Još uvijek se trudim utrpavati rajčice kamo god stignem. Ali rajčica ima više, nego što ja imam volje i vremena da ih nekamo utrpavam. No, evo još dva primjera za «utrpavanje rajčica».
Muffini s rajčicama
U originalnom receptu ovo je smjesa za 12 muffina. No, treba voditi računa o tome de se oni za vrijeme pečenja dignu i rašire, pa kad su pečeni gore imaju široki klobuk ko´ gljive, a dolje su uži. Nije to ništa loše, ali ja nisam oduševljena što moram odozgo prati kalup za muffine, jer oko svake «udubine za muffin» ostane okrugli trag smjese – i to treba oprati! Zato ja običavam raditi manje muffine, te ih od ove smjese napravim oko 15.
Kao «nadjev» koristim rajčice, papriku i Feta sir, u originalu se upotrebljavaju rajčice i šunka.
Sastojci
2 jaja
80 ml ulja
80 ml mlijeka
250 g svježeg kravljeg sira (ocijeđenog)
300 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
75 g naribanog parmezana
sol, papar
3 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja po želji (bosiljak, ružmarin, majčina dušica,…)
350 g sitnih (cherry) rajčica (crvenih i žutih)
1 mala zelena paprika
100 g Feta sira, narezanog na kockice
Rajčice operite obrišite i prepolovite, ako imate veće rajčice, narežite ih na komade.
Papriku očistite i narežite na sitne rezance.
Kalupe za muffine namastite i posipajte krušnim mrvicama.
U posudi umutite jaja, mlijeko, svježi sir i ulje. Dodajte brašno, prašak, parmezan, sol, papar i začinsko bilje pa sve tek kratko promiješajte.
Polovicu smjese rasporedite na dno kalupa za muffine. Na nju složite dio rajčica, paprike i sce kockice Fete pa prekrijte ostatkom smjese. Odozgo u smjesu utisnite preostale rajčice i komade paprike.
Smjesa je čvrsta i lijepi se za žlicu pa nije baš jednostavno «utisnuti» ju u kalupe, to ionako nije potrebno jer će se tijekom pečenja smjesa sama «rasporediti» u kalupima. Po potrebi, možete namastiti žlicu da se smjesa lakše odvaja od nje.
Muffine stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite ih oko 25 min. (pecite ih u donjem dijelu pećnice, na drugoj prečki odozdo, kako koža na rajčicama ne bi pocrnila).
Pečena muffine ostavite da se 15ak min. hlade u kalupima, a onda ih izvadite. Poslužite ih mlake ili hladne.
Po želji, posipajte ih začinskim biljem i poslužite u papirnatim košaricama.
:)
Zapečeni pizza-krumpir
U originalu ovo je zamišljeno kao nekakva pizza od krumpira; ja nisam u stanju ovo doživjeti kao pizzu. Ok, jelo donekle asocira na pizzu, ali meni je ta logika prenategnuta. Uz to, u originalu, ta famozna pizza poslužuje se posipana hrpom rukole. Jooooj, pisala sam već da ne volim nikakvu zelenu salastu, a pogotovo mi se ne sviđaju «nareckane» vrste zelene salate. Nije problem u toj «reckavosti», nego meni sve vrste te nareckane salate imaju daleko gori okus, nego nenareckane; ne znam zbog čega meni sve nareckane salate imaju tako neprijatan okus. Npr. meni kristal salata ne valja, ne volim salatu i ne jedem, ali da moram birati između neke nareckane salate tipa rukola i nenareckane kristalke, definitivno bih odabrala kristalku, ona mi je barem koliko-toliko jestiva.
Zato, naravno, da ni u jednom trenutku nisam dvojila hoću li ovaj «zapečeni krumpir» posipati rukolom: ma to ne dolazi u obzir!
No, tko voli tu zelenjavu, može ju poslužiti uz ovaj krumpir.
Sastojci (za 1-2 osobe)
600 g krumpira
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
2 žlice ulja
1 žlica svježeg nasjeckanog začinskog bilja
sol, papar
80 g tvrdog naribanog sira
150- 200 g sitnih rajčica
Krumpir ogulite i naribajte na ribež (za jabuke).
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Naribanom krumpiru dodajte obje vrste luka, ulje, začinsko bilje, polovicu naribanog sira te sol i papar pa dobro promiješajte.
Posudu za pečenje (okruglu, promjera 20 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i posipajte krušnim mrvicama. U posudu ravnomjerno rasporedite krumpir. Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, na drugu prečku odozdo i pecite 30ak min.
Rajčice operite, obrišite i prepolovite.
Nakon 30ak min. pečenja krumpir posipajte preostalim sirom i na njega složite rajčice. Sve vratite u pećnicu i pecite još 10ak min.
Što se muffina tiče, odlična ideja i čak bih se žrtvovala za pranje kalupa, ali krompirasta pizza nije nešto što bih išla raditi.
OdgovoriIzbrišiObozavam kalupe s amafine.Ja u njima pravim i slane i slatke stvari.Narocito kad imam goste to je tako brzo i ukusno i lepo izgled akad serviras;)
OdgovoriIzbrišisuper ti je ovo, jako lijepo i ukusno djeluje, boje baš mame. treba iskoristiti ove divne ljetne rajčice
OdgovoriIzbrišiKako su divni, ja sam na dijeti, ali cim (za koji mjesec:)) zavrsim ovo cu smazati!
OdgovoriIzbrišiNesto ne stima sa komentarima...nema veze, evo opet:
OdgovoriIzbrišiSuper su fotke (iako malo mutne), ali puno vise apetitlich nego ove u orginalnom receptu!
Mufini su predivni, eko kako se sve može iskoristiti paradajz... ideja puno, samo se treba setiti!
OdgovoriIzbrišiFino, veselo, saroliko izgleda...
OdgovoriIzbrišiWhat's for dessert?;
OdgovoriIzbrišiTo je stvar ukusa. Meni je blesavo uspoređivanje tog «zapečenog krumpira» s pizzom, ali obožavam krumpir i uvijek bih prije odabrala krumpir, nego biskvitne muffine.
Dzoli;
Ja u zadnje vrijeme manje radimmuffine, ali slažem se da su zgodni za sve prilike. No, da moram birati između muffina i krumpira, odabrala bih krumpir (ili možda muffine od krumpira:DDD
Tamara;
Hvala. Probaj:)
maja;
Znam, događa se da na boggeru ima problema s komentarima. Ali ja već duže vrijeme nisam imala nikakvih problema; meni sve funkcionira.
Što se fotki tiče, s obzirom na moju nezainteresiranost za estetiku/prezentaciju/fotografiranje hrane i s obzirom na fotografske mogućnosti mog mobitela, fotke su takve kakve su. No, ni moj mobitel ni ja ne osjećamo potrebu da nešto poboljšamo ili promijenimo:)
Zora;
Hvala:)
Probaj:)
Jasna;
probaj:)