Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

29. 07. 2009.

Pčelinji ubod

ili na njemačkom: Bienenstich (čit. binenštih)

Ovo je jedan od onih tradicionalni kolača (navodno potječe iz Austrije) za koje postoji milijun varijacija na temu, a pravi, originalni recept nije patentiran.
Zato me ne impresionira kad mi netko kaže da je neki recept dobio od tete, od njezine babe, od njezinog muža, od njegovog ujaka od njegove strine s babine strane… koja radi u tom i tom (poznatom) restoranu u kojem se taj kolač radi po toj i toj, kako se ono lijepo kaže: strogo čuvanoj recepturi.

Pčelinji ubod sastoji se od slatkog dizanog tijesta koje se peče preliveno karameliziranom smjesom od badema (koja se u raznim receptima priprema na razne načine, a korišteni sastojci i njihovi omjeri variraju). Ohlađeno pečeno tijesto prereže se jednom vodoravno i spaja se ili kremom od pudinga ili kremom od slatkog vrhnja (postoje razne varijacije na temu).
Po nekim današnjim moderniziranim verzijama koristi se čak i šlag (iz vrećice) s okusom vanilije, a dodaje mu se i voće iz kompota.
Ovaj kolač ne mora se raditi u okruglom kalupu, može se raditi i u četvrtastom limu i rezati na kocke.

Prije par mjeseci u nekom hrvatskom časopisu s receptima vidjela sam recept za Bienenstich i sam recept je sasvim u redu, sličan je ovom po kojem ja radim: dizano tijesto spojeno kremom od pudinga i odozgo zapečeni, karamelizirani listići badema, ali u tom časopisu je kolaču dano novo, ne baš inovativno ime: Kocke s vanilijom.

Imam više recepata za Pčelinji ubod: iz raznih časopisa, s Interneta itd., ali meni uz ovakvo dizano tijesto najviše paše krema od pudinga pa zato evo te varijante:)


Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
100 ml mlijeka
pola kocke svježeg kvasca
250 g brašna
50 g šećera
50 g maslaca
prstohvat soli
1 jaje
+
smjesa od badema
100 g maslaca
150 g šećera
150 g listića badema
2 žlice mlijeka

Krema
500 ml mlijeka
1 i pol paketić praška za puding od vanilije
75 g šećera
3 žumanjka
prstohvat soli
125 g maslaca
3 žlice ruma


Za tijesto, u toplo mlijeko izmrvite kvasac, ostavite na toplom da nabubri. Zatim dodajte brašno, šećer, sol, maslac i jaje te zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplom da se digne.

Dignuto tijesto premijesite rukama i razvaljajte ga na veličinu okruglog lima za pečenje (24-26 cm).
Tijesto položite u namašten lim (ne treba podizati rubove tijesta!).

Za smjesu od badema, u lonac stavite sve navedene sastojke i miješajte na laganoj vatri da se šećer rastopi i da smjesa zakuha. Ostavite smjesu da se malo ohladi i kad je mlaka ravnomjerno ju rasporedite na sirovo tijesto.
Lim za pečenje stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i sve zajedno pecite oko pola sata, tj. da odozgo dobije boju (ako prebrzo potamni odozgo, pokrijte aluminijskom folijom).

Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.

Za kremu, u 100 ml mlijeka razmutite žumanjke i prašak za puding.
Ostalo mlijeko zakuhajte zajedno sa šećerom i solju pa onda umiješajte smjesu od razmućenog pudinga i skuhajte puding.

Skuhani puding ostavite da se ohladi, da bude mlak.
Maslac sobne temperature kremasto izmiksajte pa ga onda žlicu po žlicu, naizmjence s rumom, primiješajte mlakom pudingu.


Ohlađeno tijesto prerežite jednom vodoravno.
Gornju koru, koja na sebi ima smjesu od badema narežite na trokutaste šnite, kao tortu.

Donju koru premažite kremom od pudinga i na nju složite narezane trokutaste šnite. Stavite u hladnjak.

Kolač posipajte šećerom u prahu.



Image and video hosting by TinyPic


*Recept je iz časopisa Burda Moden, 9/1978.

Broj komentara: 5:

  1. Prava,rekla bih torta za hladnije dane.Cula sam za nju ali nisam imala recept!

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo je jedan od onih kolaca koje nisam nikad radila i za koji nisam imala recept. da znas da cu ovo probati jer mi kod tebe tako fino izgleda.:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vera - slažem se:) Iako, ja sam ju radila prije par tjedena jer sam sav šlag, svu želatinu itd. potrošila na "ljetne" torte, a prije spomenutog vikenda nisam bila u nabavi. Imala sam potrebne sastojke za ovu tortu i bila je sasvim dobra, nakon što se rashladila u hladnjaku:)

    Snježana - probaj, pa javi dojmove:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasno izgleda, nisam još ni čula takav naziv :)

    OdgovoriIzbriši