Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

07. 10. 2011.

Pužići s narančom i čokoladom


Recept za ove pužiće prvo sam vidjela na stranici Chili und ciabatta, i tamo piše da je preuzet sa stranica Bon appetit, no ja ga na tim stranicama nisam našla, ali naknadno sam otkrila da ga ima na stranici En petit chef. Kad se recepti s tih dvaju stranica usporede, vidi se da ima razlika; a moja verzija se opet razlikuje od oba spomenuta recepta:DDD

Umjesto kupovnih čokoladnih komadića ja upotrebljavam nasjeckanu čokoladu za kuhanje, meni kupovne «suzolike» čokoladne kapljice nisu ukusne.

Pisala sam već da ne volim slatko vrhnje, pa ga ni u ovom receptu ne upotrebljavam. Za prelijevanje pužića upotrebljavam biljni šlag (ovo nije prvi put da pečem neku slasticu prelijanu biljnim šlagom – već sam se više puta uvjerila da biljni šlag najnormalnije podnosi «pečenje» u pećnici i nema nikakvih problema:)

Kao što ne volim slatko vrhnje, ne volim ni maslac – pa obavezno upotrebljavam margarin.

Za preljev, umjesto kupovnog likera od naranče, upotrijebila sam domaći. Prošle godine sam u alkohol potopila koru naranče i šećer. Narančina kora ispustila je aromu, a šećer se rastopio i to je liker od naranče. Budući da sam taj liker radila od čistog alkohola, prejak je (barem meni) da bi se pio sam, ali u redu je kad 1-2 žlice treba dodati u neki kolač.
No, kod pripreme ovih pužića liker možete i izostaviti (ili možete upotrijebiti npr. rum).

Što se glazure od šećera u prahu tiče, primijetila sam da u receptima za slastice od dizanog tijesta često piše da ih treba premazati (štoviše, glazirati) tom glazurom. I obavezno je u receptu navedena neka ogromna količina šećera u prahu. Ja takve šećerne glazure stavljam na biskvitne kolače tipa kuglof, ili na npr. kuglof od dizanog tijesta; ali ne na ovakve pužiće/ružice.
Često radim pužiće/ružice od dizanog tijesta s nadjevom od šećera i cimeta, ali ne radim uvijek po istom receptu, nego povremeno isprobavam različite – famozno mi je što u većini recepata za te pužiće/ružice s cimetom piše da ih treba glazirati glazurom od šećera. Koliko god puta i po kojem god receptu sam radila pužiće/ružice s cimetom – još nikad na njih nisam stavila tu glazuru od šećera, meni je to jednostavno višak.

Samo jednom stavila sam tu glazuru od šećera na dizane pužiće - i to baš na ove (ali, nisam ih glazirala, nego tek prošarala nitima). Ipak, i dalje ostajem pri svome - smatram da ta glazura uopće nije potrebna: em su pužići nadjeveni čokoladom, margarinom/maslacem i šećerom, em su zalijani biljnim šlagom/slatkim vrhnjem uz dodatak likera – meni ništa drugo tu ne treba.
A sad malo o količini šećera za glazuru: u originalu se upotrebljava oko 125 g šećera - tom količinom glazure možete obilno premazati (glazirati) cijeli kolač! Meni je to glaziranje besmisleno i zato sam upotrijebila 1 žlicu šećera u prahu, par kapi soka i dobivenom smjesom prošarala sam mlake pužiće tankim nitima (čak mi je i ostalo malo te glazure).
Ja te niti radim pomoću slastičarske šprice, smjesa treba biti gusta pa baš i nije lako «tiskati» takve tanke «niti» iz šprice, ali ide nekako.
Na vama je da odlučite želite li pužiće glazirati ili prošarati nitima ili ćete to sve preskočiti:)




Tijesto
150 ml mlijeka
50 g svježe iscijeđenog narančinog soka
60 g margarina/maslaca
1jaje
50 g šećera
pola čajne žlice soli
sitno naribana kora 1 naranče (pazite da ribate samo vanjski narančasti sloj kore, bijeli unutrašnji dio je gorak:(
1 suhi kvasac (7 g)
550 g glatkog brašna

Nadjev
90 g mekanog margarina/maslaca
100 g šećera
150 g nasjeckane čokolade za kuhanje (ili kupovnih komadića čokolade, tzv. čokoladnih kapljica)

Preljev
120 g slatkog vrhnja ili biljnog šlaga sobne temperature
1-2 žlice likera od naranče (Grand Marnier, Cointreau)

Glazura (po želji)
- za "šećerne niti": 1 puna žlica šećera u prahu; ili - za "kompletno glaziranje": oko 125 g šećera u prahu
par kapi svježe iscijeđenog narančinog soka



Za tijesto, u lončić stavite mlijeko, narančin sok i maslac pa miješajte na laganoj vatri da se maslac rastopi, maknite s vatre prije nego zakuha.

U manjoj posudi vilicom umutite jaje, dodajte šećer, narančinu koru i sol pa sasvim polako, u tankom mlazu,  dolijevajte toplo mlijeko, stalno miješajući pjenjačom da dobijete glatku tekućinu.

U odgovarajuću posudu stavite brašno i kvasac pa dodajte mlaku tekućinu i zamijesite tijesto. Mijesite ga oko 5 min., zatim ga stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom, oko pola sata.

Okruglu posudu za pečenje (promjera oko 30 cm) obložite papirom za pečenje. Margarin/maslac sobne temperature dobro izmiješajte ili izmiksajte da bude maziv.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela.

Jedan dio tijesta razvaljajte u pravokutnik (oko 45 cm x 30 cm), tijekom valjanja pričekajte 1-2 min. da se tijesto malo odmori, tako ćete ga lakše razvaljati.
Tijesto premažite s 45 g mekanog margarina i posipajte s 50 g šećera i 75 g nasjeckane čokolade. Narolajte ga i dobivenu rolu narežite na komade/šnite dužine 3-4 cm (ja sam svaku rolu narezala na 8 komada pa sam imala ukupno 16 pužića, a u originalu se svaka rola reže na 12 komada pa se dobiju ukupno 24 pužića). 











Narezane šnite složite u posudu za pečenje da uspravno stoje.
Na isti način razvaljate i preostali komad tijesta, nadjenite ga ostatkom margarina/maslaca, šećera i čokolade, narolajte ga i narežite.
Ako se šećer i čokolada prosipaju po stolu dok režete šnite, sve što se prosulo skupite i posipajte po pužićima složenim u limu.


Posudu pokrijte krpom i ostavite na toplom oko pola sata.

Slatko vrhnje ili biljni šlag pomiješajte s likerom i prelijte pužiće nakon što su se oko pola sata dizali. 


 Pužiće stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite ih oko 25 min. Tada ih pokrijte aluminijskom folijom i pecite još 15ak min.

Pečene pužiće ostavite da se ohlade.





Ako pužiće želite "prošarati" glazurom, tj. "šećernim nitima", 1 žlicu šećera u prahu pomiješajte s par kapi soka da dobijete gustu smjesu. Pripremljenom smjesom ukrasite mlake ili hladne pužiće (smjesu možete staviti u slastičarsku špricu pa njome «prošarati» pužiće ili ju možete nakapati po pužićima pomoću žlice).



Naravno, možete i oko 125 g šećera pomiješati s malo soka, kao što se radi u originalnom receptu, pa pužiće odozgo "glazirajte" svom tom smjesom.



Broj komentara: 11:

  1. Ma lepse si ih ti napravila od originala;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Que dulce mas fantastico ..se ve increible de bueno bssMARIMI

    OdgovoriIzbriši
  3. Taman kao stvoreno za današnji kišni dan. Baš bih rado grickala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Puzici su predivni! Volim ovaj tip kolaca...

    OdgovoriIzbriši
  5. ils sont beaux et très réussis, j'aime beaucoup
    bonne journée

    OdgovoriIzbriši
  6. sviđa mi se ova verzija prošaranih pužića nitima, baš izgledaju drugačije od običnih

    OdgovoriIzbriši
  7. krasni su, sviša mi se ova verzija, probat ćemo. Ja pak radim slično, ali bez čokolade a prelijem ih još vruće, pečene glazurom od malo šećera u prahu i kiselog vrhnja, to mi jako paše uz punjenje od naranče i smeđeg šećera, možda zvuči malo oneobično ali stvarno je dobro :)

    OdgovoriIzbriši
  8. naranča i čokolada!!! savršena kombinacija ako se mene pita!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Dzoli;
    hvala:)

    garlutti;
    thank you:)

    What's for dessert?;
    probaj:)

    Miki;
    hvala:)
    probaj:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Fimère;
    thank you;)

    Jafi;
    hvala:)

    ninakuhinja;
    hvala:)

    Tamara;
    hvala:) probaj i ovu verziju:)
    Nisam nikad probala glazuru od šećera i kiselog vrhnja, baš me zanim kakva je.

    Tamara;
    hvala:) no, ja ne volim naranče (općenito, agrume), a i ta kombinacija naranče i čokolade mi se ne sviđa, smatram da to uopće ne ide jedno s drugim: naranča kompletno "pokvari" okus čokolade:( Ali ne pripremam jela samo za sebe pa se ne repertoaru nalaze i stvari koje mi se ne sviđaju.

    OdgovoriIzbriši