Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

27. 06. 2010.

Kolač s pekmezom iz Tennesseeja

Nije pekmez iz Tennesseeja, nego kolač:)
U originalu kolač se zove Tennessee jam cake, pa valjda potječe iz Tennesseja:)

Nisam ljubitelj kolača koji se sastoje samo od biskvita, a ponajmanje onih koji sadrže pekmez. Ovaj recept isprobavala sam dok sam bila u potrazi za «transportnim» kolačima, tj. kolačima koji se nosaju u posjet rodbini/poznanicima pa moraju biti u stanju podnijeti putovanje, a «moraju» biti i donekle «fini». Ovo je jedan od takvih kolača: sočan je, nije suh, jer mu pekmez daje svježinu, a u mojoj varijanti je i «čokoladan»:)

U originalnom receptu u smjesu se stavlja 125 g nasjeckanih pekanskih oraha (ali možete staviti i obične orahe, lješnjake…). Budući da ja ne volim orašaste plodove, odmah u startu bilo je očito da ja to neću upotrijebiti.
Nadalje, u smjesu ide i 150 g grožđica, ali u zagradi piše da se može staviti i nasjeckana čokolada: budući da ne volim grožđice, meni se ova ideja s čokoladom više svidjela. A kako nisam upotrebljavala nikakve orašaste plodove odlučila sam staviti 200 g nasjeckane čokolade (i nitko se nije žalio na tu «moju intervenciju»:) Ako ne želite varijantu s čokoladom, umjesto grožđica možete staviti i neko drugo suho voće.

Preporučam kupovne "industrijske" pekmeze za ovakve kolače, ja nemam pozitivna iskustva s pekmezima "iz kućne radinosti". Što se samog "okusa" pekmeza tiče, možete upotrijebiti bilo kakav, u originalnom receptu navodi se pekmez od kupine ili maline, ali možete staviti i miješani, ili od marelice...

Kolač bi trebalo peći u dugom, uskom kalupu, dužine oko 35 cm. Ja imam «dugi», uski kalup, ali dugačak je samo 25 cm, definitivno je premali za ovu mjeru. Zato ja kolač pečem u kalupu za kuglof, ali možete ga peći i u kalupu za tortu, u četvrtastom limu…



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
320 g brašna
50 g kakaa
1 čajna žlica mljevenog pimenta
200 g nasjeckane čokolade za kuhanje (ili 150 g grožđica ili nekog drugog suhog voća i 125 g nasjeckanih pekanskih oraha, ili nekih drugih orašastih plodova)
1 čajna žlica sode (oko 6 g)
150 ml mlaćenice (tzv. buttermilcha, može i jogurt)
250 g mekanog maslaca
250 g šećera
3 jaja
250 g "industrijskog", "kupovnog" pekmeza (od kupine, maline,…)
4 žlice viskija


U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, kakao, piment i nasjeckanu čokoladu (ili suho voće i orašaste plodove).
Ako koristite suho voće, prelijte ga toplom vodom i ostavite oko pola sata da odstoji pa ga ocijedite i na kraju dodajte u pripremljenu smjesu.

Sodu pomiješajte s mlaćenicom u posebnoj posudi.

U velikoj posudi za miksanje pjenasto izmiksajte mekani maslac sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiksajte. Zatim dodajte pekmez, mješavinu sode i mlaćenice te viski i sve izmiksajte.
Na kraju lagano umiješajte mješavinu suhih sastojaka.

Uski duguljasti kalup (ili kalup za kuglof, ili lim okrugli, četvrtasti…) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.

U originalu se navodi vrijeme pečenja od 60 min., ali u mojem slučaju kolač obično «ne položi» probu čačkalicom: u 60oj minuti pečenja (u kalupu za kuglof) moja smjesa je još gnjecava. Ja to obično pečem oko 80 min., ali to ovisi i o kalupu za pečenje: koliko je dubok/visok i širok, tj. u koliko debelom sloju je smjesa.

Čačkalicom provjerite je li kolač pečen: zapiknite čačkalicu u sredinu, ako je suha i čista kad ju izvadite, kolač je pečen.

Pečeni kolač ostavite da se 15ak. min. hladi u kalupu, a onda ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.


Ohlađeni kolač možete posipati šećerom u prahu ili ga prelijati šećernom ili čokoladnom glazurom.

Ja sam ovaj put na kolač stavila šećernu glazuru: 150 g šećera u prahu pomiješala s 1-2 žlice mlijeka i time sam prelijala kolač.
Smjesa od šećera ne smije biti rijetka, mora biti gusta/kremasta, tj. mora se dati nanositi na kolač.
Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se šećerna glazura stvrdne.



4 komentara:

  1. Obzirom na količinu čokolade ovo mora biti izvrsno.
    Inače nisam ni ja luda za suhim biskvitnim kolačima ali kako sam ovisna o slatkom u nedostatku boljih kolača pojela bi i sami biskvit s grožđicama. :D :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro mi je poznata ovisnost o slatkom. A tek kad sam živčana! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pekla sam neke jam cakes i ovaj je vrlo poznat, a kao što vidim iz recepta, i vrlo fini. Zašto Tennessee? Pa ide whiskey, i to ne bilo koji, već Jack Daniels, koji se tamo radi (bila sam u Linchburgu, malom mjestu gdje se proizvodi J.D., a kako su oni u "dry county" od 1930g. i ponosni na to, nismo mogli "degustirati"!). U svakom slučaju, bilježim ovaj recept za kasniju upotrebu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Κάθαρσι; nisam se bavila porijeklom recepta. Ovaj moj nalsov zvuči mi kao da je pekemz iz Tennesseeja:DDD

    OdgovoriIzbriši