Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

19. 08. 2011.

Sladoled s mlijekom u prahu


Ne volim kod kuće proizvoditi sladoled jer meni domaći sladoled nikad nije ukusan kao kupovni. Moja mama je dok sam bila (jako:) mala radila onu najjednostavniju varijantu: izmiksani  šlag pomiješa se s ispasiranim/zdrobljenim voćem i onda se to zamrzne. Naravno, okus dodanog voća  trebao bi se osjetiti u sladoledu; a da bi se uistinu osjetio, potrebno je staviti puno tog ispasiranog voća, a ako se stavi "puno" voća - onda se smjesa razvodeni i kad se zamrzne, dobije se nešto što liči na santu leda: uopće nije kremasto, nego je doslovno tvrdo ko´ led (ni učestalo miješanje tijekom zamrzavanja ne pomaže); koliko sam samo puta svinula žlicu dok sam to grabila. Da taj sladoled zdrobim, prije bi ličio na granitu nego na sladoled:(
Neki u tu smjesu vole dodavati ispasiranu bananu, onda je sladoled pomalo kremast. Ali opet se ne smije natrpati puno drugog ispasiranog voća, jer je smjesa onda, unatoč banani, vodenasta i sladoled je na kraju opet ko´ santa leda.

Postoji i malo «naprednija» varijanta takvog sladoleda: osim šlaga i ispasiranog voća treba upotrijebiti i kiselo vrhnje ili mileram, onda se dobije smjesa koja može biti poprilično kremasta, zbog masnoće u vrhnju/milieramu. Tj. kremasta je ukoliko ne pretjerate s količinom ispasiranog voća, jer ako stavite puno voća, onda opet dobijete vodenastu smjesu i sladoled tvrd poput leda.
Tu verziju s vrhnjem/mileramom i ja sam radila u više navrata; kad nemam drugog sladoleda onda je i Rascvjetani sladoled ili Amor, amaro, dobar.

Postoji još puno svakojakih recepata za izradu domaćeg sladoleda, u kojima se svašta miksa, kuha, itd. ali ja sam redovito neoduševljena tim sladoledima:(

Ipak, sviđa mi se domaći sladoled - za koji na pari treba kuhati žumanjke sa šećerom (ma da, jedva čekam da to idem kuhat´:(   i kad se to ohladi, umiksa se u izmiksani šlag. Kad se ta smjesa zamrzne dobije se jako lijepi kremasti sladoled.
Prije zamrzavanja, u smjesu se mogu dodati npr. kakao, aroma vanilije te razne druge arome ili boje. Ispasirano voće nije dobro dodavati jer ono «razvodni» smjesu i onda to opet nije kremasti sladoled. 
Ne obožavam stajati nad štednjakom i kuhati te žumanjke na pari, ali kad mi se jede domaći sladoled onda se potrudim napraviti tu varijantu, pa radim npr. Sladoled od vanilije i čokolade, Lažnu lubenicu, Sladoled-grozd ili Smarties sladoled

No, danas na repertoaru imam jednu drugačiju, pomalo «lijenu» varijantu. Ova varijanta  s mlijekom u prahu nije komplicirana i lijepo je kremasta. U smjesu se mogu dodati kakao, naribana ili nasjeckana čokolada, arome ili boje; ispasirano voće nije dobro dodavati jer smjesa onda nije kremasta, nego vodenasta. Ja u jedan dio najčešće dodam kakao, a drugi ostavim kakav jest, pa sladoled okusom podsjeća na tzv. domaću kinderladu (ako niste nikad vidjeli, pogledajte po Internetu recepte za kinderladu na bazi mlijeka u prahu; ja sam ju prije često radila, ali već dugo nisam, nemam taj recept na blogu).

Ovo je pola mjere recepta prema kojem radim (meni je originalna mjera prevelika), no, ako je vama to premalo samo poduplajte sve sastojke.





Za oko 1600 ml sladoleda
100 g mlijeka u prahu
100 g šećera u prahu
100 šlaga u prahu (3 kesice šlaga u prahu od oko 35 g)
375 ml hladne vode


U posudu stavite mlijeko u prahu, šećer i šlag pa dodavajte vodu u tankom mlazu stalno miješajući pjenjačom da se suhi sastojci ne zgrudaju.
Kad dobijete glatku smjesu miksajte ju mikserom na najvećoj brzini oko 5 min.

Smjesu možete podijeliti na nekoliko dijelova pa dodavati kakao, arome, naribanu/nasjeckanu čokoladu, nasjeckane orašaste plodove,…

Smjesu stavite u zamrzivač na par sati, najbolje preko noći.



Broj komentara: 6:

  1. Super izgleda sladoled, baš kremasto. Sa mlijekom u prahu je kremastiji, isto kao i s onim kondenziranim mlijekom, fina mu je tekstura. Sviđa mi se ovaj tvoj recept. Iako sam ja nešto u posljednje vrijeme lijena za sladolede u domaćoj izradi :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kuglice izgledaju fenomenalno. Ako sam dobro shvatila, ovaj sladoled ne treba svako toliko vaditi i promiješati?

    OdgovoriIzbriši
  3. Svidja mi se recept,brz je,a mozes dodavati aromu po zelji.Probacu ga obavezno,pa ti javim kako se dopao mojim momcima.Pozdrav!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja vecinom koristim jogurt i voce.Interesantna je ova ideja sa mlekom u prahu:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Tamara;
    Hvala:) Razumijem te, i ja sam lijena kad je riječ o izradi sladoleda. Zadnjih par mjeseci radila sam jedino ovaj s mlijekom u prahu (i to «čak» dva puta). A i to je bilo zbog «više sile»: imala sam nekakvo načeto mlijeko u prahu kojem je istekao rok trajanja, pa sam ga htjela potrošiti. Nisam imala kada raditi kolače s mlijekom u prahu jer sam još uvijek u fazi (neuspjelih) šampita (kad i radim neki kolač, i dalje uporno radim šampite, koje uporno ne uspijevaju i završavaju u smeću), a nije mi se dalo «proizvoditi» kinderladu, pa sam se sjetila ovog sladoleda. Proteklih godina sam često radila taj sladoled s mlijekom u prahu, uvijek mi se jako sviđao.

    What's for dessert?;
    Hvala:)
    U receptu koji imam ne piše da ga treba promiješati dok se zamrzava – pa ga ja zato nikad ne miješam i zadovoljna sam njime, nisam nikad pokušala miješati tu smjesu. Znam da u receptima često piše da sladoled treba promiješati dok se zamrzava, kako se ne bi pretvorio u «santu leda». Za takve stvari baš trebam biti kod kuće par sati i onda barem svakih pola sata to miješati – to je jedan od razloga zašto rijetko radim sladoled doma, nije dosta da napravim smjesu i utrpam ju u zamrzivač, nego se onda još par sati moram baviti tim miješanjem:(

    Maja;
    da, i ja volim dodati arome. Probaj i javi kako ti se sviđa:)

    Dzoli;
    nisam probala raditi varijantu s jogurtom, ali jela sam kupovni smrznuti jogurt. Meni se to nikako nije svidjelo, to što sam ja jela bilo je tako tvrdo, tako "kameno", ko´ led, to se jedva moglo grabiti žlicom. Čini mi se da je falilo nekih masnoća koje bi spriječile da se to tako stvrdne (možda je to bio neki famozni low fat, fat free jogurt). Ili su ga trebali u tvornici povremeno promiješati dok se smrzavao,:DDD da se ne bi tako jako stvrdnuo:DDD

    Jasna;
    probaj:)

    OdgovoriIzbriši