Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

01. 09. 2011.

Medaljoni od ječmene kaše


Recept za ove medaljone iskopala sam na Internetu, a naravno, kao i inače, ni ovaj put ništa nije moglo proći bez mojih izmjena:)



Sastojci (za 12-14 komada)
250 g ječmene kaše (oljuštenog ječma)
voda + kocka za juhu
2-3 jaja
oko 100 g krušnih mrvica
1 mrkva
1 mala tikvica (100 g)
1 žlica svježeg nasjeckanog začinskog bilja po želji
sol, papar


U loncu zakuhajte oko 1 l vode, dodajte ječmenu kašu i razmrvljenu kocku za juhu. Kad zakuha, kuhajte oko 20 min. na laganoj vatri (kaša ne treba biti potpuno mekana). Sva tekućina trebala bi ispariti (pazite da kaša ne zagori), no, ako nije isparila, kašu ocijedite.
Ostavite ju da se ohladi.

Mrkvu očistite i nasjeckajte na sasvim sitne komade, kao luk (možete ju naribati).
Tikvicu također narežite na sasvim male komade.

Što se tiče dodavanja povrća u smjesu za medaljone, u originalu, ohlađenoj kaši dodaju se sirova mrkva i tikvica pa i ja tako često radim – ali ja sam u više navrata dodavala povrće ječmenoj kaši dok se kuhala: da se sve zajedno skuha (povrće najčešće nisam dodala odmah kad i kašu, nego malo kasnije; to ovisi i o vrsti povrća). 
Osim mrkve i tikvice možete upotrijebiti i neko drugo povrće.

Ohlađenoj kaši dodajte umućena jaja, krušne mrvice, nasjeckano povrće (ako ga niste kuhali zajedno s kašom), začinsko bilje te sol i papar pa sve dobro promiješajte.

Vlažnim rukama od smjese oblikujte kugle, malo ih spljoštite, slažite ih na malo pobrašnjeni tanjur.

U tavi zagrijte ulje i medaljone pržite na laganoj vatri, kad dobiju boju s jedne strane, okrenite ih i pržite s druge strane.

Ja medaljone pržim u većoj količini ulja da se posvuda dobro zapeku, tj. da se svuda napravi korica, u originalu, medaljoni se prže na malo ulja, pa samo odozgo i odozdo «dobiju boju», a sa strane ostanu svijetli.

Pečene medaljone slažite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.



4 komentara:

  1. super, super, kod tebe uvijek nešto malo drukčije i zanimljivo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlican recept.kako lepo izgledaju:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Vrijedi probati...zasto uvijek mora biti meso servirano?!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma, divni su ti medaljoni. Meni su uprvi mah izgledali kao ćuftice, a onda iznenadjence:) Obožavam ovakve stvari.

    OdgovoriIzbriši