Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

18. 07. 2011.

Zapečena cvjetača s kruhom




Sastojci
400 g cvjetače
300 g kruha/peciva (od prethodnog dana) ili tosta
3 jaja
oko 50 ml mlijeka
3 žlice naribanog tvrdog sira
2 češnja češnjaka
nasjeckano svježe začinsko bilje po želji
sol, papar


Cvjetaču operite i podijelite, narežite na ružice/manje komade.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju pa dodajte pripremljenu cvjetaču i kuhajte ju oko 5 min. na laganoj vatri.
Kuhanu cvjetaču ocijedite i odmah isplahnite hladnom vodom, ostavite ju u cjedilu da se dobro ocijedi. 

Kruh narežite na kockice.
Ako upotrebljavam tost, onda ga narežem na 1-2 cm velike komade. A ako upotrebljavam nekakav kruh ili pecivo, mekani dio narežem na 1-2 cm velike komade, a koru sitno nasjeckam (oko 0,5 cm), pogotovo ako je tvrda i debela.

U većoj posudi umutite jaja pa dodajte očišćeni, sitno nasjeckani češnjak, mlijeko, naribani sir, nasjeckano začinsko bilje te začinite solju i paprom.
Zatim dodajte kruh pa sve dobro promiješajte (najbolje da to «premijesite» rukama), po potrebi možete dodati više mlijeka, ovisno o tome koliko je kruh suh. Smjesa ne treba biti tekuća, nego čvrsta, da žlica stoji u njoj, ali smjesa ne smije biti suha; po potrebi možete sve ostaviti da malo odstoji i da kruh upije tekućinu, zato ga je najbolje što sitnije narezati.

Na kraju dodajte cvjetaču i sve dobro promiješajte.

Posudu za pečenje (oko 30 cm x 8 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Pripremljenu smjesu rasporedite u posudu, nagurajte ju žlicom da bude «zbijena». Odozgo zagladite.

Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 40 min.

Ostavite da se malo ohladi, pa istresite na tanjur, odlijepite papir.
Poslužite mlako ili hladno.



Broj komentara: 5:

  1. Izgleda fino fino.Samo da pitam cvjetaca je karfiol?

    OdgovoriIzbriši
  2. Zagreb jest prazan, kao da u njemu stanuju sami lovaši koji 2 mjeseca provode na moru. Ili oni kojima dobrohotni gazde daju duge godišnje. Ne kužim to. Znam da je sve poluprazno i sve radi smanjenim tempom. Što se rođendana tiče, moj stav je kao i za proslavu Nove godine: nije za slavlje to što si godinu dana stariji. To još nekako funkcionira do 25-e, a poslije baš i ne. No, svatko neka radi ono što ga veseli. Nema pravila.
    Recept mi se sviđa, malo me muči kruh, ali ne pretjerano.

    OdgovoriIzbriši
  3. Interesantno kako neke aktivnosti zamru preko ljeta i odgađaju se za rujan. Istina je da su velike vrućine i da nikoga nije volja ni prstom pomaknuti, ali smatram da bi se ipak trebalo raditi, a ne nagomilavati posao za poslije ljeta.

    Rođendan je kod nas duplo slavlje, budući da suprug i ja imamo rođendan na isti dan. Pa onda ponekad budu i po tri dana razne feštice. Volim svaku prigodu za druženje i feštu, pa taman bilo to i obilježavanje činjenice da sam još jednu godinu starija.

    Kaul obožavam i recept mi se čini jako zanimljiv.

    OdgovoriIzbriši
  4. Eto, neću ti pisati "sve će bit ok", ali rođendan ti svejedno želim čestitati ;) I mogu ti reći da ti je recept, kao i obično, stvarno odličan. Sviđaju mi se tvoje ideje

    OdgovoriIzbriši
  5. Recept mi se dopada i sigurno cu ga probati.
    Za ono ostalo... Drž'se Sanela i pazi na sebe!

    OdgovoriIzbriši