* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Sanela
05. 06. 2009.
Žele od mlačenice s voćem
700 ml mlaćenice (buttermilk)
20 g bijele želatine
oko 150 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
1 žlica limunovog soka
1 limenka kompota od breskve ili marelice (400 g)
400 g voća (jagode, dinja, maline…)
Želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri.
Ocijedite voće iz kompota, sačuvajte sok. Izmjerite 200 ml soka.
Mlaćenicu pomiješajte sa šećerom u prahu.
U lonac stavite 200 ml soka iz kompota i nabubrenu želatinu, miješajte na slaboj vatri da se želatina rastopi (pazite da ne zakuha). Maknite s vatre i dodajte par žlica mlaćenice i promiješajte, zatim smjesu pomiješajte i s ostatkom mlačenice.
Dodajte vanilin šećer i limunov sok. Po potrebi dodajte još šećera u prahu.
Smjesu stavite u hladnjak, može i u zamrzivač – prije će se početi stvrdnjavati, ali pazite da se ne stvrdne previše.
Voće očistite, operite, osušite papirnatim ubrusom, po potrebi narežite na manje komade.
(Ovaj put upotrijebila sam jagode i dvije vrste dinje.)
Pripremite posudu zapremnine oko 1,5 l.
Kad se mlaćenica počne stvrdnjavati izvadite ju iz hladnjaka. Na dno kalupa stavite sloj mlačenice, na nju složite svježe voće i voće iz kompota, pa opet stavite sloj mlaćenice, pa opet voće… i tako redajte slojeve, završite slojem mlačenice. Ako se mlačenica dovoljno stvrdnula u hladnjaku, voće neće u potpunosti tonuti na dno.
Stavite žele u hladnjak na par sati da se potpuno stvrdne.
Ja najčešće nemam strpljenja čekati da se mlaćenica stvrdne kad joj dodam želatinu. Zato ja jednostavno u kalup stavim pripremljeno voće i zalijem ga tekućom smjesom od mlačenice i stavim u hladnjak: razlika je jedino u tome što u ovoj mojoj varijanti voće pliva na površini i nije «pravilno» raspoređeno; a u onoj varijanti s napola stvrdnutom mlačenicom voće ostaje raspoređeno u slojevima koje ste slagali. Ali ja se ne uzbuđujem oko tih «estetskih» pitanja i ne pridajem važnost tome što u mojoj varijanti voće pliva po površini – iako kad ovaj žele pripremam u ovakvom kalupu za kuglof: kad istresem žele iz kalupa, voće je na dnu:)))
Kad se žele stvrdne, oštricom noža prijeđite uz rub želea (oko 1 cm duboko) i lagano ga odvojite od ruba posude. Zatim uronite posudu u zdjelu s vrućom vodom na otprilike 10 sekundi (pazite da se žele odozgo ne zalije). Na posudu sa želeom stavite tanjur i sve zajedno okrenite da žele sklizne na tanjur. Ako žele ne želi skliznuti na tanjur, posudu sa želeom još nakratko uronite u vodu (oko 5 sekundi). Ali nemojte posudu ostaviti predugo uronjenu u vodu jer će se žele previše rastopiti (ako se to dogodi, ostavite ga u posudi i vratite natrag u hladnjak – da se ponovno stvrdne).
Vrijeme namakanja kalupa u vrućoj vodo ovisi o tome od kojeg materijala je kalup. Metalni kalupi brzo provode toplinu pa bi 15 sekundi trebalo biti dovoljno (tako ja postupam kad koristim kalup za kuglof). Keramičkim posudama potrebno je nešto više vremena. A kod plastičnih/gumenastih kalupima vrijeme namakanja ovisi o kvaliteti izrade, mješavini plastike itd.
Ako ne želite, žele ne morate vaditi iz posude, možete ga poslužiti u posudi u kojoj ste ga radili i nek´ svatko sebi grabi žlicom: ) I ja najčešće takav žele radim u zdjeli, posudi za složenac, ili manjem limu za pečenje i ostavim ga u posudi u kojoj sam ga radila. Ionako takav žele ne poslužujem u nekakvim svečanim prilikama, pa se ne zamaram prezentacijom. Ali da bih ovo fotkala potrudila sam se napraviti žele u kalupu za kuglof: )
Ovakve desertiće možete raditi i u posudicama za puding ili čašama... i onda po želji možete žele izvaditi na gore opisani način ili ga možete poslužiti u tim pusudicama...
Izvađeni žele možete ukrasiti voćem po želji. Po potrebi, vratite žele u hladnjak do posluživanja.
Ovakav žele ne može se pripremati sa svježim ananasom, kivijem, papajom i smokvom jer to voće sadrži enzime zbog kojih se želatina neće stvrdnuti.
Možete koristiti kompot od ananasa (iz konzerve), jer je taj ananas «skuhan». Voće poput kivija i papaje možete očistiti i narezati pa ga onda ubaciti u lonac s kipućom vodom i prokuhati oko 1 min. Voće zatim ocijedite i uronite u posudu s hladnom vodom. Već sam blanširala kivi i papaju na taj način, ali nisam baš oduševljena jer voće kuhanjem omekani. Smokvu nisam probala blanširati, ne znam kako bi to izgledalo.
Ako koristite npr. jabuke, kruške, banane… dobro ih nakapajte limunovim sokom jer će inače pocrniti. Ja ih zato u zadnje vrijeme izbjegavam, pa upotrebljavam npr. kruške iz kompota.
Mlaćenicu ili tzv. buttermilk u Zagrebu možete kupiti u većim trgovačkim centrima. Npr. u Super ili Maxi Konzumu možete kupiti mlačenicu proizvođača "Veronika", a prodaje se pod marketinškim nazivom "Stepko" (bijela, plastična, četvrtasta boca od 1 l s crvenim čepom; u boci sa žutim čepom je sirutka; mlaćenica i sirutka nisu ista stvar).
*Recept se donekle temelji na receptu iz časopisa Burda Moden, 8/1981.
Slični recepti
Žele od mlaćenice i bobičastog voća
Žele od crnog vina i višanja
Žele s voćem
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nemam rijeci, prekrasna prezentacija, bravo!
OdgovoriIzbrišilight and fresh for the summer :)
OdgovoriIzbrišiizgleda fenomenalno, recept uvijek napisan u detalje sa svim pojedinostima koje su bitne ili bi mogle biti bitne, a to mi je super! ja sam jednom radila s kivijem i zelatinom i sve je proslo ok:) tek sam poslije procitala na paketicu zelatine da ne reagira na kiwi i slicno voce :)))
OdgovoriIzbrišiBas za ove tople dane!Moram je i ja potraziti kod nas!
OdgovoriIzbrišijubistacha - hvala, drago mi je da ti se sviđa:)
OdgovoriIzbrišiEoc - thank you:)
Sweet Corner - ne mogu si pomoći, volim "nadrobiti" svega i svačega dok pišem recept, sad koliko je to bitno... o tome bi se dalo raspravljati:)
Ja sam pri svojim prvim kuharskim pokušajima radila voćni kolač s kremom od želatine. A naravno, u takav kolač može "bilo koje" voće i ja sam došla na ideju da stavim kivi. I nisam bila zadovoljna rezultatom: jer nije se sve stvrdnulo. Tamo gdje nije bilo kamadića kivija, krema se stvrdnula, a oko svakog komadića kivija bila je gnjecavo-vodenasta. Kolač se kako-tako dao rezati jer nisam natrpala puno kivija pa je bilo dovoljno onih "oaza" stvrdnute kreme, a manje onih vodenastih oko komada kivija. A meni nikako nije bilo jasno, zašto se sve nije stvrdnulo. Par godina kasnije potrudila sam se pročitati upute s pakovanja želatine, pa mi je bilo jasno:) Drago mi je što ti nisi imala taj problem:)
Vera - :)