Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

25. 06. 2009.

Pikantni muffini s rižom

Image and video hosting by TinyPic


Kao što sam «obećala» ovo je moj slano-pikantni recept za ovomjesečnu igru , koju je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under , a u lipnju nas je ugostila Cosmo s bloga Cooketa i kao temu zadala nam je rižu .


Za 20ak muffina:
60 g riže (oko 200 g kuhane, ocijeđene riže)
2-3 mlada luka
1 mrkva
250 g brašna
pola čajne žlice curryja u prahu
sol, papar
mljeveni čili
2,5 čajne žlice praška za pecivo
pola čajne žlice sode
1 jaje
80 ml ulja
300 ml mlaćenice (buttermilk) ili jogurta
masnoća, brašno za kalupe


Rižu skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ju i ostavite da se ohladi.
Ako otprije imate kuhanu rižu koju želite potrošiti, za muffine je potrebno oko 200 g te skuhane, ocijeđene riže.

Mladi luk operite, osušite i narežite na kolutiće.
Možete ga ispržiti na vrućem ulju. Ja ga ne pržim jer se takav mladi obično luk jede sirov, a ovdje tijekom pečenja muffina luk ionako omekša. Meni je prženje tu sasvim suvišno; ali ako hoćete da se osjeti aroma prženja u muffinima, luk možete ispržiti. Možete upotrijebiti i poriluk, njega svakako treba ispržiti da omekša:)

Mrkvu očistite, operite i sitno naribajte.

Kalupe za muffine dobro namastite i pobrašnite pa ih stavite u hladnjak ili ih obložite papirnatim kalupima koje također namastite.


U posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, curry, sol, papar, mljeveni čili, prašak za pecivo i sodu.

U drugoj posudi lagano umutite jaje i dodajte mu ulje, ocijeđenu, ohlađenu rižu, naribanu mrkvu, narezani mladi luk i mlaćenicu pa lagano promiješajte. Ovoj smjesi dodajte mješavinu suhih sastojaka i sasvim kratko promiješajte, tek toliko da se sastojci povežu.

Smjesu rasporedite u pripremljene kalupe (vodite računa o tome da će narasti za vrijeme pečenja) i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite 40ak min. da dobiju lijepu boju.

Pečene muffine ostavite da se oko 5 min. hlade u metalnim kalupima, a onda ih istresite i poslužite dok su topli.


Ovaj recept dopušta svakakve varijacije, možete dodavati povrće kakvo želite (neke vrste povrća treba termički obraditi prije pripreme smjese za muffine). U originalnom receptu stavlja se 1 mladi luk, 1 mrkva i 100 g šunke, ali ja radim vegetarijansku verziju pa uvijek povećam količinu nekog povrća: )


Image and video hosting by TinyPic


Recept se temelji na receptu sa stranice http://www.chefkoch.de/rezepte/1243681229266224/Reis-Schinken-Muffins.html

4 komentara:

  1. Nikad nisam probala rižu iskoristiti na ovaj način, a zvuči mi baš fora. Mladi luk je omiljena "slastica" moga dragoga tako da bi mu se ovo jako moglo svidjeti! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Andrea - probaj pa javi kako ti se sviđa:)

    Maslinka - hvala:)

    Sweet Corner - hvala:)

    OdgovoriIzbriši