Krenula sam raditi Pitu od blitve i sira . Ali zaključila sam da nemam doma baš puno jaja pa mi je bilo blesavo da ono što imam potrošim na ovu pitu jer takve pite uglavnom jedem samo ja: kod mene doma vlada "antiblitvarsko" raspoloženje, pa ovakve pite imam u hladnjaku po 3 dana. Nije to ni loše, znam da me doma čeka klopa pa sebi ne moram ništa pripremati:))) ne moram se bojati da će mi netko pojesti moju pitu od blitve:DDD
Razmišljajući kakvu pitu da napravim, sjetila sam se tijesta od sira i ulja. Mogu se naći recepti u kojima se takvo tijesto koristi kao podloga za pizzu: na tijesto se stavi bilo kakav nadjev i ispeče.
Može se raditi i slatka varijanta: u tijesto se doda šećer, a na tijesto se može staviti voće i prelijati nekom smjesom i ispeći ili se na pečeno tijesto može staviti voće, šlag itd.
Mene ta slatka varijanta baš i ne oduševljava, ali zato slanu verziju obožavam, najčešće ju pripremam u obliku pogače jer mi je to tijesto tako fino da mu ne treba dodavati nikakav nadjev.
U ovoj varijanti tijesto od sira dobilo ja nadjev od sira i blitve koji se manje-više temelji na nadjevu i preljevu iz Pite od blitve i sira, samo kod mene su nadjev i preljev spojeni, pa je to onda «nadljev» (nadjev + preljev : ))))))
Tijesto
Razmišljajući kakvu pitu da napravim, sjetila sam se tijesta od sira i ulja. Mogu se naći recepti u kojima se takvo tijesto koristi kao podloga za pizzu: na tijesto se stavi bilo kakav nadjev i ispeče.
Može se raditi i slatka varijanta: u tijesto se doda šećer, a na tijesto se može staviti voće i prelijati nekom smjesom i ispeći ili se na pečeno tijesto može staviti voće, šlag itd.
Mene ta slatka varijanta baš i ne oduševljava, ali zato slanu verziju obožavam, najčešće ju pripremam u obliku pogače jer mi je to tijesto tako fino da mu ne treba dodavati nikakav nadjev.
U ovoj varijanti tijesto od sira dobilo ja nadjev od sira i blitve koji se manje-više temelji na nadjevu i preljevu iz Pite od blitve i sira, samo kod mene su nadjev i preljev spojeni, pa je to onda «nadljev» (nadjev + preljev : ))))))
Tijesto
150 g svježeg kravljeg sira
6 žlica mlijeka
6 žlica ulja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
sol
Nadjev
300 g svježeg kravljeg sira
500 g blitve (ili špinata)
1 jaje
1 žlica pšeničnog griza
3 žlice kiselog vrhnja
3 češnja češnjaka
sol, papar
1 jaje
1 žlica pšeničnog griza
3 žlice kiselog vrhnja
3 češnja češnjaka
sol, papar
Za tijesto: od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Tijesto razvaljajte u namašten lim (ili obložen papirom za pečenje) i malo podignite rubove.
Za nadjev, blitvu operite, trokutasto odrežite središnji bijeli, zadebljani dio i stabljiku. Bijeli dio blitve sasvim sitno nasjeckajte.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte bijeli nasjeckani dio blitve, prokuhajte 1-2 min. zatim dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još 1min.
Zatim sve ocijedite i isperite hladnom vodom. Dobro ocijedite i rukama istisnite što više tekućine iz blitve. Nasjeckajte ju nožem.
Nasjeckanoj blitvi dodajte zdrobljeni sir, jaje, vrhnje, griz, sitno nasjeckani češnjak i začinite solju i paprom.
Nadjev rasporedite na tijesto.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Pitu ostavite da se ohladi; poslužite mlaku ili hladnu.
super izgleda...
OdgovoriIzbrišiJako lijepoizgleda. I super što je cijela za tebe! :)
OdgovoriIzbrišiJako volim blitvu tako da mi nije jasno kako netko to ne voli. Pita izgleda fantasticno!
OdgovoriIzbrišiovo mi zvuci odlicno!!!
OdgovoriIzbrišisuper...ja i moja djeca uzivamo u pitama(na sve nacine i sa svim filama),ali muz ne,njemu je meso zakon...a blitvu volim toliko da bi je mogla i sirovu jesti :)
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve kombinacije sa zelenjavom, siguna sam da bi mi se i ovo jako svidjelo! ;)
OdgovoriIzbriši