Ovaj tekst upućen je osobama iz moje okoline koje osobno poznajem, tj. ne obraćam se «internetskim masama».
Nakon objavljivanja teksta Skriveno blago hrvatskih kulinarskih blogera u Vjesniku neki moji bližnji (znanci, kolege, prijatelji – vi na koje mislim, sami ćete se prepoznati) postavljali u mi svakojaka (imbecilna) pitanja, komentirali taj članak uzduž i poprijeko, svatko je imao neko svoje mišljenje, svoj stav, svoje uvjerenje, itd.
Budući da mene ta cijela priča uopće ne zanima, pitanjca koja mi neki postavljaju jednostavno me zamaraju. Kako bih to riješila, biti će dovoljno da odgovorim na samo jedno od pitanja koje su mi postavljali pa će biti očito da su, u mojem slučaju, sva ostala pitanja suvišna. A to pitanje je, citirat ću jednu svoju kolegicu: «Jel´ si i ti među onim tam nekim blogerima koje zastupa ona neka Tadeja?».
Dakle, pročitala sam tekst u Vjesniku i vidjela da tamo piše: «(...) Tadeja (...) a koja je ujedno i svojevrsna glasnogovornica četrdesetak blogera i blogerica (...).». Ovim putem izjavljujem da: ja ne spadam u tu grupu blogera/blogerica koje Tadeja zastupa, mene to sve skupa uopće ne zanima (i ne namjeravam se interesirati za te stvari ili sudjelovati u tome). Voljela bih istaknuti da nemam ništa protiv Tadeje, ona je jedna pametna žena, ali ne moram se u svemu slagati s njom (i s ostalim blogerima/blogericama).
Ne osjećam potrebu za eksponiranjem u javnosti, blog kao takav je javan, ali meni nije potrebno da se u novinama, na tv, i sl. govori o mojem blogu ili meni.
Jasno mi je da ima blogerica koji pišu kuharice, objavljuju sadržaje u časopisima, novinama, itd., pa je njima u interesu da one i njihovi blogovi budu sveprisutni u medijima. Meni to ne smeta, one imaju pravo sebe prezentirati gdje god žele, kako god žele i kada kod žele.
Taj članak u Vjesniku nije jedina stvar s kojom mi neki moji bližnji dodijavaju u zadnje vrijeme. Neke moje kolegice vole čitati gastro blogove i na Tadejinom blogu T & T kitchen vidjele su mailove s pritužbama koje je Tadeja u ime gastro-blogerica slala HRT-u vezano uz tv emisiju Svi pišu kuharice i HRT-ove odgovore na te mailove, te su pretpostavile da sam i ja jedna od blogerica koje sudjeluju u tome.
Priča ide ovako: par tjedana prije članka u Vjesniku Tadeja je meni poslala mail (kao i drugim blogericama) u kojem me obavijestila o «spornoj» tv emisiji HRT-a i «akciji» blogerica koje su manje-više uvrijeđene tom tv emisijom u kojoj se govorilo pisanju kuharica, pa HRT-u namjeravaju poslati mail s pritužbama.
Nisam gledala dotičnu emisiju, po onome što sam čula da je rečeno u emisiji – ne osjećam se uvrijeđeno, i odgovorila sam Tadeji da ne želim sudjelovati u tome. Ja ne znam - kad se u Vjesnikovom članku govori o tih 40ak blogerica koje Tadeja zastupa – jesu li to one iste koje su podržale Tadeju kad ih je mailom pozvala na akciju slanja pritužbi HRT-u?
Neovisno o tome koje su to blogerice želim da bude jasno da je nemam ama baš nikakve veze ni s mailovima upućenim HRT-u, a ni s člankom u Vjesniku – i ne želim da me se povezuje ni s jednim ni s drugim.
Vidjela sam na Tadejinom blogu njezinu prepisku s HRT-om. Kad je na blog stavila sadržaj tih mailova, smatram da je trebala staviti i popis blogova/imena blogerica koje su podržale akciju slanja mailova s pritužbama HRT-u.
(Ja taj popis na njezinom blogu nisam vidjela, ako se nalazi tamo, ispričavam se, nisam ga vidjela; no, možda nije ni potreban jer mi se čini da sam ja jedina blogerica koja ne sudjeluje u tome, valjda sam ja iznimka koja potvrđuje pravilo:D
Što se tiče onog gdje sam napisala da su neke blogerice «manje-više uvrijeđene» HRT-ovom emisijom; možda je «uvrijeđene» presnažna riječ, pa da parafraziram (da sad još ja ne bih nekoga uvrijedila): (nekim) blogericama ne sviđa se način na koji je hrvatska blogerska gastro-sfera «spomenuta» u dotičnoj emisiji. Koliko sam shvatila, sporno je to što je u emisiji eksponiran jedan gastro-blog - a (sve?) ostale gastro-blogerice smatraju da taj blog ničim nije zaslužio da bude tako «izdvojen», tj. da mu je posvećeno previše pozornosti u emisiji kojoj tema ionako nije bila hrvatska blogerska gastro-scena.
Mene uopće ne zanima koji je blog tamo prezentiran, ni kako je prezentiran, ni o čemu je bilo govora u toj emisiji.
Takve emisije ionako ne gledam (pogotovo na HRT 1 i HRT 2 jer mi je odavno jasno da na tim kanalima neću čuti ništa pametno).
Dosta o tome. I biti ću zahvalna svima koje me poznaju, ako me prestanu gnjaviti pitanjima o spomenutom članku, emisiji i općenito o hrvatskoj blogerskoj gastro-sceni - ja nemam što reći na tu temu. Ak´ vas nešto zanima, guglajte, ili se obratite nekoj od onih 40ak blogerica koje su upućene u cijelu priču.
*
* *
Današnji recept kombinacija je više recepata i moje nesposobnosti da se kompletno držim jednog recepta i da u njemu ništa ne mijenjam: tijesto je iz jednog recepta, premazivanje nerastopljenim margarinom iz nekog drugog recepta, a način oblikovanaj pletenica iz nekog trećeg recepta. Tijesto bi, naravno, moglo biti i slatko, ali ja volim isključivo slana dizana tijesta.
Raspletene pletenice
Tijesto
500 g brašna
1 puna čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
1 suhi kvasac (7 g)
2 jaja
100 ml kiselog mlijeka
oko 100 ml vode
+
za premazivanje
oko 120 g mekanog margarina
Dodaci
1 bjelanjak za premazivanje
+
za premazivanje
oko 120 g mekanog margarina
Dodaci
1 bjelanjak za premazivanje
sezam
Sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, suhi kvasac, šećer, sol, jaja, kiselo mlijeko i vodu pa zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte više tekućine, da tijesto ne bude suho). Pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom oko pola sata da se digne.
Mekani margarin dobro promiješajte ili izmiksajte da se može lako razmazivati.
Lim (veliki, od pećnice) obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto premijesite i podijelite ga na dva dijela.
Jedan dio tanko razvaljajte (oko 3 mm debljine) na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (oko 34 cm x 44 cm). Tanko ga premažite polovicom margarina i narolajte kao savijaču (počevši s kraće strane).
Savijaču stavite na lim i oštrim nožem režite ju kao da ju režete na šnite (debljine 1-1,5 cm), ali na jednoj strani ne smije biti prerezano do kraja, šnite se na toj strani trebaju držati zajedno (to izgledom podsjeća na npr. češalj).
Svaki drugi komad (šnitu) izvucite na suprotnu stranu (u sredini se šnite trebaju držati zajedno).
Na isti način napravite pletenicu i od drugog dijela tijesta. Pazite da pletenice na limu budu dovoljno udaljene jedna od druge da ne srastu tijekom pečenja.
Pletenice ostavite 15ak min. na sobnoj temperaturi. Premažite ih umućenim bjelanjkom i posipajte sezamom.
Jako zanimljivo kreirana pletenica.
OdgovoriIzbrišiA sto se tice blogiranja i ambicija, tu necu komentirati.
Mogla bih ja postaviti jedan komp;etan blog..gde bih za sledecih nekoliko godina mogla svakodnevno objavljivati..neprijatne dogadjaje i ljude za vreme mog relativno kratkog borabka na blogovima(jedan sam iz tih razloga napustila.
OdgovoriIzbrišiI ja bih kao Jasna radiej pravila ovu divnu pletenicu i rasplela onu pesmu..Ko bi narodu ugodio..Svako zna svoje:))
E, super ti je pletenica, fora izgleda. :)
OdgovoriIzbrišiŠta se tiče "akcije", ja isto nisam sudjelovala, iskreno, ne želim eksponirati svoj blog, makar se u načelu slažem sa sentimentom koji je potakao Tadeju na reakciju jer je emisija predstavila činjenicu da postoji hrvatska kulinarska blogosfera, ali su za to, po mom mišljenju, izabrali pogrešan blog (i, po mom mišljenju, razlozi koje je urednica emisije iznijela za odabiranje tog bloga su manjkavi).
Ali osobno se nisam htjela pridružiti akciji najviše zbog toga što ja i nisam potpuno dijelom kulinarske zajednice: ja ne sudjelujem u onim igricama, i nisam toliko aktivna u kuhanju, a bome ni u ažuriranju bloga (koji ima dvadesetak recepata sve skupa i bio je naprosto obamro preko ljeta :D), i meni je to općenito puno više neobavezan hobi, nego nešto čemu se ja ozbiljno posvećujem pa da ću se time ići eksponirati. Plus, ja definitivno nisam na razini nekih drugih kvalitetnih blogova koji su bili na tom popisu... (makar se tamo našao i jedan koji tehnički ne pripada jer uopće nije kulinarski blog, makar autorica objavljuje u Repetama...).
Ja jesam sudjelovala u "akciji",ne zato što sam umišljena,egoistična ili ljubomorna baba,već čisto iz želje da poduprem ostale cure koje su bile tu za mene kada mi je to bilo potrebno...Iskreno,bila sam polaskana kada sam dobila mail od Tadeje,jer nikada nisam svoj blog smatrala dovoljno dobrim kao što su blogovi ostalih cura...I neču reći da mi ne bi bilo drago da se neki moj recept i objavi negdje,ali mogu živjeti i bez toga,moji blogovi su moj hobi i pišem ih za svoju dušu,a usput se družim i zabavljam čitajući druge blogove,i ne vidim ništa loše u tome da kao dio te "zajednice" poduprem istu kada joj je potpora potrebna,bez obzira slažem li se s njima,ili ne...
OdgovoriIzbrišiNego da se vratimo na recept;odličan je i definitivno će se naći na mom stolu!!!
Kao veliki ljubitelj svih vrsta peciva, oduševljena sam ovom pletenicom. Toliko je jednostavna a veoma efektna! Razmišljam da umjesto margarina kao premaz koristim smješu zelja, sira i jaja, pa da bude kao neka vrsta pite...Jedno je sigurno, definitivno ću je praviti :)
OdgovoriIzbrišiJasna;
OdgovoriIzbrišiHvala:)
Dzoli;
Slažem se:) Hvala:)
baba;
Hvala:)
Moj gornji post rezultat je interesa koji je zavladao među nekim mojim «bližnjim» i pitanja koja su upućivali «meni jadnoj», a ja o svemu tome nemam pojam niti želim imati ikakve veze s tim. Nakon članka u Vjesniku, na moje veliko iznenađenje neki moji znanci, kolege itd. dali su si truda i guglali su (!) blogove koji se spominju u članku, pa su došli i do Tadejinog bloga i priče s HRT-om. Neki od tih ljudi niti kuhaju niti znaju kuhati, niti ih je ta tematika ikad zanimala, a sad odjednom interesiraju se za to sve skupa (a mene «maltretiraju» s tim jer znaju za moje blogove – pa pretpostavljaju da sam i ja dio te cijele priče).
Kao i tebi, i meni su moji blogovi čisto neobavezan hobi. Na blogu sam već pisala da ne volim pripremati hranu, i nemam ama baš nikakvih afiniteta prema fotografiranju. Jasno mi je i da moji blogovi zato nisu na razini drugih blogova – ali meni to nije nikakav problem jer sam jednostavno nezainteresirana za «ozbiljno» bavljenje «gastronomijom» ili za bavljenje fotografiranjem, pogotovo me to fotografiranje uopće ne privlači. Moji blogovi rezultat su moje ljubavi prema hrani, a ne prema kuhanju i fotografiranju. Postoji velika razlika između ljubavi prema hrani i ljubavi prema pripremi hrane – ljubav prema pripremi hrane meni je čista nepoznanica, ja uopće ne uživam u samom procesu pripreme hrane – ali volim ju jesti!:D Sama prezentacija hrane mene niti najmanje ne zanima. Kod mene to ide po onom: ako mi je fino, jest´ ću iako izgleda kao splačina, a ako mi nije fino, može to biti ukrašeno i zlatnim listićima, ali ja to neću jesti.
Meni je priprema hrane nužno zlo, jer mi nema tko drugi kuhati, a previše volim hranu da bih svaki dan kuhala samo tjesteninu i prelijevala ju kupovnim umakom iz staklenke, ili da bih živjela od naručenih pizza, sendviča, «gotove» hrane iz mikrovalne, itd. Iz moje ljubavi prema hrani rodila se i moja «volja» za isprobavanjem recepata, te i moji blogovi.
«Učestalost» objavljivanja postova ili sudjelovanje u igricama ja ne smatram nikakvim kriterijem, prije sam sudjelovala u tome, sada mi se neda, možda se predomislim. Sebe ne smatram kompetentnom za određivanje koji blog kamo spada, što je zaslužio ili nije…
Nina;
OdgovoriIzbrišiNe smatram da su ti koji su sudjelovali u tome umišljeni, ljubomorni ili što već, oni imaju svoje razloge zašto rade to što rade, a mene sve to skupa uopće ne interesira.
Kao što sam rekla u prethodnom komentaru, ja nemam ama baš nikakvih ambicija glede bloga, ili objavljivanja recepata negdje. Jednom su mi se javili mailom neki, valjda izdavači,
ja nisam bila zainteresirana za to, ali rekla sam da ću razmisliti, motiv za razmišljanje bio mi je čisto financijske prirode, iako su mi nudili tek simboličnu naknadu. Možda sam plitka, ali jedino zbog financijskih razloga nisam ih odbila istog trena kad sam primila mail, no, moje razmišljanje o tome pretvorilo se u «zaboravljanje»: meni je tako malo bilo stalo do toga da sam jednostavno zaboravila na to i nikad im se nisam javila; nije mi žao, jer kao što sam rekla, to me apsolutno ne zanima.
Tvoje je pravo da podupireš koga kod hoćeš i iz kojih god razloga hoćeš.
Ja nemam potrebu pripadati toj nekoj blogerskoj zajednici (već sam pisala o tome u postovima). Jedna stvar je kad podupirem odluke prijatelja/članova obitelji iako se ne slažem s njima, a nešto sasvim drugo je podupirati slanje maila s pritužbama - koji sadrži i elemente s kojima se ne slažem, kao što se ne slažem ni sa svime što je rečeno u Vjesniku.
Znam da moji blogovi nisu na razini drugih blogova, ali ne osjećam se počašćenom što me Tadeja kontaktirala: ona je kontaktirala svakoga koga se koliko-toliko može utrpati među gastro-blogere. Zdrav razum nalaže da prilikom slanja pritužbi treba skupiti što više istomišljenika, tj. ne moraju to ni biti istomišljenici, ne moraju se uopće slagati s tim što «podržavaju», samo moraju biti spremni staviti svoje ime na papir s «pritužbama» jer to sve skupa ima veću «težinu» ako više ljudi podnosi nekamo neke pritužbe nego kad jedna osoba piskara nekakve prigovore samo u svoje ime. Naravno, «veći broj» onih koji «podržavaju» negdje navedene pritužbe ne jamči da će oni kojima su pritužbe upućene, te pritužbe zaista i uvažiti.
Maja;
Ja volim slana peciva:) Da, ovakva pletenica je drugačija od klasične, ali svejedno zgodno izgleda. Nisam pukušala umjesto margarina staviti nešto drugo, ali radila sam malo drugačiji "nadjev": ja tijesto premažem nerastopljenim margarinom da bi se kasnije "razlistalo", i onda po tome posipam malo na kockice narezanog sira, maslina, začinskog bilja itd. Važno je imati oštar i tanak nož da se narolana savijača može lijepo narezati (da se ne "deformira" i ne "razvuče" dok se reže).
Na fotki je jednostavna verzija, samo premazana margarinom, jer se meni i ta "nenadjevena" jako sviđa:)
Prelepo uradjena pletenica :)
OdgovoriIzbrišiLijepa i prema svemu sudeći i ukusna pletenica.
OdgovoriIzbrišiNa popisu nisi bila prema svojoj izričitoj volji. Nije bio nitko tko nije dao svoj pristanak mailom.
Kontaktirala sam te ne zbog broja, nego zbog činjenice da sviđao se meni u estetskom ili bilo kojem drugom smislu tvoj blog i ti ili ne, imaš zavidan broj različitih recepata, što te svakako čini autorom čiji rad treba respektirati, a isto tako željela ti to ili ne, to tvoj blog i tebe, čini pripadnicom food blog scene Hrvatske. :)
Lijepi pozdrav :)
Moj moto je: Ima dovoljno mjesta za sve nas pod ovim Suncem!
OdgovoriIzbrišiOcito da i ti imas svoje redovne citaoce kao i bilo koja druga blogerka...svako nadje ono sto trazi!
Nikada nisam videla ovakvu pletenicu! Prelepo izgleda!!!
OdgovoriIzbrišiRaspletena pletenica izgleda prekrasno. zanima me kako bi to funkcioniralo s nekim nadjevom.
OdgovoriIzbrišiJafi;
OdgovoriIzbrišiHvala:)
Tadeja;
Hvala:)
Potpuno je točno da je moja želja bila da ne sudjelujem u tome i zahvalna sam što me nisi uvrstila na popis.
To što moji blogovi zbog svoje tematike spadaju u tu neku gastro-scenu meni ne znači ništa, - ja mogu bez toga, nije mi potrebno trpanje u ladice.
Sve to s tim pripadanjem podsjeća me na nekakvu imbecilnu reklamu koja se vrti na hrvatskim kanalima, zbog nezainteresiranosti nisma zapamtila što reklamira ta reklama, čini mi se da nekakve (kreditne?) kartice, i onda nekakv glas sretniciam koji (valjda) posjeduju tu karticu saopćava: "Vi pripadate..." - ne sjećam se čemu tko pripada, ali ta reklama me iritira kao i trpanje blogera u te neke grupe.
Jasna;
Slažem se:)
Miki;
Hvala:)
What's for dessert?;
Probaj:) Ja baš nemam naviku stavljati nadjev, jer je meni takvo tijesto fino bez ikakvih dodataka:)
Ovo mi se sviđa, jako lijepo i dekorativno izgleda :)
OdgovoriIzbrišiHrvoje;
OdgovoriIzbrišihvala:)
prelepo
OdgovoriIzbriši