Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

08. 06. 2009.

Pita od sira i ulja s blitvom



Krenula sam raditi Pitu od blitve i sira . Ali zaključila sam da nemam doma baš puno jaja pa mi je bilo blesavo da ono što imam potrošim na ovu pitu jer takve pite uglavnom jedem samo ja: kod mene doma vlada "antiblitvarsko" raspoloženje, pa ovakve pite imam u hladnjaku po 3 dana. Nije to ni loše, znam da me doma čeka klopa pa sebi ne moram ništa pripremati:))) ne moram se bojati da će mi netko pojesti moju pitu od blitve:DDD

Razmišljajući kakvu pitu da napravim, sjetila sam se tijesta od sira i ulja. Mogu se naći recepti u kojima se takvo tijesto koristi kao podloga za pizzu: na tijesto se stavi bilo kakav nadjev i ispeče.
Može se raditi i slatka varijanta: u tijesto se doda šećer, a na tijesto se može staviti voće i prelijati nekom smjesom i ispeći ili se na pečeno tijesto može staviti voće, šlag itd.
Mene ta slatka varijanta baš i ne oduševljava, ali zato slanu verziju obožavam, najčešće ju pripremam u obliku pogače jer mi je to tijesto tako fino da mu ne treba dodavati nikakav nadjev.


U ovoj varijanti tijesto od sira dobilo ja nadjev od sira i blitve koji se manje-više temelji na nadjevu i preljevu iz Pite od blitve i sira, samo kod mene su nadjev i preljev spojeni, pa je to onda «nadljev» (nadjev + preljev : ))))))


Tijesto
150 g svježeg kravljeg sira
6 žlica mlijeka
6 žlica ulja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
sol

Nadjev
300 g svježeg kravljeg sira
500 g blitve (ili špinata)
1 jaje
1 žlica pšeničnog griza
3 žlice kiselog vrhnja
3 češnja češnjaka
sol, papar

Za tijesto: od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Tijesto razvaljajte u namašten lim (ili obložen papirom za pečenje) i malo podignite rubove.

Za nadjev, blitvu operite, trokutasto odrežite središnji bijeli, zadebljani dio i stabljiku. Bijeli dio blitve sasvim sitno nasjeckajte.

U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte bijeli nasjeckani dio blitve, prokuhajte 1-2 min. zatim dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još 1min.

Zatim sve ocijedite i isperite hladnom vodom. Dobro ocijedite i rukama istisnite što više tekućine iz blitve. Nasjeckajte ju nožem.
Nasjeckanoj blitvi dodajte zdrobljeni sir, jaje, vrhnje, griz, sitno nasjeckani češnjak i začinite solju i paprom.

Nadjev rasporedite na tijesto.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Pitu ostavite da se ohladi; poslužite mlaku ili hladnu.


Broj komentara: 6:

  1. Jako lijepoizgleda. I super što je cijela za tebe! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako volim blitvu tako da mi nije jasno kako netko to ne voli. Pita izgleda fantasticno!

    OdgovoriIzbriši
  3. super...ja i moja djeca uzivamo u pitama(na sve nacine i sa svim filama),ali muz ne,njemu je meso zakon...a blitvu volim toliko da bi je mogla i sirovu jesti :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim ovakve kombinacije sa zelenjavom, siguna sam da bi mi se i ovo jako svidjelo! ;)

    OdgovoriIzbriši