Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

08. 05. 2011.

Rolada usred kolača

Ovo je jedan od onih kolača s kojima imam «tehničkih problema»: nemam odgovarajući kalup za pečenje. Ali, snalazim se:) Recept prema kojem radim je sa stranice Chefkoch.de, ali sličnih recepata može se naći i na drugim internetskim stranicama (vidjela sam fotke ovakog kolača na Coolinariki, ali nisam  se potrudila potražiti recept da vidim je li potpuno isti kao ovaj; nije me zanimalo; meni je ovaj recept sasvim dobar).














Za roladu
3 jaja
75 g šećera u prahu
75 g oštrog brašna
+
pekmez

Za biskvitnu smjesu
5 jaja
170 g mekanog maslaca/margarina
160 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
180 g mljevenih lješnjaka ili oraha ili badema
100 g oštrog brašna
pola paketića praška za pecivo (oko 6 g)
3 žlice kakaa

Čokoladna glazura
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina/maslaca
1 žlica ulja


Za roladu, jaja miksajte oko 2 min. dodajte im šećer pa sve miksajte još 2 min. Zatim na smjesu prosijajte brašno i lagano promiješajte.
Lim za pečenje (oko 38 cm x 32 cm - o veličini rolade ovisi u kakvom limu će trebati peći cijeli kolač) obložite papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite) i po njemu ravnomjerno rasporedite smjesu.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva i pecite oko 8 min. Pečenu koru istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom. Odlijepite papir na kojem se kora pekla i koru narolajte dok je vruća (koru možete narolati ili s duže ili s kraće strane, ako ju rolate s kraće strane, biti će «bogatije narolana; ali ja ju rolam s duže strane jer ju inače nemam u čemu peći).
Narolanu koru ostavite da se ohladi.

Ohlađenu koru razrolajte, tanko ju namažite pekmezom i ponovno čvrsto zarolajte.














Za biskvitnu smjesu, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
U drugoj posudi kremasto izmiksajte mekani margarin. Zatim mu postupno dodavajte šećer, žumanjke, vanilin šećer, prstohvat soli i rum - stalno miksajući.
Na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano s kakaom i praškom, mljevene lješnjake/bademe i snijeg od bjelanjaka.

Dugi, uski kalup za pečenje – ovisno o veličini rolade; obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. 

Na dno posude rasporedite oko polovicu smjese, na nju položite roladu pa odozgo i sa strane rasporedite ostatak smjese.

Za pečenje ovog kolača potreban je (jako) dugi, uski kalup – ja imam nekakav uski, relativno dugački kalup, ali nije dovoljno velik za pečenje pripremljene rolade. Zato kolač pečem u četvrtastom pekaču dimenzija oko 20 cm x 20 cm.
Moja rolada dugačka je oko 36 cm: prerežem ju okomito na pola pa imam dva komada dužine oko 18 cm. Na dno pripremljenog pekača rasporedim dio smjese, na nju stavim  oba komada rolade, pa između njih, odozgo i sa strane rasporedim ostatak smjese.














Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 170-175 stupnjeva i pecite oko 45 min.

U originalnom receptu se navodi da se kolač peče 45 min. na navedenoj temperaturi – to valjda vrijedi za onu varijantu kada se cijela rolada peče u dugom uskom limu. Ova moja varijanta s roladom prerezanom na pola – prema mojim iskustvima peče se i po sat vremena (provjerite čačkalicom je li pečeno).

Pečeni kolač ostavite da se ohladi.

Image and video hosting by TinyPic
Ako je kolač odozgo neravan (ako je popucao), dok je vruć, možete ga premazati pekmezom u sasvim tankom sloju.


Po želji, ohlađeni kolač prelijte čokoladnom ili šećernom glazurom. 

Ja sam ovaj put upotrijebila čokoladnu glazuru: na pari otopite sve sastojke i glazuru prelijte po kolaču.  

:)
DODATAK
Kupila sam "dugi, uski kalup" pa više nemam "tehničkih problema" s izradom ovog kolača: na mojem drugom blogu možete vidjeti "originalnu varijantu kolača": Rolada usred kolača (druga verzija).




Broj komentara: 14:

  1. wow.Ovo zaista izgleda super.Sto ja volim takve kolace punjene iznenadjenjem:) Kako kazes da nemas kalup super je ispao:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda jako zanimljivo, ovo su zapravo kao dva fina kolaca u jednom i verujem da pekmez iz rolata odlicno nadopunjuje meke biskvite... idealno za popodnevno druzenje uz kaficu.;)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam sve sto je cokoladno,njam njam.
    Velika pusica

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravis divne kolace!!!Pored svih sarlota i ovaj deluje veeeeomaaaa ukusno a i lepo na oko.Pozdrav:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Veoma interesantno i lepo izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. Kako samo dobro izgleda! Baš bi mi prijalo jedno parče sad posle ručka :)

    OdgovoriIzbriši
  7. super je ovo, dekorativno i ukusno

    OdgovoriIzbriši
  8. Ne samo da je dobar nego i više nego dobar kolač! Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako dekorativne kriškice. Sigurna sam da je i okus odličan.

    OdgovoriIzbriši
  10. Pozdrav,

    Izvinjavam se, slabo govorim srpski.

    Jedna madjarska gastroblogerka (zove se Ana Peter, a njen blog:
    http://malackaraj.blog.hu
    u subotu, 21-og maja provesce dan u Beogradu, i vrlo rado bih kuvala sa gastroblogerom (ili grupom gastroblogera) u Beogradu i napravila bih eventualno kratak video za blog, poput recimi ovog:
    http://indavideo.hu/video/Kolbasztoltes_OK
    (ona je plavusa sa kratkom kosom)
    To “medjunarodno blog kuvanje” (bilo bih zgodno nesto tradivcionlano srpsko jelo, ili neka interesantna, progresivna kombinacija, poput post o restoranu o fuziji Toskanske i Pirotske kuhinja, no moze bilo sta, samo da se kuva veselo:-)) bih bilo na nonprofit bazi, cist hobi, najlepse bih bilo, da se pretvori u obicaj, pa da se uzvrati jedno zajednicko kuvanje u Budimpesti,ali naravno OK je i to da se dele troskovi sirovina, ili ako nesto bih bilo korisno, da ponesemo iz Madjarske, donecemo.
    Ana je malo extravaganta (ali bez nekih star alira), njena druga tema su (uglavnom) stari automobili,
    http://auto.indavideo.hu/video/Etanolos_Ford_Focusszal_Olaszoszagban

    Pa dolazi sa lepo obnovljenom veteran Volvoom, starom 30 godina i sa psom (Parson Russel Terrier, sitan pas i sa dva momka, prijatelj i ja, bez nekih gastro iskustva (kao degustatori iz reda prostog naroda:-))

    Ako neko ima volje i vremena, prostor (kuhinja, a moze i kuvanje na otvorenom prostoru) da ucestvuje u sobotu 21 maja u ovom gastro druzenju, molim vas da se javi na mail:
    kzsomb@gmail.com

    Hvala unapred
    Geza

    OdgovoriIzbriši
  11. E, baš je dobar. Snimila sam taj kolač na Coolinariki, al nikako da ga probam. Sve se plašim da nešto ne zeznem... Ti si odlično ovo pripremila, jako mi se dopada.
    Dodji do mene, očekuje te nagrada:)

    OdgovoriIzbriši