Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

07. 07. 2009.

Prženo mrkvino lišće

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
mlado lišće mrkve
+
2 šalice oštrog brašna (ili 1 šalica integralnog brašna i 1 šalica polu-bijelog brašna)
sol
100 ml piva (ili vode)
hladna voda
+
ulje za prženje

(*za mjerenje se koristi šalica od 200 ml)

Pomiješajte brašno s malo soli i pivom pa dodajte vode koliko je potrebno da dobijete glatku smjesu kao za palačinke. Potrebna količina vode ovisi o tome koje vrste brašna upotrebljavate.
Ostavite smjesu da odstoji oko pola sata u hladnjaku.
Ako se smjesa za to vrijeme previše zgusne možete ju naknadno razrijediti hladnom vodom.
Lišće mrkve podijelite na manje grančice, dužine 10ak cm (za ovu količinu smjese za prženje potrebno je 20ak takvih grančica; ovisno o tome koliko su velike i razgranate).
Operite ih i osušite između dva sloja ubrusa.

Image and video hosting by TinyPic


Umačite grančice u pripremljenu smjesu, lagano otresite višak i stavljajte ih u vruće ulje, pržite ih s obje strane da dobiju hrskavu koricu.

Vadite ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

Poslužite odmah, posolite odozgo.


Od ove smjese za prženje korica je relativno blijeda.
Ako želite da korica bude intenzivnije boje, u smjesu za prženje možete dodati malo mljevenog curryja ili kurkume ili slatke crvene paprike; u malim količinama ti začini neće utjecati na okus, nego samo na boju. Možete dodati i ljutu mljevenu papriku, ovisno o tome koliko je stavite, jelo može biti pikantno.



Broj komentara: 5:

  1. Nikad mi nije palo na pamet da bi lišće mrkve moglo jesti! Baš ću ovo isprobati! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hi Sanela,

    Odlična ideja. hvala vam za to.

    Pozdrav Jakove

    OdgovoriIzbriši
  3. upravo tako andrea, ni meni nije nikad palo na pamet iskoristiti lisce mrkve.:)
    odlicno!:) kad mi nikne mrkva u vrtu, na proljece, ovo cu isprobati.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. odlicno, niti meni na kraj pameti, hvala za recept!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Andrea - ni ja se nisam toga sjetila dok nisam vidjela recept. Probaj:)

    Jacktels Kochbuch - Danke; freut mich dass es dir gefaellt:)

    Monsoon - probaj pa javi kako ti se sviđa:)

    Sweet Corner - probaj:)

    OdgovoriIzbriši