Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

23. 06. 2009.

Grašak šećerac kao prilog (nezapečena i zapečena varijanta)

Neki dan sam ovamo unijela recept za grašak šećerac koji je kuhan u malo vode i maslaca i može se poslužiti kao prilog uz razna jela. Ljudima oko mene je ta varijanta obično «pusta», «nedovršena», nešto joj fali… Zato češće radim varijantu koja je pojačana crvenim lukom, kiselim vrhnjem i brašnom (umjesto mahuna graška šećerca mogu se koristiti obične mahune, obična zrna graška ili neko drugo povrće - pritom vrijeme kuhanja treba prilagoditi vrsti povrća).


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
500 g mahuna graška šećerca (mogu i obične mahune)
1 glavica crvenog luka
30 g maslaca
100 ml vode + 1 čajna žlica Vegete ili pola kocke za juhu
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica suhog kumina
1 žlica brašna
200 ml kiselog vrhnja
sol, papar


Mahunama odrežite vrhove i po potrebi očistite konce.

Luk nasjeckajte i ispržite ga na maslacu. Dodajte grašak, kumin, šećer, vodu i Vegetu. Kuhajte 15ak min. da mahune omekšaju. Po potrebi dodajte još vode.

Vrhnje pomiješajte s brašnom i dodajte povrću, lagano ga umiješajte da ne zdrobite mahune. Kuhajte 2-3 min. Maknite s vatre i začinite solju i paprom, poslužite odmah, kao prilog.


Nekima je i ova varijanta «pusta» i ja ju volim zapeći po uzoru na recept za Engleski složenac s poklopcem . Volim takve «kremaste» složence u kombinaciji s prhkim tijestom pa je tako nastao i

Engleski složenac s mahunama

Image and video hosting by TinyPic


Nadjev od mahuna graška šećerca (ili običnih mahuna, ili nekog drugog povrća) pripremite kao u gornjem receptu i onda ga stavite u namaštenu plitku posudu za pečenje.

Tijesto
200 g brašna
80 g margarina
1 jaje
prstohvat soli
+
1 bjelanjak


Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo vode. Stavite u hladnjak na 10 min.
Razvaljajte tijesto i stavite ga na posudu s nadjevom. Valjkom za tijesto pređite po rubovima posude da «odrežete» višak tijesta.
Od odrezanog tijesta, po želji, možete izraditi ukrase. Ukrase s donje strane premažite hladnom vodom i složite ih na tijesto.

Umutite bjelanjak i njime premažite tijesto i ukrase.

Nabockajte tijesto vilicom i pecite 30ak min. u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Poslužite toplo, kao prilog.




Broj komentara: 6:

  1. Ovo super izgleda.
    Ja imam problem par puta kada sam kupila mladi grašak jedva ga skuvah, tako da ga godinama nisam pravila. Jela sam ga nekoliko puta u kineskom restoranu od tada.

    OdgovoriIzbriši
  2. Najprije lijep pozdrav :)
    Volim jela u kojima glavnu ulogu ima grašak i nijedno jelo s njim nije mi nedorečeno. A ova pita posebno privlači.
    Dok su moji imali vrt poseban gušt bio mi je čopati grašak onako direkt sa stabljike, a mama bi vikalaaa i ljutila se na mene

    OdgovoriIzbriši
  3. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam više za mahune/grašak onako jednostavno pripremljen bez dodataka, al rado bi probala i ovaj složenac. Baš mi je jako privlačan! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je nesto novo za mene ali izgleda taaako neodoljivo.Sanela od tebe uvek nesto novo vidim i pozelim da isprobam.
    Na Astalu te ceka nagrada!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mimihumi - hvala:) Probaj:)

    Recepti - hvala:) Nisam ljubitelj ni graška ni mahuna, ali sviđaju mi se ovako zapečeni, s prhkim tijestom:) Pozdrav

    Andrea - probaj!

    Vera - hvala! Probaj, pa javi:) I hvala puno na nagradi, ja sam u zaostatku s prosljeđivanjem tih nagrada, ali veselim se svakoj dobivenoj:)

    OdgovoriIzbriši