Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

13. 06. 2009.

Dvostruka sirna pita s blitvom

Image and video hosting by TinyPic

Sir i u tijestu i u nadjevu; i zato naziv "dvostruka". Čini mi se da je ovo 3-4 recept za pitu s blitvom (u zadnjih par tjedana:)))) Što se nadjeve tiče nisam otkrila nikakvu toplu vodu: stalno kombiniram sir, blitvu, vrhnje, češnjak, sol...
Nisam otkrila nikakvu toplu vodu ni kad je tijesto u pitanju, ali, malo za promjenu, evo jedne varijante «prhkog» tijesta koje sa radi sa sirom i uljem. Meni je to tijesto uvijek bilo draže od onog «klasičnog» prhkog tijesta.

Tijesto
125 g svježeg kravljeg sira
5 žlica ulja
250 g brašna
1 jaje
pola čajne žlice praška za pecivo
sol

Nadjev
500 g blitve
200 g svježeg kravljeg sira
3 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
3 češnja češnjaka
sol, papar


Za tijesto, od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata (ako se tijesto ne povezuje možete dodati koju žlicu kiselog vrhnja).

Za nadjev, blitvi odrežite središnji bijeli, zadebljani dio i stabljiku. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte.

U loncu zakuhajte vodu i onda ju posolite i dodajte bijeli dio blitve. Kad zakuha, kuhajte oko 1 min. i onda dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još 1 min.
Sve ocijedite i prelijte hladnom vodom pa opet ocijedite i rukama istisnite što više tekućine iz blitve, nasjeckajte ju nožem.

Nasjeckanu blitvu pomiješajte sa zdrobljenim sirom, jajetom, vrhnjem, nasjeckanim češnjakom, paprom i solju.
Ako sir nije dobro ocijeđen i smjesa je gnjecava, možete dodati koju žlicu pšeničnog griza, ili krušnih mrvica ili gustina.

Tijesto razvaljate i stavite ga u namašten lim, podignite rubove, odrežite višak tijesta koji pada preko ruba. Na tijesto stavite nadjev i odozgo zagladite.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Poslužite mlaku ili hladnu.

Broj komentara: 8:

  1. Za pite si majsorica prava!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mljac, mljac.... izgleda odlično..

    OdgovoriIzbriši
  3. Vera - da:) hvala:) Iako, nakon ovih par pita s blitvom, ljudi oko mene strepe hoće li mi na pamet pasti još kakva pita s blitvom:))))))))

    Eoc - thank you:)

    Mimihumi - hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hihih, Sanela tako bi i moj dragi reagirao da zaredam s ovakvim jelim. Ja baš volim ovakve pite u kombinaciji s bilo kojim zelenilom. :)
    Tvoje stvarno super izgledaju! ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. potpisujem cure, perfektne su!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično...Hvala na receptu!:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Anonimno;
    drago mi je da vam se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši