«Jednom davno» na blog sam unijela recept za Jaffa kolač; koji je doživio i pekmez-varijantu kao Jaffa s pekmezom.
Već sam radila i jednu verziju Jaffa kolača (bez jaja), a sada slijedi još jedna, malo drugačija varijacija na «bezjajnu jaffa-temu»: «žele» je iz već spomenutog recepta za Jaffa kolač, a biskvit je iz recepta za Kakao kolač s pekmezom.
Biskvit
280 g oštrog pšeničnog brašna
250 g šećera
1 čajna žlica sode (oko 6 g)
na vrhu noža soli
2 žlice kakaa
125 ml biljnog ulja
100 g pekmeza (glatkog i mekanog, tj. izmiksanog ili dobro promiješanog)
1 čajna žlica arome vanilije
240 ml hladne vode
1 čajna žlica octa
Žele
400 ml vode
4 žlice šećera
2 praška za puding od vanilije
100 ml (narančinog ili nekog drugog) sirupa (sok za pripremanje s vodom)
Čokoladna glazura
120 g čokolade za kuhanje
50 g margarina/maslaca
4 žlice ulja
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
250 g šećera
1 čajna žlica sode (oko 6 g)
na vrhu noža soli
2 žlice kakaa
125 ml biljnog ulja
100 g pekmeza (glatkog i mekanog, tj. izmiksanog ili dobro promiješanog)
1 čajna žlica arome vanilije
240 ml hladne vode
1 čajna žlica octa
Žele
400 ml vode
4 žlice šećera
2 praška za puding od vanilije
100 ml (narančinog ili nekog drugog) sirupa (sok za pripremanje s vodom)
Čokoladna glazura
120 g čokolade za kuhanje
50 g margarina/maslaca
4 žlice ulja
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
Za biskvit, u posudu stavite brašno, šećer, sodu, sol i kakao pa promiješajte. Zatim dodajte ulje, pekmez, aromu te vodu pomiješanu s octom i sve izmiješajte (izmiksajte) da dobijete glatku smjesu.
Četvrtasti lim (oko 34 cm x 24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva, pecite oko pola sata (provjerite čačkalicom je li pečeno).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za žele, u 100 ml vode razmutite prašak za puding i šećer. Zakuhajte 300 ml vode i skuhajte puding na toj vodi.
Maknite s vatre pa odmah, brzo umiješjte sirup.
Hladni biskvit premažite vrućim želeom i ostavite da se ohladi.
Maknite s vatre pa odmah, brzo umiješjte sirup.
Hladni biskvit premažite vrućim želeom i ostavite da se ohladi.
Za glazuru, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, na listiće narezan maslac, ulje, vodu i šećer pa sve otopite na pari, na sasvim laganoj vatri da smjesa ne zakuha.
Kad je smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi, a onda ju prelijte po kolaču.
Kolač stavite u hladnjak da se dobro rashladi.
Spadam u one sretnice ,koje jedu jedu i niakd visak kila.Ono nisam bas mrsava ali taman:) Tako d agde god vidim neke braon kolace i ako ima malo nade da su sa cokoladom..eto mene:) A da su ovi bez jaja i tako fino su ispali msilim d aje super to;)
OdgovoriIzbrišiMoj brat otkad je krenulo ljeto nije jeo. Užasno mu smetaju vrućine i na dan popije oko 7 litara tekućine. Jedino što jede je sladoled. S obzirom na toliku količinu tekućine koju popije, nije ni čudo da nije gladan.
OdgovoriIzbrišiNe spadam u kategoriju onih koji ljeti jedu laganiju hranu, već jedem sve što mi se jede, neovisno o tome da li to uključuje dva stata stajanja pred šparhetom ili pečenje u pećnici. Jedino što ljeti izbjegavam su teški kolači, a i volim voćne kolače pa onda želim što više iskoristiti sezonske namirnice. Sad sam već lagano luda i jedva čekam da malo zahladi da mogu uživati upravim čokoladnim bombama.
Jaffa kolač volim i imama dva različita recepta za jafasti dio, a ovaj tvoj je opet nešto drugačiji, tako da ću i njega jednom probati.
I meni je žao što nam ljeto odlazi. Sviđa mi se tvoj kolač, ali isto tako ja volim kolače s kremama i "mokrim keksima", ne samo zbog njihove praktičnije strane već zato što su mi jednostavno ukusni. Npr jedan od meni najdražih kolača koje sam ikad napravila i probala je upravo takav kolač s keksima i jabukama.
OdgovoriIzbrišiVeoma zanimljiv kolač.
OdgovoriIzbrišiFin kolacic...
OdgovoriIzbrišiKod mene se kuhanje totalno mijenja kada vrucine nastupe... Niko u kuci ne zeli da unutrasnjost dodatno zagrijavam ukljucenom rernom ;-(
Super kolač! Bilježim :)
OdgovoriIzbrišiKolac je bas super!!! :)
OdgovoriIzbrišiMi leti jedemo svakakvu hranu - i laganu i manje laganu... :)
Super kolač.Ja recimo imam isti apetit i leti i zimi.Nekada i čak kada su i velike vrućine ja bas umam apetit...:)
OdgovoriIzbrišijoj ženo, koji si ti kontrol freak! Otvorila sam stranicu da vidim taj recept, a onda te litanije i uzrujavanja oko toga ko kaj jede...
OdgovoriIzbrišiPa, svi smo individue, zakaj se tak mučiš oko tuđeg jelovnik?
Recept mi se sviđa i isprobala bum ga.
Inače, spadam u one koji povrtnu juhicu smatraju divnim i hranjivim obrokom tijekom cijele godine..a i ukusnu salatu! Bolje se zasitim od toga nego od hrpe mesa, nakon koje mogu samo spavati. Nema veze s nikakvom dijetom, jednostavno uživam u "laganoj" hrani :)
ovo obavezno ide u omiljene biskvite hvala na divnim receptima sanela imam i ja kćerku sanelu
OdgovoriIzbrišiAnonimno;
OdgovoriIzbrišiprobajte, nadam se da će Vam se svidjeti:) Puno pozdrava Vama i Vašoj Saneli:)