Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

05. 08. 2011.

Slane jogurt kocke


(Po uzoru na ove kocke radila sam i Slane ploške s vrhnjem za koje recept možete naći na ovoj stranici.)

:)


Kora 1
2 jaja
50 ml ulja
125 ml jogurta
4 žlice brašna
pola praška za pecivo
sol, papar

Kora 2
2 jaja
50 ml ulja
125 ml jogurta
4 žlice brašna
pola praška za pecivo
sol, papar

Kora 3
2 jaja
50 ml ulja
125 ml jogurta
4 žlice brašna
pola praška za pecivo
sol, papar

Nadjev
300 g jogurta
350 g kiselog vrhnja
20 g bijele želatine u prahu
sol, papar
3 češnja češnjaka
80 g žute paprike
80 g crvene paprike
80 g zelene paprike
80 g kiselih krastavaca

Premaz + ukrašavanje
150 ml jogurta
150 ml kiselog vrhnja
10 g bijele želatine u prahu
sol, papar
+
sitne crvene i žute rajčice, zelena paprika,…

Preljev
600 ml vode
1 čajna žlica Vegete
20 g bijele želatine u prahu




Za Koru 1, u posudi izmiksajte jaja i ulje pa stalno miksajući dodajte jogurt. Zatim dodajte brašno, sol, papar i prašak pa sve lagano promiješajte pjenjačom.
Lim (oko 30 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 10ak min. Pečenu koru ostavite da se ohladi.

Na isti način ispecite Kore 2 i 3.
Ja sam jednu koru pekla kao što je gore opisano, a drugu i treću koru nije  mi se dalo peći svaku posebno, pa sam zajedno umutila sastojke za obje kore (4 jaja, 100 ml ulja,…) i to sam ispekla u jednom limu i kad se ohladilo, prerezala sam jednom vodoravno da imam dvije kore.
Kad bi se zajedno umutila smjesa za sve tri kore i kad bi se to odjednom peklo u limu – ne znam bi li se to dalo prerezati dva puta vodoravno da se dobiju tri kore; možda bi bilo prenisko za rezanje… Biskvit se može peći u manjem limu, onda bi bio viši/deblji; no, treba uzeti u obzir da će tada i cijeli kolač (i kore i nadjev) biti kraći/uži, ali viši/deblji.


Image and video hosting by TinyPic



Za nadjev, u posudi pjenjačom promiješajte jogurt i vrhnje, dobro začinite solju i paprom.
Želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.

Paprike očistite i narežite na kockice. Krastavce narežite na kolute/komade.
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.

Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Toploj želatini dodajte 1-2 žlice smjese od jogurta i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu odmah u tankom mlazu ulijevajte u preostali jogurt s vrhnjem, stalno miješajući pjenjačom.
U smjesu dodajte narezano povrće i promiješajte kuhačom.
Smjesu stavite u hladnjak na 10ak min. da se malo stvrdne, pazite da se ne stvrdne potpuno.


Jednu ohlađenu koru stavite na dno lima (u kojem ste pekli kore) obloženog papirom za pečenje (lim bi trebao biti visok 7-8 cm). Na koru rasporedite polovicu pomalo stvrdnutog nadjeva od jogurta, pokrijte drugom korom, na nju rasporedite ostatak nadjeva i poklopite trećom korom, lagano pritisnite odozgo.


Za premaz, u posudi pjenjačom promiješajte jogurt i vrhnje, začinite solju i paprom.
Želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.

Operite, obrišite i prepolovite rajčice za ukrašavanje.
Malo zelene paprike narežite na tanke rezance.

Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Toploj želatini dodajte 1-2 žlice smjese od jogurta i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu odmah u tankom mlazu ulijevajte u preostali jogurt s vrhnjem, stalno miješajući pjenjačom. Smjesu nakratko stavite u hladnjak (oko 5 min.) da se malo stvrdne (ali ne potpuno) pa ju onda rasporedite po gornjoj kori.
Dok se smjesa nije stvrdnula u nju utisnite prepolovljene ili cijele rajčice i na rezance narezanu papriku.

Slani kolač stavite u hladnjak na, otprilike 1 sat.


Za preljev, želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.
600 ml vode pomiješajte s Vegetom, pa ju procijedite kroz gazu (zbog onih «mrvica» od, valjda mrkve i drugih stvarčica koje plivaju u Vegeti).
Procijeđenu vodu stavite u lonac i zagrijte ju (ne treba zakuhati), maknite ju sa štednjaka pa u nju dodajte nabubrenu želatinu, miješajte da se želatina rastopi. Tekućinu ostavite da se malo ohladi pa onda oko 1/3 tekućine žlicom prelijte preko povrća na kolaču. Kolač vratite u hladnjak na 30ak min. da se taj sloj stvrdne. Preostali preljev za to vrijeme ostavite na sobnoj temperaturi (nemojte ga stavljati u hladnjak da se ne stvrdne). 
Kad se prvi sloj preljeva na kolaču stvrdnuo, na njega rasporedite preostali preljev i sve vratite u hladnjak.

Slani kolač ostavite u hladnjaku par sati da očvrsne i rashladi se. 



  


Broj komentara: 10:

  1. Joj majstorice, kako ti je ovo dobro! Volim to tako geometrijski odrezano, uredno... savršeno. Čitala sam onu tvoju sagu o krempitama, ma kakve krempite, ko ih šiša, to ima na svakom čošku, ali ovo je odmah za poželjet.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je steta pojesti>pre za uramiti i drzati u kuhinji;)

    OdgovoriIzbriši
  3. odlicne ... ja bih ipak pojela :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Odusevljena sam!!!Ovo mora da se napravi i proba!!Hvala ti draga:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Dunja;
    hvala. Ja inače ne patim na to da kolači/torte moraju biti narezani na jednake komade, ja to režem odoka i ne brinem o tome jesu li različite veličine (zapravo, uopće ne razumijem zašto su neki ljudi opsjednuti time da kolač mora biti narezan na potpuno jednake komade). Ni ove kocke nisu potpuno jednake, a nisu niti sve kocke(tj. kvadrati), neke sam nekako ukoso rezala, pa mjestimično izgledaju kao rombovi.

    Što se šampita tiče, objasnit ću to primjerom: imaš pekaru na svakom ćošku, štoviše, na svakom ćošku imaš ne jednu, nego tri pekare, praktički, sve jedna do druge - a eto, ti često ističeš kako kruh uvijek pečeš doma. Ja najobičniji kruh nikad ne pečem doma (doma pečem peciva i pogače, ali najobičniji kruh ne, mi svaki dna kupujemo kruh) i nemam nikakve namjere početi peći kruh doma (unatoč pričama o štakorima kojima vrve zagrebačke pekare itd.).
    No, da ih znam napraviti, šampite bih radila doma - iako slastičarni ima na svakom ćošku (zapravo, u Zg. definitivno ima više pekara, nego slastičarni).

    Dzoli;
    hvala.

    What's for dessert?;
    hvala.

    Sanja 9;
    hvala.

    Maja;
    hvala.

    OdgovoriIzbriši
  6. Stvarno su odlicne, tako uredne!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo ti je predivno! Nisam neki ljubitelj želatina ali kad bude zatrebalo ovako nešto pravim obećavam ti. Jako me zaintrigirao receptić...

    OdgovoriIzbriši
  8. izgledaju ko najfiniji, sočni voćni kolači. Sviđa mi se recept :)

    OdgovoriIzbriši
  9. melrose;
    hvala.

    Nale;
    hvala. Probaj, naravno, u nadjev možeš dodati i nešto drugo (kuhano povrće, salamu,...), a i ukrasiti možeš kako ti se više sviđa.

    Tamara;
    hvala.

    OdgovoriIzbriši