Sastojci
500 g mahuna graška šećerca (mogu i obične mahune)
1 glavica crvenog luka
30 g maslaca
100 ml vode + 1 čajna žlica Vegete ili pola kocke za juhu
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica suhog kumina
1 žlica brašna
200 ml kiselog vrhnja
sol, papar
Mahunama odrežite vrhove i po potrebi očistite konce.
Luk nasjeckajte i ispržite ga na maslacu. Dodajte grašak, kumin, šećer, vodu i Vegetu. Kuhajte 15ak min. da mahune omekšaju. Po potrebi dodajte još vode.
Vrhnje pomiješajte s brašnom i dodajte povrću, lagano ga umiješajte da ne zdrobite mahune. Kuhajte 2-3 min. Maknite s vatre i začinite solju i paprom, poslužite odmah, kao prilog.
Nekima je i ova varijanta «pusta» i ja ju volim zapeći po uzoru na recept za Engleski složenac s poklopcem . Volim takve «kremaste» složence u kombinaciji s prhkim tijestom pa je tako nastao i
Engleski složenac s mahunama
Nadjev od mahuna graška šećerca (ili običnih mahuna, ili nekog drugog povrća) pripremite kao u gornjem receptu i onda ga stavite u namaštenu plitku posudu za pečenje.
Tijesto
200 g brašna
80 g margarina
1 jaje
prstohvat soli
+
1 bjelanjak
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo vode. Stavite u hladnjak na 10 min.
Razvaljajte tijesto i stavite ga na posudu s nadjevom. Valjkom za tijesto pređite po rubovima posude da «odrežete» višak tijesta.
Od odrezanog tijesta, po želji, možete izraditi ukrase. Ukrase s donje strane premažite hladnom vodom i složite ih na tijesto.
Umutite bjelanjak i njime premažite tijesto i ukrase.
Nabockajte tijesto vilicom i pecite 30ak min. u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Poslužite toplo, kao prilog.
Ovo super izgleda.
OdgovoriIzbrišiJa imam problem par puta kada sam kupila mladi grašak jedva ga skuvah, tako da ga godinama nisam pravila. Jela sam ga nekoliko puta u kineskom restoranu od tada.
Najprije lijep pozdrav :)
OdgovoriIzbrišiVolim jela u kojima glavnu ulogu ima grašak i nijedno jelo s njim nije mi nedorečeno. A ova pita posebno privlači.
Dok su moji imali vrt poseban gušt bio mi je čopati grašak onako direkt sa stabljike, a mama bi vikalaaa i ljutila se na mene
Administrator je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiJa sam više za mahune/grašak onako jednostavno pripremljen bez dodataka, al rado bi probala i ovaj složenac. Baš mi je jako privlačan! :)
OdgovoriIzbrišiOvo je nesto novo za mene ali izgleda taaako neodoljivo.Sanela od tebe uvek nesto novo vidim i pozelim da isprobam.
OdgovoriIzbrišiNa Astalu te ceka nagrada!
Mimihumi - hvala:) Probaj:)
OdgovoriIzbrišiRecepti - hvala:) Nisam ljubitelj ni graška ni mahuna, ali sviđaju mi se ovako zapečeni, s prhkim tijestom:) Pozdrav
Andrea - probaj!
Vera - hvala! Probaj, pa javi:) I hvala puno na nagradi, ja sam u zaostatku s prosljeđivanjem tih nagrada, ali veselim se svakoj dobivenoj:)