sam se kako bi bilo da napravim slani biskvit od bjelanjaka.
Prije 4-5 godina pokušala sam na Internetu naći neki takav recept, čak sam tražila i na stranim jezicima, ali nisam ništa našla; a ne znam ni pod kakvim nazivom bih tražila, ne mora se nešto takvo nužno zvati «bijeli slani biskvit od bjelanjaka», vjerojatno se može naći pod nekim drugim imenom. I tako, ta ideja je stalno na mojem «things to do list» - problem je što se taj «list» nalazi u mojoj glavi, pa sam ja zaboravila na to, obično se povremeno sjetim toga, ali tada baš nemam viška bjelanjaka, pa odlučim pričekati neka bolja vremena. Takve «ideje» trebala bih zapisivati na papir (papir sve pamti) i trpati ih u one svoje famozne fascikle s receptima koje namjeravam isprobati u bližoj budućnosti. Te ideje bi se, istina, načekale dok bi došle na red za isprobavanje, ali da ih imam zapisane češće bih ih se sjetila, a ovako – to sve izvjetri – kao da mi sve informacije cure van kroz otvore na glavi: nos, uši, a i na usta.
: )))

I ništa, prije par dana, kad je moj mozak neopisivo dobro surađivao sa mnom sjetila sam se te "ideje", a imala sam i bjelanjke na raspolaganju, i konačno sam odlučila sama kreirati bijeli slani biskvit (nisam otkrila nikakvu toplu vodu, sigurno ima recepata za nešto takvo); prvotno sam u tu svrhu namjeravala napraviti nekakvu varijaciju na temu kore od bjelanjaka, kruha i blitve iz recepta za Roladu od kruha i blitve.
Ali na kraju sam kao "bazu" ipak uzela recept za slani biskvit koji se inače radi od 4 cijela jaja – a ja sam u smjesu utrpala 6 bjelanjaka koje sam imala na raspolaganju.
Sve je ispalo onako kako sam zamislila! Volim takve slane biskvite s uljem, cijeli dan bih mogla grickati ovaj biskvit/kruh/kuglof. Već dugo se nisam tako raspametila za nečim, kao što sam se zadnjih dana za ovim «kruhom». Naprosto sam oduševljena svojim uratkom.

Moja mama je bila oduševljena kad je vidjela kuglof u kojem se nešto šareni i mislila je da je to suho voće; ali kad je probala komadić njezino oduševljenje je naglo splasnulo, i sa zgražanjem je zaključila «Pa to je slano!!!». Ona naime ne voli nikakve slane pite (ni peciva) i mogla bi živjeti samo na slasticama; probala je samo zalogajčić i odustala od jedenja «tog slanog čuda».
Nema veze, više će ostati meni: ))))))))))))))))))))) ja obožavam slane pite i peciva, i uglavnom ih sama jedem jer nikoga oko mene ne privlače.

Ovaj biskvit možete jesti samostalno, ili uz namaz, možete raditi sendviče, ili ga možete poslužiti umjesto kruha…

Izvana ga možete, recimo, namazati sirnim namazom i ukrasiti ga izrezbarenim povrćem da dobije malo svečaniji izgled.

U smjesu sam dodavala ono što sam imala doma: blanširane paprike koje sam još u jesen natrpala u zamrzivač, malo kukuruza iz limenke, malo maslina, malo sira, malo začinskog bilja… Naravno, može se dodati i nešto drugo: povrće iz limenke, šunka, salama… - što god želite.
Omjer sastojaka prilagodite količini bjelanjaka kojom raspolažete (po potrebi uvećajte ili smanjite količinu nečega…).


Slani biskvit od bjelanjaka

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
(mjerna jedinica je čaša od jogurta)
6 bjelanjaka
1 čaša jogurta
1 i pol čaša ulja
3 i pol čaše oštrog brašna
1 prašak za pecivo
40 g sitno naribanog parmezana
sol, papar, čili
+
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2-3 žlice nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak…)
100 g Feta sira, narezanog na kockice
200 g na kockice narezane blanširane paprike (crvene, žute, zelene)
50ak g kukuruz iz limenke
50ak g maslina



Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg.

U drugu posudu stavite brašno, prašak, sol, papar, mljeveni čili i parmezan pa dodajte jogurt i ulje te izmiksajte da se sastojci povežu. Zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesi dodajte sve ostale sastojke i lagano promiješajte.

Posudu za pečenje (četvrtasti ili okrugli li, ili kalup za kuglof…) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu, odozgo zagladite.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 min. (ja sam biskvit toliko pekla u kalupu za kuglof, ali ako biskvit pečete u većem limu, tj. ako je smjesa u tanjem sloju prije će se ispeći).
Probajte čačkalicom jeli biskvit pečen i provjerite jeli se pri vrhu odvojio od kalupa.

Pečeni biskvit ostavite da se 5 min. hladi u kalupu, a onda ga možete istresti i ostaviti da se potpuno ohladi (ili ga ostavite u limu u kojem ste ga pekli).

Broj komentara: 8:

  1. super za slanu verziju bjelanjaka ! i ja sam počesto razmišljala kako ih iskoristiti u nekoj slanoj verziji, bila je jedna kombinacija sa prosom, ali uglavnom su završavali u slatkoj verziji sa orašastim plodovima. ok, ja ih volim pa je to sasvim dobro za mene, a ono što nikako ne volim i od čega bježim su puslice , uglavnom prva asocijacija na "kako potrošiti preostale bjelanjke" :). Ovaj recept je super, imam baš u frižideru 4 bjelanjka i kako stvari stoje završiti će po ovom receptu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. i ja imam taman 6 bjelanjaka, no već su ih moji doma rezervirali za slatku verziju :), meni se ovo jako sviđa no ne vjerujem da bi se mojima svidjelo, oni samo slatko

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo si više nego dobro osmislila. Znam za bijeli biskvit, radila sam ga možda prije 500 godina, ali moja djeca nisu ljubitelji biskvita sa suhim voćem i kolača a la Biskupski kruh. Ovo je odlična ideja jer bjelanjci znaju ostati, a ovakav biskvit je super i za nositi na posao i za grickati doma. Baš fino i originalno i korisno!

    OdgovoriIzbriši
  4. još jedna super ideja kako potrošiti višak bjelanjaka...bilježim

    OdgovoriIzbriši
  5. Izvrsna i originalna ideja za iskoristiti preostale bjelanjke. Ne mora sve ići u kolače!

    OdgovoriIzbriši
  6. Branka - drago mi je da ti se ideja sviđa, probaj:) Volim slane biskvite na bazi ulja. Ovaj biskvit je praktički isti kao i kad radim biskvit s 4 cijela jaja.

    Nina - poznata mi je ta situacija, kod nas: slane biskvite uglavnom jedem samo ja, a slatke jedu svi osim mene:)))))))))

    Κάθαρσις - ni ja nisma ljubitelj tih biskvitastih stvarčica sa suhim voćem i orašastim plodovima, zato sam smislila nešto što će mi se sviđati:)))

    Aleksandra1234 - hvala:)

    nena - probaj:)

    Snježa - tako je!:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Super, ja i mam 15 bjelanjaka, radim sirnice (pince), a sad cu napravit ovaj slani kuglif.
    Hvala za recept! 😀💛

    OdgovoriIzbriši