Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

07. 06. 2009.

San ruskih careva

Nedavno sam prekapajući po fasciklima s receptima našla recept za tortu Russischer Zarentraum , ja sam to prevela kao «San ruskih careva» (to je malo slobodniji prijevod, ali mi dobro zvuči: )
Imam ga već nekoliko godina, ali nikad nije došao na red za isprobavanje. Taj recept me podsjeća na one čokoladne torte koje se peku u pećnici na pari i onda imaju pudingasto-kremastu strukturu.
Nisam ljubitelj takvih torti, ali isprobala sam par receptića pa imam iskustva s pečenjem torti na pari.

Iako me dotični recept podsjeća ne one torte pečene na pari, ovo ipak nije jedan od tih recepata (jer peče se u pećnici na najnormalniji način). Doduše, moguće je da je netko u receptu zaboravio spomenuti da tortu treba peći na pari, ali ne mora se u svakom ovakvom receptu torta peći na pari: ako se ne peče na pari neće imati pudingasto-kremastu strukturu, nego će više nalikovati na biskvit, iako to opet nije ni biskvit.
Takve torte mogu, ali ne moraju sadržavati brašno; ova ga sadržava.

I tako, nekako slučajno, ovaj je recept konačno došao na red za isprobavanje. Sve sam napravila kao što piše u receptu, stavila sam smjesu u kalup promjera 24 cm i stavila sam to peći. Nakon 20ak min. ustanovila sam da se kolač lijepo peče. Par minuta kasnije ustanovila sam da se u sredinu smjesa malo digla, ali ništa strašno: otprilike 1 cm, inače je dobro izgledao. Nisam imala vremena stalno blejati u pećnicu pa nisam smjesu stalno imala pod nadzorom. Kad sam idući put pogledala što ta smjesa radi ustanovila sam da se na torti napravio nekakav sloj, nekakva korica, sasvim tanka (1- 2 mm debljine). I ta korica se digla u zrak: budući da se na sredini torte napravilo spomenuto oko 1 cm visoko brdo, ova korica je na sredini torte ležala na tom brdu, a sa strane je doslovno stršala u zrak – takvo nešto mi se još nije dogodilo. To je izgledalo kao da je na brdo položena ravna ploča.

Pekla sam tortu nešto duže, nego što piše u receptu, ali onda sam zaključila da je vrijeme da ju izvadim iz pećnicu. Promatrala sam to «brdo s pločom». Na dodir, ta tanka, stršeća korica bila je suha i odmah se zdrobila i ja sam jednostavno pokupila te sve komade zdrobljene ploče (koji su bili fini: pa od čokolade su: ) I ostavila sam tortu da se ohladi.

Na tortu je trebalo staviti glazuru od kvalitetne tamne čokolade i mliječne čokolade, ali nisam imala kvalitetnu tamnu čokoladu pa sam odlučila na tortu jednostavno staviti glazuru od kakaa.

Torta za vrijeme pečenja baš i nije nešto narasla. Kad se ohladila, u promjeru se smanjila za par milimetara (kao i običan biskvit).


Image and video hosting by TinyPic
(bez pare)


Na kraju, torta nije bila kremasta, nego pomalo biskvitna, ali opet to nije bio ni biskvit, zapravo, konzistencijom je to sve podsjećalo na jaaaaaako tvrdu kremu. A okus je, naravno, bio čokoladni.

Bila sam sasvim zadovoljna rezultatom, a familiji se svidjela ova čokoladna torta.

Image and video hosting by TinyPic
(bez pare)



Ipak, interesiralo me kakva bi ova torta bila da se peče na pari i odlučila sam isprobati tu varijantu. Moja iskustva s čokoladnim tortama pečenim na pari govorila su mi da bi ova torta, naravno trebala narasti za vrijeme pečenja i onda se smanjiti, a struktura bio joj trebala biti manje-više kremasta. Pa da vidimo, varaju li me moja iskustva.

Napravila sam potpuno istu smjesu i stavila sam ju u kalup promjera 24 cm.

Onda sam zakuhala vodu, stavila sam ju u lim za pečenje… i onda sam u njega stavila kalup sa smjesom… i onda sam to sve stavila u zagrijanu pećnicu.

Nakon 20ak minuta torta je praktički udvostručila svoju visinu, tj. bila je duplo viša nego kad sam ju ugurala u pećnicu.

I dobro je izgledala. Tijekom pečenja na površini su se napravile nekakve «neravnine» , ali barem se nije bilo «brda» ni «kore» koja strši u zrak.

Pekla sam tortu duže od 45 min., otprilike 55 min. I onda sam ju izvadila i ostavila da se ohladi.


Image and video hosting by TinyPic
(na pari)


Dok se torta hladila, malo se spustila. A smanjio joj se i promjer: pekla sam ju u kalupu od 24 cm, a na kraju joj je promjer bio čak nešto manji od 21 cm.
Ali bila je nešto viša od one torte koja se nije pekla na pari (a obje su pečene u kalupu od 24 cm).

Na ovu tortu također nisam stavila glazuru iz originalnog recepta, nego sam na brzinu skemijala neku svoju.


Okusu torte ne može se prigovoriti: imala je okus po čokoladi. Ali ova torta nije imala pudingasto-kremastu strukturu. Nakon dugog razmišljanja i analiziranja napokon sam zaključila na što me struktura torte podsjeća: na marcipan. Okus torte nema veze s marcipanom, ali struktura je praktički kao marcipan (iako nije tako podatna pa se od nje ne mogu izrađivati ukrasi kao od marcipana: )))


Image and video hosting by TinyPic
(na pari)


I ovom varijantom torte bila sam zadovoljna i nitko se nije žalio: )


Prepuštam vam na volju da pečete tortu na pari ili ne: )
Nisam ponovno radila onu varijantu koja nije pečena na pari pa još nisam riješila misterij «brda» i «stršeće kore», ako vam se to dogodi predlažem da koru jednostavno odstranite: )))



Sastojci
125 g maslaca
250 g čokolade za kuhanje (70 % kakaa)
6 jaja
250 g šećera
4 žlice likera (može npr. rum)
60 g brašna


Glazura iz originalnog recepta (koju nisam probala)
50 g tamne čokolade
100 g mliječne čokolade

Kakao glazura (koju sam stavila na tortu koja nije pečena na pari)
200 g šećera u prahu
2 žlice kakaa
oko 2 žlice vode

Glazura od čokolade (koju sam stavila na tortu koja je pečena na pari)
80 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
2 žlice vode
1 žlica šećera u prahu
2 žlice biljnog ulja


Maslac narezan na listiće i natrganu čokoladu otopite na pari. Ostavite smjesu da se ohladi, da bude mlaka.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.

Žumanjke miksajte sa šećerom oko 3 min. Dodajte mlaku čokoladu i liker i dobro promiješajte. Zatim dodajte snijeg i po njemu prosijajte brašno i to sve lagano umiješajte da dobijete glatku smjesu.

Pripremite kalup za pečenje (24-26 cm).


1. varijanta: torta se ne peče na pari
Kalup obložite papirom za pečenje, u njega ulijte smjesu i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 55 min.
Pečenu tortu ostavite da se ohladi.
Prelijte ju glazurom po želji.

2. varijanta: torta se peče na pari
Kalup obložite papirom za pečenje, u njega ulijte smjesu.
Zakuhajte vodu. Kipuću vodu ulijte u lim za pečenje: voda bi trebala dosezati otprilike do pola visine kalupa u kojem je smjesa za pečenje. Ako koristite kalup s obručem na skidanje bilo bi dobro da ga izvana omotate aluminijskom folijom da voda ne ulazi u kalup.
Lim za pečenje napunjen vodom, u kojem je kalup sa smjesom stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Tortu pecite oko 55 min.
Pečenu tortu ostavite da se hladi u kalupu. Nakon par minuta istresite ju na pladanj, odlijepite papir i ostavite da se potpuno ohladi. Prelijte ju glazurom po želji.


Glazura iz originalnog recepta: Na pari rastopite nasjeckanu tamnu i mliječnu čokoladu i njome premažite ohlađeni kolač.

Kakao glazura: Šećer i kakao miješajte pjenjačom postupno dodavajući vodu. Smjesa treba biti gusta i čvrsta, a ne tekuća – miješajte da smjesa bude glatka, bez grudica. Smjesu razmažite po ohlađenoj torti, možete ju zagladiti ili nalupati donjom stranom žlice da ne bude glatka: )

Glazura od čokolade: Na pari otopite nasjeckanu čokoladu s maslacem, šećerom, uljem i vodom. Toplu smjesu prelijte po torti.

Broj komentara: 8:

  1. meni se ova druga varijanta jako svidja, mada se ne bih bunila protiv prve. odlicno izgledaju obje, a ukus je sigurno fenomenalan. tebi svaka cast na isprobavanju varijanti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ijaao ja gde god krenem veceras nalecem na fenomenalne cokoladne torte, moracu hitno neku da pravim! Volim ovu kombinaciju sa jagodama kod dekoracije, to mi je prelepo kod cokoladnih torti :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nikki - :)
    I meni se sviđa kad je čokoladna torta ukrašena jagodama, nisu potrebni nikakvi "dodatni" ukrasi (kao npr. perlice, cvijeće...)

    OdgovoriIzbriši
  4. podsjeca me jako na recept koji imam za Francusku cokoladnu tortu (gotovo iste)
    i meni se pojavi ta korica, ali kad se ostavi da se ohladi, to se sve spusti i opet zalijepi i prelije cokoladom

    OdgovoriIzbriši
  5. Anonimno; da, to se može "sakriti":) Čini se da tijekom pečenja tom kolaču treba vlage, razmišljala sam da na dno pećnice stavim posudu s vodom; ali nisam to još isprobala; a nije ni problem peći to na pari.

    OdgovoriIzbriši
  6. svidja mi se ova druga varijanta. jednom prilikom sam pokusirala sa kuhanjem na pari, pa mi je usprkos nekoliko slojeva alu folije, voda ipak usla u kalup. morat cu kupiti neki kalup koji se ne otvara...

    OdgovoriIzbriši
  7. lusitania;
    Ne radim baš često te stvarčice na pari.
    Čla sam da se može dogoditi da voda probije unutra, pa ja potrošim par metara folije, omotam kalup ko´ mumiju:DDD
    S kalupima koji se ne otvaraju može biti problem izvaditi kolač. Ovakvi kolači su često pomalo "kremasti" pa se poslužuju na metalnom "dnu" od kalupa u kojem su se pekli, samo se obruč skine. Ovaj kolač nije tako "mekan" pa ga s e ože i preseliti na neki pladanj.

    OdgovoriIzbriši