* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
24. 06. 2009.
Dizani kuglof s višnjama
Zadnjih dana stalno je oblačno. Neki dan sam cijeli dan čekala da prestane padati kiša: nije padalo jako, ali padalo je non-stop, tj. kako se ono romantično kaže cijeli cjelcati dan "rominjala je kišica".
I tako sam se ja cijeli dan spremala brati višnje, tj. čekala sam da kiša prestane, ali dojadilo mi je čekanje i na kraju sam višnje brala po kiši!
Nakon tog mokrog branja nastao je ovaj kolačić (koji se bazira na improviziranom nadjevu i tijestu za Orehnjaču/makovnjaču ), ali nije mi se sviđo preljev koji sam napravila samo od šećera i soka: bio je "anemičan" jedva, sasvim lagano ružičast. Zato sam ga pojačala ekstraktom višnje :) da si razvedrim dan :)))))
Tijesto
50 g šećera
20 g svježeg kvasca
200 ml mlijeka
60 ml ulja
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica ruma
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 jaje
limunova kora
450 g brašna
Nadjev
1 staklenka kompota od višanja (bez koštica) ili 400 g svježih višanja
200 ml soka od višnje iz tetrapaka (ili iz kompota)
5 žlica šećera
1 prašak za puding od vanilije
Preljev
150 g šećera u prahu
1-2 žlice soka od višanja
ekstrakt višnje
Za nadjev, ako koristite višnje iz kompota, ocijedite ih, sok možete upotrijebiti umjesto soka iz tetrapaka za kuhanje pudinga.
Ako koristite svježe višnje, izvadite im koštice.
50 ml soka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. U lonac stavite 150 ml soka i zakuhajte ga. Zatim dodajte razmućeni puding i promiješajte. Kuhajte miješajući na umjerenoj vatri oko 1 minutu i maknite s vatre. Zatim kuhačom lagano umiješajte ocijeđene višnje. Ostavite da se ohladi.
Za tijesto, malo toplog mlijeka pomiješajte s malo šećera i razmrvljenim kvascem. Promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
Izmješajte jaje, sol, šećer, vanilin šećer, ulje, rum, vrhnje i limunovu koru.
Dodajte brašno, dignuti kvasac i preostalo toplo mlijeko.
Tijesto možete tući kuhačom da se počne odvajati od posude i da se pojave mjehurići. Ili ga možete miksati pomoću miksera, svrdlastim nastavcima.
Tijesto pokrijte i ostavite na toplom da se diže (da udvostruči volumen).
Dignuto tijesto još jednom istucite kuhačom (ili pomoću miksera).
Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte. Na tijesto rasporedite ohlađeni nadjev i zarolajte.
Narolano tijesto stavite u namašteni kalup za kuglof. Tijesto ostavite na toplom da se ponovno digne.
Dignuto tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva i pecite oko 50 min.
Ako kuglof naglo potamni, prekrijte ga aluminijskom folijom i pecite dalje.
Pečeni kuglof pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi preko noći.Kad se kuglof ohladi na lim stavite pladanj i sve zajedno okrenite da kuglof sklizne na pladanj.
Za preljev, šećer u prahu pomiješajte sa sokom od višanja. Sok dodajte postupno da dobijete gustu glatku smjesu, smjesa se ne smije jako razlijavati jer će "iscuriti" s kolača.
Sok od višnje možete kombinirati s ekstraktom višnje da dobijete željenu nijansu.
Možete koristiti sok od višnje iz kompota, ili sačuvajte sok koji iscuri dok vadite koštice iz svježih višanja.
Pripremljenim preljevom premažite ohlađeni kolač i ostavite da se preljev stvrdne.
Kolači, torte, slastice… koji se mogu raditi s trešnjama ili višnjama
Bomboni s višnjama
Gibanica s višnjama, šljivama...
Hrpice s trešnjama
Kolač od maka s višnjama
Kolač od trešanja i maka
Motana torta od višanja i čokolade
Mućkavac s trešnjama/višnjama
Preokrenuti kolač od višanja i marelica
Složenac-kolač od višanja
Savijača od trešanja
Susjedov san o višnjama i čokoladi
Šarlota od rolade i višanja
Torta od maka i višanja
Torta od višanja i čokolade
Trešnja - torta od roladi
Vatrogasni kolač
Voćna baklava
Voćna zlijevanka
Brze voćne knedle
Lazanje s višnjama
Složenac od palačinki i višanja
Složenac od palačinki, višanja i pudinga
Tjestenina s cimetom i kompotom
.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
ma mljac!
OdgovoriIzbrišiMmmmm.... tasty :)
OdgovoriIzbrišiBaš je krasan :)
OdgovoriIzbrišiI meni je dojadilo ovo vrijeme, kao da idemo u zimu :(
Kako ja volim višnje i sve sa njima... I kako je super kad imaš svoju višnju!
OdgovoriIzbrišip.s. Kuglof mi deluje jako fino!
Prvo,bozanstveno izgleda,visnje su mi omiljene u kolacima.
OdgovoriIzbrišiPravi recept za kugloff!
izgleda fenomenalno, a visnje obozavam!!!
OdgovoriIzbrišilucky - drago mi je da ti se sviđa:)
OdgovoriIzbrišiEoc - thank you:)
Masatera - ja imam razdoblja kad mi se baš sviđa što je ovako, tj. nije vruće. A opet, ne sviđa mi se što pada kiša kad moram nekamo ići:(
mamajac - hvala! Da, lijepo je brati vlastite višnje; u tim trenutcima ne sviđa mi se što pada kiša:(
Vera - hvala:)
Sweet Corner - hvala!
Joj mi smo za vikend bili na moru, ne moram ti ni govorit koji je to promašaj bio. Uz to što je padala kiša, puhala je i odvratan bura, baš smo se smrzli!
OdgovoriIzbrišiJako ti zavidim na vlastitoj višnji, ja ih volim, ali ostatak ukućana ne. ;)
Ovo je isto nešto po mom ukusu! ;)
Jednostavno tijesto, a s ovom kombinacijom nadjeva i preljeva nastane bogata slastica.
OdgovoriIzbrišiVrlo ukusno i primamljivo izgleda.
OdgovoriIzbrišiAndrea - znam, najgore je kad odeš na more preko vikenda i onda nemaš ništa od toga:(
OdgovoriIzbrišiNena - hvala:)
maxiene - hvala:)