Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

04. 06. 2009.

FBI rukavice: Maslinka

Blog-druženje koje je pokrenula mamajac s bloga Cooks and bakes se nastavlja.
U lipnju 2009. "pod istragom" je Maslinkin blog .

Pa da počnemo s lipanjskom inspekcijom... (odmah nakon moje digresije koju smijete preskočiti:)


Jednom sam naišla na gastro blog nekog tipa, bio je profesionalni kuhar, ali blog je pisao «privatno». Davao je kuharima-amaterima savjete o kuhanju. Sjećam se da je savjetovao da nema smisla isprobavati neki recept, ako ne raspolažemo svim potrebnim sastojcima. To je dobar savjet kad se npr. radi o jelima indijske, azijske itd. kuhinje u kojima se kombinira 5-6 egzotičnih začina. Ako nemate jedan od tih začina, jelo je vrlo vjerojatno osuđeno na propast.

Ali ja se u ovom svakodnevnom, uglavnom neegzotičnom kuhanju ne držim tog pravila jer zbog nedostatka namirnica teško bih našla recept za koji sve sastojke imam kod kuće. Nemam naviku naći neki interesantan recept, pa onda napraviti popis namjernica koje trebam kupiti, pa onda to ići kupiti i onda kad to kupim - ići isprobavati taj recept. Ja recept koji namjeravam isprobati biram po tome koje sastojke imam kod kuće:)
Idem u nekakve tjedne nabavke špeceraja tijekom kojih kupujem ono što mislim da će mi trebati i ono što mislim da bi bilo zgodno isprobati.

Jedino kad se radi baš o nekom receptu u kojem me kombinacija sastojaka toliko zaintrigira da želim isprobati baš onakvu varijantu kakva je u originalu, onda si lijepo radim popis za šoping i kupim što mi treba; takav način kupnje namirnica obično preferiram kad se radi o receptima za slastice.

Ovaj moj način odabira recepta prema tome koje sastojke imam kod kuće bio je presudan i kod pripreme ovih recepata. Ono što nisam imala zamijenila sam nečim drugim.

Kao prvo, špinat i poriluk zamijenila sam blitvom.
I u oba recepta dodala sam češnjak jer ga volim u kombinaciji s blitvom : )

Nisam ljubitelj ni blitve ni špinata, ali blitva mi je draža jer ima pomalo neutralniji okus, nego špinat.
Prijašnjih godina sijali smo špinat, ali budući da nitko baš nije oduševljen njime, više ga ne sijemo. Ali sijemo blitvu. Ni njome nitko nije oduševljen: baka i djed siju blitvu jer ju upotrebljavaju kao stočnu hranu. Ili da skratim: blitvu jedemo svinje i ja. Ostatak familije nije uopće oduševljen jelima od blitve: pun vrt blitve, ali moja baka ni mama nikad u životu nisu kuhale blitvu!
Ni ja ne volim npr. blitvu na lešo, to mi je previše «pusto», ali volim ju u ovakvim stvarčicama: )

Nadalje, nisam imala ni poriluk. Ali nabrala sam na vrtu hrpu blitve i odlučila je što više natrpati u ovu pitu: stavila sam 700 g, i to i zeleni dio i stabljike.

A bulgur, kus-kus, quinou i proso – obično upotrebljavam jedno umjesto drugog, ovisno o tome što imam kod kuće. Naravno, okusi nisu isti, ali po svojim svojstvima te namjernice se mogu koristiti jedne umjesto drugih.
Ipak, češće upotrebljavam bulgur i kus-kus, nego proso i quionu. I to iz jednostavnog razloga: bulgur i kus-kus dovoljno je prelijati kipućom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji 15ak min. – i spremni su za konzumaciju bez ikakve daljnje termičke obrade. Možete im dodati povrće i to malo začiniti i imate gotovu neku vrstu salate.

A quinou i proso potrebno je kuhati 20-30 min. S tim da quionu prije kuhanja treba i oprati da se ispere gorčina.

Prilikom pripreme tih namirnica treba paziti na količinu vode koja je potrebna za prelijavanje/kuhanje.


Može se činiti da kus-kus i bulgur nisu pogodni za jela kao što su ove pite jer su oni nakon 15 min. močenja u kipućoj vodi spremni za jelo, a ove pite potrebno je još peći i u pećnici oko sat vremena. Ali bez brige, spomenuti sastojci se tijekom pečenja u pećnici neće ni razgnjecaviti, ni "razmočiti" itd. i bez problema mogu poslužiti u ovakvim pitama.


Prije par dana radila sam Coolinarikin Složenac od prosa, ali nisam imala prosa pa sam upotrijebila quinou.
Neki dan spremam se radit Maslinkinu Pitu od quinoe , ali quinou sam potrošila za spomenuti složenac.

Ali, imala sam bulgur i on je savršeno poslužio za ovu Pitu od quinoe tj. u mojoj varijanti je to:

Pita od bulgura i blitve

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
150 g bulgura
700 g blitve
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
50 g tvrdog naribanog sira
2 jaja
sol, papar
ulje

U loncu zakuhajte 300 ml vode. Dodajte soli time prelijte bulgur, poklopite i ostavite da odstoji 15 min.

Nakon 15 min. promiješajte vilicom da bude rahlo.

Blitvi odrežite stabljiku i središnji bijeli zadebljani dio. Operite i zeleni i odrezani bijeli dio. Bijeli dio nasjeckajte na sasvim sitne kockice.

U loncu zakuhajte vodu i onda ju posolite. Prvo dodajte bijeli nasjeckani dio i prokuhjate ga oko 1 min. pa dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još otprilike 1 min.

Zatim sve ocijedite i uronite u posudu s hladnom vodom. Kad se blitva ohladi, ocijedite ju i rukama dobro istisnite što više tekućine. Krupno ju nasjeckajte.

Crveni luk i češnjak sitno nasjeckajte. Popržite ga na malo ulja pa dodajte nasjeckanu blitvu i sasvim kratko zagrijte. Maknite s vatre i začinite solju i paprom.

U posudu stavite nabubreni, mlaki bulgur, dodajte mlaku blitvu, jaja i naribani sir. Sve dobro promiješajte i po potrebi dodajte sol i papar.
(Pancetu sam izbacila jer sam radila vegetarijansku verziju:)

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega stavite smjesu, odozgo zagladite.(Koristila sam okruglu posudu promjera 22 cm.)

Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 1 sat. Pitu ostavite da se malo ohladi i poslužite mlaku.





A ovo jest Maslinkina

Pita od prosa

(jer sam u međuvremenu kupila proso: )

Image and video hosting by TinyPic


Nisam do sad nikad mljela proso. Upotrebljavala sam ga cijelog. Pročitavši recept znala sam da to neću moći mljeti u mlincu za orahe. Imam prastari mlinac koji na nastavku za mljevenje ima tako velike rupe da zrnca prosa cijeloga mogu proći kroz njega, dakle, od toga ništa. Imam nekakvu kombinaciju blendera i multipraktika s kojom nisam baš nešto oduševljena, ali eto, mogla bi poslužiti za mljevenje.

Na kraju sam ipak odlučila samljeti proso u mlincu za kavu. Kavu godinama nisam mljela jer osim što danas uglavnom svi kupuju mljevenu kavu, kod mene ionako nitko ne pije kavu. Jedan paket mljevene kave stoji otvoren već mjesecima, a upotrijebila sam ju samo jednom, i to onda kad sam ju otvorila jer mi je trebala kava za kolač.
I tako, mljela sam proso u mlincu za kavu i to na 4 puta jer taj mlinac ima mali prostorni kapacitet, tj. u njega stane taman 100 g prosa, a ja mlinac u ova tri mljevenja nisam napunila do vrha pa mi je ostalo prosa i za četvrti put.

Mlinac je bio vruć, izgledaju je kao da je na izdisaju, ali bila sam zadovoljna, proso je bio samljeven u prah:)

I naravno, kao ni u prethodnom receptu, nisam imala sve sastojke pa sam utrpala 700 g blitve (i češnjak:)

Sastojci
300 g prosa
500 ml vode
700 g blitve
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol, papar
sezam


Blitvi odrežite stabljiku i središnji bijeli zadebljani dio. Operite i zeleni i odrezani bijeli dio. Bijeli dio nasjeckajte na sasvim sitne kockice.

U loncu zakuhajte vodu i onda ju posolite. Prvo dodajte bijeli nasjeckani dio i prokuhjate ga oko 1 min. pa dodajte zeleni dio blitve i prokuhajte još otprilike 1 min.

Zatim sve ocijedite i uronite u posudu s hladnom vodom. Kad se blitva ohladi, ocijedite ju i rukama dobro istisnite što više tekućine. Krupno ju nasjeckajte.

Proso sameljite u prah.
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.

U posudu stavite nasjeckanu blitvu, vodu, češnjak, sol, papar i malo ulja pa promiješajte. Smjesa je pomalo rijetka, ali proso će sve upiti za vrijeme pečenja.

Vatrostalnu posudu (18 cm x 30 cm) namastite uljem i stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva da se ulje zagrije. Izvadite posudu iz pećnice i u nje ulijte pripremljenu smjesu. Odozgo zagladite i posipajte sezamom.

Vratite i pećnicu i pecite oko 1 sat.

Pečenu pitu ostavite da s malo ohladi, a onda ju narežite i poslužite.

Image and video hosting by TinyPic

Pita mi se jako svidjela, a najbolja mi je bila idući dan, nakon što je prenoćila u hladnjaku.

Broj komentara: 13:

  1. Super si sve to napravila... varijanti zaista ima bezbroj i sve su jednako fine...

    OdgovoriIzbriši
  2. super si se snasla, pite su odlicne!

    OdgovoriIzbriši
  3. a vidiš ja volim špinat, a ne volim blitvu, sijemo špinat, a blitvu nikad nisam sijala jer mislim da je ni kod mene nitko ne bi jeo
    pite su ti super i jedna i druga

    OdgovoriIzbriši
  4. Pite su prekrasne, ja obozavam i spinat i blitvu u svim kombinacijama pa i na leso :) (dalmatinka :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Ti si bila baš brza! :)
    I ja planiram raditi ovu pitu od prosa jer mi se baš izrazito sviđa.
    Vidim da i ti imaš ove krasne točkaste posudice. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Vidiš a ja ko prava dalmatinka obožavam blitvu i špinat i kuham ih poprilično često i to na lešo s maslinovim uljem i meni je to uz neku ribicu ili komad mesića idealan ručak. ovu pitu od prosa sam i ja zabilježila i obavezno ću je probati!

    OdgovoriIzbriši
  7. i meni je ova pita od prosa na popisu.:)
    ja se trudim drzati sto vise recepta ali ako nemam neki sastojak pokusat cu ga zamijeniti s necim sto mu je najblize.
    svida mi se ovo sto i uvela s glazbom.:)
    zivio bollywood!:D

    OdgovoriIzbriši
  8. Maslinka - hvala, tvoji recepti su mi odlična inspiracija:)

    Sweet Corner - hvala:)

    Vali - hvala:)

    Nina - kod mene je takva situacija i s blitvom i sa špinatom. Jedino ja, eto, više preferiram blitvu:)

    jubistacha - to je valjda stvar navike. Mogu pojetsi blitvu na lešo, ako je uz nju nešto jaaaaaaaaaaako fino; ali ne obožavam ju.

    Andrea - jedva sam dočekala da mi naraste blitva u vrtu pa sma odmah marljivo krenula s isprobavanjem recepata. Prednost je u tome što imam što jesti po 3 dana: pita stoji u hladnjaku, ali nema straha da će mi ju netko pojesti. Nisam ni ja obožavatelj toga, ali baš su mi te stvari dobre u zadnje vrijeme:)
    A da, posude sam kupila prošle godine, nisam imala ništa te veličine, a ove su bile na sniženju:) Nisam zadovoljna bojom, ali nije bilo izbora:(

    nlo - uvjerena sma da je to stvar navike i tradicije:) Moja mama ni baka nikad ne kuhaju blitvu, uopće ju ne vole. Ali eto, ja nađem neki zanimljivi receptić u kojem mi se sviđa:)

    monsoon - Znala sam da će ti se glazba sviđati:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlična analiza i logični zaključci. Ja još nisamodabrala što ću spremiti sa Maslinkinog bloga, ali pita od prosa je za uži izbor.

    OdgovoriIzbriši
  10. Sanela je uvek studiozna i detaljna, i iako cesto za sebe napise da je mrzi da uradi ovo ili ono ja imam jak utisak da je osoba koja ima beskrajno strpljenja.

    Super su ti pitice, ovu od prosa sam probala u Koprivnici i od tada je pravila par puta, doduse sa upola manje blitve (a i to mi je na oko delovalo previse).

    Pozdravi!

    OdgovoriIzbriši
  11. cosmo, mamajac - hvala:) Ja sam u stanju od recepta napraviti dizertaciju:)))))))))))) Prisilim se da radim i stvari koje ne volim. A koliko strpljenja imam, ovisi o tome koliko su te stvari komplicirane:)
    Pitu svakako preporučam:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Hahah i ja uvek krenem da radim neki recept pa dodam sve što treba i što ne treba...:)))

    OdgovoriIzbriši