Sastojci
oko 6 patišona (svaki 150-200 g)
oko 100 g špageta
2 manja crvena luka
1 češanj češnjaka
1-2 žlice koncentrata rajčice
oko 150 g kiselog vrhnja
100 ml vode
sol, papar
nasjeckano svježe peršinovo lišće
2 žlice parmezana za posipanje
Patišone operite i odozgo ih pažljivo izdubite žlicom. Iznutra ih lagano premažite uljem.
Ono što ste izdubili iz patišona sasvim sitno nasjeckajte.
1 crveni luk i češanj češnjaka ogulite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte malo ulja i na njemu popržite obje vrste luka. Zatim dodajte sitno nasjeckani dio patišona i pržite da malo omekša. Tada dodajte vrhnje umućeno s vodom i sve ostavite da zakuha. Začinite solju i paprom.
Špagete skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ih.
1 crveni luk sitno nasjeckajte. U loncu zagrijte malo ulja i na njemu ispržite luk, zatim dodajte koncentrat rajčice i špagete pa sve kratko zagrijte. Začinite solju i paprom, umiješajte peršinovo lišće.
Po želji, u nadjev možete dodati i nešto drugo, npr. naribani tvrdi sir.
Na dno namaštene posude za pečenje rasporedite nasjeckane popržene patišone s vrhnjem. Na to poredajte izdubljene patišone.
Špagete smotajte vilicom i te «hrpice» stavljajte u patišone. Ako vam ostane špageta možete ih rasporediti između patišona.
Posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva, pecite oko 40 min. pokriveno. Patišoni bi za to vrijeme trebali omekšati.
Tada maknite foliju i špagete posipajte parmezanom. Po želji, nepokriveno vratite u pećnicu i kratko zapecite. Prije posluživanja posipajte nasjeckanim peršinovim lišćem.
Najprije sam morala googlati što je to patišon i sad sam baš žalosna što takvu vrstu tikvica nisam vidjela kod nas.
OdgovoriIzbrišiIzgleda prekrasno!
Samo da ti kazem da se kaze патисон - nadam se da se neces naljutiti, kao onomad oni zbog salse ;)
OdgovoriIzbrišiTa rec je preuzeta iz francuskog jezika inace na latinskom je svuda isto (Cucurbita pepo) pa nema zabune ali latinski vise niko ne govori :)
Mi ih obicno jedemo kao zimnicu, usoljene-ukiseljene kao krastavcice i u takvom stanju su ocaravajuci..
Za tako spremljene patison-e se biraju najmladje tikvice tj. tek prispele od samo nekoliko dana (3-5 dana) koje su tek stasale a u precniku ne prelaze ni 3-4 cm (ovi stari 5 dana do 6 cm) jer im je ukus tada najnezniji a sto je najglavnije u tom periodu imaju cak oko 30 mg vitamina C i zbog toga se beru kad su tako malene :)
Volimo i samo kratko obarene uz neki sos ili kao prilog uz meso..
Ove Tvoje preslatko izgledaju kao "cvece po livadi" :)
Poz.
Hvaal i majlo na objasnjenju.Ne znam zasto bi se bilo ko ljutio ako s egreska ispravi..ja uvek volim da naucim nesto:)
OdgovoriIzbrišiTvoja kombiancija za punjenje mi se cini vrlo ukusna:)
ovakve stvari baš volim, volim :) Super!
OdgovoriIzbrišiWhat's for dessert?;
OdgovoriIzbrišiMoja mama ima patišone u vrtu. Viđam ih i na tržnicama. Meni to nije ništa posebno, meni je to kao i svaka druga tikvica -a tikvice ne volim:(
majloV;
nisam se nikad bavila etimologijom te riječi, ali u hrvatskom je ustaljena riječ patišon - zato u časopisima, u kuharicama, na tv, kad se o tome govori: to je patišon, čak i na paketiću sjemena piše patišon. Možda mi razlog nije opravdan, ali budući da svi oko mene to zovu patišon - onda i ja to zovem patišon.
Meni je to kao i svaka druga tikvica i uopće mi nije fino. Probala sma i kisele - to mi je čak gore, od recimo ovakvih "zapečenih".
Dzoli;
probaj:)
Tamara;
probaj:)
Eto naucih novi izraz za ovu lijepu tikvicu.
OdgovoriIzbrišiJelo izgleda odlicno; dopada mi se neobicno punjenje sa spagetama!
Sanela :))
OdgovoriIzbriši"Meni je to kao i svaka druga tikvica i uopće mi nije fino. Probala sma i kisele - to mi je čak gore, od recimo ovakvih "zapečenih"."
Ovo mi je jako zanimljivo :)
Predlozila bih ti da probas punjene sirom na ovaj nacin, mozda ti to bude fino!?
Ovako:
-patisone raznih velicina (ali one mlade do 4-5 cm - ali sto manje sto i jeste poenta)
izblansiraj u prokuvaloj kiselo-slanoj vodi oko 2 minuta, odmah ih provuci kroz ledeno hladnu vodu, zatim opet dobro ocedi, izdubi i napuni sirom
-tako punjene tikvice stavi u posudu, oko njih dodaj malo seckanih svezih zacina koje volis, preko sipaj kvalitetno maslinovo ulje da se sve okupa u ulju ;)
-ostavi da se dobro ohladi a uksi prozmu
E ako ti se i ovo ne bude svidelo onda ne znam :).. moraces zauvek odustati od tikvica!
Inace stvarno moram da naglasim da je moje "uplitanje" u vezi s ovim nazivom, bas kao i s nazivom u vezi salse, cisto kulinarskog karaktera i da nema nikakvu drugu pozadinu.
To sto neko svesno prekraja, cak i u neduznom kulinarstu nazive plodova, rastinja ili recepata, zadire u druge okvire u koje se ne bih mesala..
Ali znanje je jedno a direktive su nesto sasvim deseto!
Kako bilo probaj da se pomucis i ovako napunis malene patisone ili malene papricice.. meni su pripremljene i na ovaj nacin ocaravajuce :)
Poz.
p.s. Posto sam zbog Tebe i snajderaja htela da prilozim svoje rukotvorine kao poseban dopis na svom blog-u sad cu zbog ovih punjenih patisona i papricica to uraditi, da vidis mozda ti se dopadne :)
Sve najbolje!
Nikada ništa nisam jela s patišonomi, pa si ne mogu predočiti okus. Naime, možda se nekome čini da su sve tikvice iste, ipak nisu (po okusu). Nikada ih nismo sadili u vrtu, ali mislim da vrijedi pokušati. Svi sastojci mi se jako sviđaju, a tikvica je jako dekorativna, ako ništa drugo.
OdgovoriIzbrišiJasna;
OdgovoriIzbrišiprobaj:)
majloV;
Odavno znam da ne volim tikvice, ali pošto ih imamo u vrtu (besplatne, dostupne u izobilju)- zapravo ih često jedem (nigdje ne piše da mi se sve što jedem mora sviđati; blago onima koji jedu samo ono što im se sviđa).
U ovom tvojem receptu - potpuno sam izgubila volju da ga isprobam: kad si spomenula maslinovo ulje. Maslinovo ulje mi je neusporedivo gore čak i od tikvica - niti ga kupujem niti ga upotrebljavam.
Nekad kad gledam na tv profesionalne kuhare - oni često imaju maniju da servirano jelo odozgo i sa svih strana obilno zaliju maslinovim uljem - ako mi se jelo i sviđalo dok ga nisu utopili u maslinovom ulju - kad jednom stave to ulje, ja izgubim volju da to ikad probam.
Što se jezika tiče, odavno sam prestala razmišljati što bi kako trebalo reći, imenovati itd. Govorim kako govorim. A to kako govorim - govorim iz navike (nije neki naročiti razlog; lai jezik je nešto čime se zaista ne želim baviti).
Κάθαρσις;
Nisu sve tikvice okusom iste - ali zajedničko im je da se meni ne sviđaju:DDD
Patišoni jesu dekorativni, ljudi oko mene ih često ne pripremaju za jelo, nego ih samo slažu na police - kao ukras:)
Ih pa to je bar prosto stavi ulje koje volis ne mora maslinovo :))
OdgovoriIzbrišiUzivaj!
Obožavam povrće i patišoni su mi omiljene tikvice.Nježne, profinjenog okusa sa začinima. Ovaj recept mi se sviđa i isprobat ću ga svakako.😊
OdgovoriIzbriši