Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

19. 07. 2009.

Njoki s umakom od kakaa

Image and video hosting by TinyPic


Njoki
500 g krumpira
1 jaje
brašno
prstohvat soli

Umak
oko 2 čajne žlice kakaa
prstohvat cimeta
50 g miješanog suhog voća (ananas, marelice, brusnice, papaja, grožđice…) i ušećerene kore naranče i limuna
30 g maslaca
šećer prema ukusu
rum po želji


Za njoke, oprani, neoguljeni krumpir skuhajte, odmah ga ogulite i zdrobite u pire. Dodajte jaje i prstohvat soli te toliko brašna koliko je potrebno da zamijesite tijesto za njoke.
Oblikujte tanke kobasice i nožem ih narežite na manje komade.

U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte narezane njoke (ne sve odjednom, kuhajte ih u više navrata, ovisno o veličini lonca).
Kad isplivaju na površinu kuhajte ih 2-3 min. (ovisno o veličini).
Kuhane njoke vadite rupičastom žlicom.

Poslužite ih odmah uz pripremljeni umak.


Za umak, limunovu i narančinu ušećerenu koricu sitno nasjeckajte.

Suho voće narežite na kockice. Da bi bilo mekše, voće možete namočiti u mlaku vodu, oko pola sata. Zatim voće ocijedite.

Maslac otopite i pomiješajte ga s kakaom, cimetom, šećerom i s malo vode u kojoj su se kuhali njoki – da dobijete glatku, ne previše gustu, ali ni previše tekuću smjesu (po želji, možete dodati i žlicu ruma).
Dodajte i nasjeckano voće te ušećerenu koricu limuna i naranče i sve dobro promiješajte.

Umak prelijte po vrućim njokima i poslužite ukrašeno suhim voćem i posipano kokosovim brašnom.


*Recept je iz časopisa Tjestenine, br. 7, 2008.

Broj komentara: 8:

  1. Hi Sanela,

    habe diese Kombi noch nie ausprobiert, mich überzeugt aber. Klingt lecker.
    LG Jacob

    OdgovoriIzbriši
  2. Radila sam jucer za rucak njoke s mrkvom i fenomenalne su. Svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  3. Vera - hvala:)

    Jacob - Danke fuer´s Vorbeischauen. Ich mag diese Kombi, probier´ es mal:)
    LG

    Jubistacha - drago mi je da su ti se njoki svidjeli:) Probaj i ove:DDD

    OdgovoriIzbriši
  4. nisam bas za slatko, ali probat cu ove s umakom od graska!

    OdgovoriIzbriši
  5. Njoki s čokoladom! Ovo mora bit dobro, isprobat ću ali tek kad malo zahladi! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. jubistacha _ probaj:DDD

    Andrea - da, idealni su zimi, ali ja sam neki dan napravila veću količinu, pa ih je bilo previše za slanu varijantu i zato sam dio napravila u slatkoj verziji:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Njoki se najčešće jedu kao prilog drugim jelima. Međutim, oni se mogu pripremiti i kao glavno jelo. Osim što su savršenog okusa, njoki su bogati ugljikohidratima te se stoga preporučaju sportašima, učenicima, studentima, zaposlenima, ali i osobama na dijeti. njoki

    OdgovoriIzbriši