Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

22. 07. 2011.

Mlinci s kupusom i vrhnjem


Sastojci
250 g (kupovnih) mlinaca
malo vrućeg ulja ili rastopljenog maslaca/margarina
oko 300 g kupusa
1-2 čaše kiselog vrhnja
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol, papar
nasjeckano začinsko bilje po želji


Mlince prelijte vodom ili skuhajte kako što ih i inače pripremate, prije nego ih prelijete masnoćom (od pečenja).
Recepte za izradu domaćih mlinaca možete vidjeti npr. na ovoj stranici; ali ja ih nikad ne radim doma, upotrebljavam isključivo kupovne.
Ovisno o tome koje kupovne mlince upotrebljavam (od kojeg proizvođača), neke samo stavim u cjedilo i prelijem kipućom vodom, a neke ostavim da se baš moče u kipućoj vodi jer meni inače ostanu tvrdi.

Ocijeđene mlince prelijte s malo vrućeg ulja ili rastopljenog maslaca/margarina (količina ovisi o tome koliko masno jelo želite).

Kupus operite i naribajte/narežite na rezance pa ga dodajte mlincima. Zatim dodajte češnjak, vrhnje, sol, papar i začinsko bilje po želji pa sve dobro promiješajte.
Netko to voli još začiniti i octom ili limunovim sokom, ali meni se ta varijanta ne sviđa.

Količina potrebnog vrhnja ovisi o tome koliko kremasto/gnjecavo ili suhonjavo jelo želite.
Budući da se u jelo dodaje kiselo vrhnje (za koje većina uvijek viče da je masno), mlince ne morate prelijati rastopljenim uljem/maslacem – prema nekim teorijama jelo je dovoljno masno/ukusno i kad se upotrijebi samo vrhnje. Ali ja mlince obavezno prelijem rastopljenom masnoćom – jer ako upotrijebim samo vrhnje, meni je to sve skupa previše «pusto» (pisala sam već da volim teška, masna, zasitna jela pa ne izbjegavam masnoće).

Jelo možete poslužiti toplo, kao svojevrsni prilog ili toplu salatu, ali meni se više sviđa kad je hladno.


Mlince s kupusom možete poslužiti u opranim cijelim listovima kupusa koje ste stavili u odgovarajuće zdjelice.



3 komentara:

  1. Znam ovaj recept i volim to da jedem.Dopada mi se ova ideja za serviranje sa listom kupusa;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mlince jako volim, a ovdje su u varijanti koju nikada nisam radila. Baš mi se sviđa, odlična ideja!

    OdgovoriIzbriši
  3. Dzoli;
    nemam nigdje zapisan takav recept, ne znam odakle sam pokupila tu ideju, ja to sve radim od oka. Netko vrhnje kombinira s majonezom, ali ja ju ne volim (osim u francuskoj salati).

    Κάθαρσις;
    probaj:)

    OdgovoriIzbriši