Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

28. 05. 2011.

Pita od lobode i sira

Loboda ili laboda je samonikla biljka, poznata je i pod nazivom šumski/divlji špinat. Raste na oranicama i u vrtovima na gredicama s povrćem; danas ju praktički svi tretiraju kao najobičniji korov, iako je jestiva. Može narasti i do 1,5 m visine.  Naravno, postoji više podvrsta - u to se ne razumijem.
Ovo što ja upotrebljavam je bijela loboda, dok je manja listići joj ne izgledaju posve zeleni, nego nekako plavkastozeleni, a pod određenim svjetlom kao da imaju sloj koji ima bjelkasto-srebrnasti odsjaj





Kod velikih biljaka upotrebljavaju se samo listovi, a kod sasvim malih može se upotrijebiti i stabljika.
Kao i kod gljiva, nemojte brati, ako ne znate što berete. Ovdje možete pročitati nešto više o toj biljci. 

A sada, nakon svega, evo i recepta:



Tijesto
200 g brašna
80 g svježeg kravljeg sira
3 žlice ulja
1 jaje
pola čajne žlice praška za pecivo
sol

Nadjev
oko 250 g listova lobode
1 crveni luk
slatka crvena mljevena paprika
420 g svježeg kravljeg sira (ocijeđenog)
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
2-3 žlice brašna (ili griza, krušnih mrvica)
sol, papar


Za tijesto, od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata (ako se tijesto ne povezuje možete dodati koju žlicu kiselog vrhnja).

Za nadjev, listove lobode operite i ocijedite, nasjeckajte ih nožem.
Crveni luk očistite i sitno ga nasjeckajte. Popržite ga na malo zagrijanog ulja. Dodajte lobodu i malo vode,  pa sve kratko popržite. Začinite solju, paprom i slatkom paprikom.
Ostavite smjesu da se malo ohladi.

Sir pomiješajte s vrhnjem i jajetom, dodajte brašno, malo ohlađenu lobodu, začinite i promiješajte.

Tijesto razvaljate i stavite ga u namašten lim, podignite rubove, odrežite višak tijesta koji pada preko ruba. Na tijesto stavite nadjev i odozgo zagladite.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Poslužite mlaku ili hladnu.




4 komentara:

  1. Hm, otkuda da krenem? Pita ili komentar na kuhanje? Evo pita, biti će kraći komentar. Iako u mojoj blizini raste loboda, nikad ju nismo jeli (nego smo davali domaćim životinjama). Kad spremim svojima pitu od lobode (a neću im reći od čega je), jedva čekam da vidim njihove reakcije kad budu saznali što jedu.

    Što se ljubavi prema kuhanju tiče, mogu reći da kuham s ljubavlju, ali kuhanje nije moja ljubav. Kuhanje doživljavam kao činjenicu da svaki dan moramo imati ručak i potrudim se napraviti najbolji mogući ručak. Imamo doma vrt i uzgajamo životinje pa je 99% namirnica iz našeg dvorišta. Tjesteninu uvijek radim domaću, sama mijesim kruh, itd. ali ne zato što uživam u tome, već zato što uživam u finalnom proizvodu koji je puno ukusniji od kupovnog.

    Ponekad kuham skupa sa suprugom i imamo neke zajedničke kombinacije u kuhinji, npr. on kuha gulaš, a ja radim njoke. Tamo negdje u dvadesetima sam maštala kako bi bilo divno imati kuhara za supruga, da ne moram kuhati. Na kraju nisam dobila kuhara, ali je suprug poprilično snalažljiv u kuhinji i jako sam mu zahvalna što mi radi palačinke kad god poželim.

    Ono u čemu sam se pronašla su kolači. Za njih mogu reći da su moja ljubav i moja strast. Volim razmišljati o kolačima, raditi ih i na kraju uživati u njima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Svi smo mi različiti i razlike treba poštovati. Ti si jedna vredna žena, jer znam one koji ne vole da kuvaju pa im porodice žive na suvom hlebu i margarinu. Ni pod tačkom razno im ne pada na pamet da uđu u kuhinju. jednostavno kažu ja ne volim, ja ne znam. Cenim trud koji ulažeš za svoj bližnje.

    Mene zanima jedno, na tvojoj listi preko 200 blogova uvek nađem neki novi. Kako uspeš sve da ih pohvataš, mislim na one koji su se tek ispilili. Ja ih pronađem slučajno, kad ono vidim da si se ti već odavno pridružila. Postoji li tajna?

    OdgovoriIzbriši
  3. E,draga,nisi jedina,ni ja ne volim kuhati,pogotovo ne volim peči kolače(kao što se i vidi po manjku recepata istih).Istina,ne volim baš ni jesti,ali moram,pa jedem.Večina recepata na mom blogu je tamo iz razloga što kada skuham neko jelo,za par dana zaboravim kako sam ga napravila,i što sam stavila unutra,a eto,bilo je brzo gotovo,i bilo je fino.Moji doma uglavnom ne jedu te moje "mućkalice" pa kuham i "običnu" hranu koju ne stavljam na blog,jer je kuham več godinama,pa ne mogu ni zaboraviti recept,a ako se to i desi,moj muž me podsjeti,a i vjerujem da večina ljudi kuha to isto,pa mi je glupo stavljati nešto što već svi znaju.
    Tvoj blog mi je super,postovi su ti originalni,kao i recepti,i samo ga nastavi pisati,jer se uvijek nasmijem i opustim dok te čitam :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Pita je odlična, ali ne čudim se. Za nekoga tko stalno viče da ne voli/ne zna/ne će kuhati, ti se odlično snalazoš, pa više i ne obraćam pažnju na ono što pišeš. Talk is cheap. Djela sve govore.
    Svi mi mislimo da smo drukčiji, a onda otkrijemo da baš i nismo. A kada mislimo da smo kao svi drugi, opet otkrijemo da i nismo. Ni ja ne gledam Masterchef. Vidjela sam prvu emisiju i skužila da je to BB scenarij ili Farma scenarij, a to mi je zbilja bez veze. Jednostavno, niti mi se sviđa format emisije, ni sudionici, ni "žiri". Niti mislim da mogu išta naučiti. Ne zato što mislim da puno znam, jer ne znam, već zato što su takve emisije isključivo za zabavu, nikako edukativne (sačuvaj bože). Samo toliko o tome, jer kako ne gledam, ne mogu ništa pisati o sadržaju. Ljudi vole i sve ove silne sapunice, meni su totalno blesave, ružne i nezanimljive. No, svatko voli nešto drugo, a ja uvijek mogu okrenuti kanal.

    OdgovoriIzbriši